Сьогодні - Хрещення Господнє (Святе Богоявлення)
Категорія
Культура
Дата публікації

Сьогодні - Хрещення Господнє (Святе Богоявлення)

Сьогодні - Хрещення Господнє (Святе Богоявлення)
Джерело:  online.ua

Це велике православне свято Хрещення Господнього (Богоявлення), що відзначається щорічно 19 січня (за новим стилем), завершує низку Святвечорів або так званих Святок, що почалися на Різдво - 7 січня.
Свято Хрещення Господнього - одне з найдавніших свят християнської Церкви. Його встановлення відноситься ще до часів апостолів. Стародавня назва свята - «Єпіфанія» - явище, або «Теофанія» - Богоявлення, також його називали «свято Свєтів», «Святі Свєти» або просто «Свєти». Бо Бог приходить у світ в цей день, щоб явити світу Світло Неприступне.
Слово «крещаю», «хрещу» в перекладі з грецького означає «занурюю у воду». Не можна зрозуміти сенс і важливість хрещення, не з'ясувавши раніше символічного і реального значення води у Старому Завіті. Вода - початок життя. Саме з води, заплідненої животворящим Духом, народяться всі живі істоти. Де немає води - там пустеля. Але вода може і руйнувати, і знищувати - як водою великого потопу Бог залив гріхи і зруйнував зло людське.
На згадку того, що Спаситель Своїм Хрещенням освятив воду, буває водосвяття; напередодні свята вода освячується в храмах, в саме ж свято Богоявлення - в річках або інших місцях, де беруть воду. Хресним ходом на Йордан називається хід для освячення природних водойм.
Після Хрещення Христа хрещення для людей вже не просто символ очищення. Тут Ісус явив Себе світові як Христос, Син Божий. «Я бачив, я свідчу: Він - Обранець Божий», - підтверджує Іван Хреститель («Месія» по-єврейськи - те ж, що по-грецьки «Христос», тобто «Помазаник Божий»).

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?