Apple, Samsung і Sony загрожують позови за використання дитячої праці
Категорія
Економіка
Дата публікації

Apple, Samsung і Sony загрожують позови за використання дитячої праці

Apple, Samsung і Sony загрожують позови за використання дитячої праці
Джерело:  BBC

Правозахисна організація Amnesty заявила, що Apple, Samsung, Sony, серед інших компаній, не в змозі робити базові перевірки, щоб переконатися, що корисні копалини, що використовуються в їх продукції, не видобуваються дітьми, передає ONLINE.UA з посиланням на BBC News.
Роблячи доповідь про видобуток важливого компонента літій-іонних батарей кобальту в Демократичній Республіці Конго, організація знайшла дітей віком семи років, які працюють в небезпечних умовах. ДРК видобувати не менше 50% світових запасів кобальту. Шахтарі, що працюють в області, стикаються з довгостроковими проблемами зі здоров'ям і ризиком аварій зі смертельним результатом. Amnesty стверджує, що не менше 80 шахтарів загинули під землею на півдні ДРК в період з вересня 2014-го по грудень 2015 року.
Вони також зібрали свідчення дітей, які, за твердженнями, працюють у шахтах.
"Я витрачав 24 години на шахті. Я приходив вранці і йшов на наступний ранок... Я повинен був ходити в туалет в тунелях... Моя прийомна мати планувала відправити мене в школу, але мій прийомний батько був проти, він експлуатував мене, примушуючи працювати в шахті", - розповів 14-річний сирота Поль, який почав видобуток у 12 років.
За оцінками ЮНІСЕФ, налічується близько 40 000 дітей, що працюють в шахтах по всій південній частині ДРК.
Фірми заявили про нульову терпимість по відношенню до дитячої праці.
"Праця неповнолітніх неприпустима у нашому ланцюжку поставок, і ми пишаємося тим, що лідируємо в галузі найновіших гарантій, - прокоментував Apple доповідь. - Ми наразі оцінюємо десятки різних матеріалів, у тому числі кобальт, з метою виявлення трудових та екологічних ризиків, а також можливостей для Apple викликати ефективні, масштабні і стійкі зміни".
Samsung заявила, що вони ведуть «політику нульової терпимості» щодо дитячої праці, і що, також, регулярно і ретельно проводять аудит свого ланцюжка поставок і при виявленні порушень «контракти з постачальниками, які використовують дитячу працю, негайно припиняються».
"Ми працюємо з постачальниками для вирішення питань, пов'язаних з правами людини та умовами праці на виробничих ділянках, а також в закупівлі корисних копалин та інших сировинних матеріалів", - сказали представники Sony.
Amnesty, спільно з African Resources Watch, простежили, як трейдери купують кобальт з районів, де процвітає використання дитячої праці, продають його фірмі Congo Dongfang Mining (CDM), яка є дочірньою компанія китайського мінерального гіганта Zhejiang Huayou Cobalt Co Ltd.
Amnesty зв'язалася з 16 транснаціональними корпораціями, перерахованих в якості клієнтів виробників батарей, які в свою чергу беруть вихідні мінерали в Huayou Cobalt.
Одна компанія визнала зв'язок, у той час, як чотири були не в змозі вказати напевно джерело кобальту, який вони використовували. П'ять сказали, що не пов'язані з компанією, незважаючи на присутність у списку клієнтів в документах компанії, і ще дві компанії сказали, що джерело їх кобальту НЕ ДРК. Шість фірм повідомили, що вони розслідують претензії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?