СБУ звинуватила спецслужби РФ у проведенні кібератак на важливі об'єкти інфраструктури України
Категорія
Технології
Дата публікації

СБУ звинуватила спецслужби РФ у проведенні кібератак на важливі об'єкти інфраструктури України

СБУ звинуватила спецслужби РФ у проведенні кібератак на важливі об'єкти інфраструктури України
Джерело:  itc.ua

BlackEnergy - шкідливе ПЗ, за допомогою якого вже вдруге проводяться руйнівні кібератаки на території України. У перший раз атаці піддалися українські ЗМІ, у другій - українські обленерго. На думку СБУ, до проведення атак причетні російські хакери, передає  itc.ua.

23 грудня 2015 велика частина Прикарпаття залишилася без електропостачання. Причина - втручання сторонніх осіб у роботу автоматичної системи контролю та управління енергообладнанням за допомогою шкідливого ПО BlackEnergy. За даними джерела, мова йде про Прикарпаттяобленерго і ще як мінімум о двох підприємствах.

Служба безпеки України звинуватила в кібератаці Росію, а Міністерство енергетики та вугільної промисловості створило спеціальну комісію, яка повинна була провести розслідування.

Є ймовірність, що атакували обленерго ті ж хакери, які раніше атакували українські телеканали. Двома місяцями раніше, 25 жовтня 2015 в день місцевих виборів той же вірус, який був використаний проти обленерго, атакував комп'ютерні мережі телеканалів СТБ, «5 канал», ICTV, «Україна», ATR і UBR. Атака на комп'ютерну інфраструктуру телеканалів, на думку експерта, була здійснена в результаті багатоступінчастої секретної інфекції інформаційних мереж.

Експерти з комп'ютерної безпеки вважають, що за складністю атака на Прикарпаттяобленерго знаходиться на рівні атак спецслужб США на уранові центрифуги Ірану в 2009-2010 роках. Тоді п`ять промислових комплексів в Ірані піддалися нападам комп'ютерного хробака Stuxnet. Він був розроблений з метою виведення з ладу центрифуг, на яких іранці збагачують уран.

За даними експертів комп'ютерної безпеки, напад на Прикарпаттяобленерго може стати першим випадком, коли за допомогою кібератаки вдалося припинити електропостачання.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?