Добірка маловідомих і вельми цікавих фактів про світло (15 фото)
Категорія
Цікаве
Дата публікації

Добірка маловідомих і вельми цікавих фактів про світло (15 фото)

Добірка маловідомих і вельми цікавих фактів про світло (15 фото)
Джерело:  novate.ru

Про те, що життя на землі можливе завдяки сонячному світлу, знають, мабуть, навіть учні молодших класів. При цьому далеко не багато дорослих знають про найцікавіші факти, які пов'язані зі світлом, а багато складних явищ пояснюються саме його властивостями. У нашому огляді десятка маловідомих фактів про таке здавалося б знайоме сонячне (і не тільки) світло.
1. Уповільнення часу.


Завдяки уповільненню часу, людина насправді може проподорожувати тисячі світлових років протягом свого життя (якщо летіти 28 років з постійним прискоренням, близьким до швидкості світла, протягом перших 14 років, то можна досягти туманності Андромеди, яка розташована в 2 мільйонах світлових років).
2. Один рік дорівнює сотні років.


Уповільнення часу відбувається, коли швидкість рухомого об'єкту наближається до швидкості світла. Якщо 1 рік подорожувати зі швидкістю світла, а потім повернутися на Землю, то виявиться, що на планеті пройшли сотні років.
3. Тіло людини біолюмінесцентне.


Тіло людини насправді біолюмінесцентне, тобто воно випромінює світло. На жаль, це світло занадто тьмяне, щоб його було можна побачити.
4. Спасибі магнітосфері.


У космосі астронавти іноді бачать яскраві спалахи перед очима через потрапляння космічних променів на сітківку їх очей. На Землі цього не відбувається через магнітосфери.

5. Вище швидкості світла.


Тахіони - гіпотетичні частинки, швидкість яких вище швидкості світла.

6. Яскраве світло нічної Землі.


На деяких зображеннях нічної Землі, зроблених НАСА з космосу, виявилося надзвичайно яскраве світло в середині пустелі в Австралії. Виявляється, це були лісові пожежі, світло від яких навіть затьмарило світіння великих міст.

7. Сині ліхтарі.


Хоча вчені без найменшого поняття, чому так сталося, коли в деяких районах Шотландії та Японії жовті вуличні ліхтарі замінили на сині, то було зафіксовано зниження рівня злочинності і самогубств.

8. Один см в вакуумі.


Одна мить - насправді одиниця часу (це час, за який світло проходить 1 см у вакуумі).


9. Чхати на сонце.



Через генетичну примху, відому як світловий чхальний рефлекс, приблизно одна третина всіх людей починає чхати, дивлячись на сонце.



10. Бетельгейзе вибухне в найближчі 300 000 років.



Бетельгейзе - величезна яскрава зірка, що знаходиться приблизно в 450 світлових роках від Землі. Вчені припускають, що вона вибухне в найближчі 300 000 років. Коли це станеться, небо буде освітлено навіть яскравіше, ніж повним місяцем. Такий спалах буде видно серед дня.



11. Дерева - джерело світла.



Деякі дослідники намагаються створити біолюмінесцентні дерева на основі ферментів, які зустрічаються у медуз. Це забезпечило б екологічно чисте джерело світла для міських вулиць у нічний час.



12. Селен є діелектриком.



Селен є діелектриком, тобто він не проводить електрику. Заковика в тому, що це відбувається тільки в темряві. Якщо на селен потрапляє світло, він перетворюється на провідник.



13. Люди можуть бачити ультрафіолетове світло.



Люди насправді можуть бачити ультрафіолетове світло, воно просто фільтрується кришталиком ока.



14. Берлінська стіна.



Розділову лінію між Східним і Західним Берліном досі можна побачити з космосу. У західному Берліні використовуються вуличні ліхтарі білого кольору, а в східному - жовтого.



15. Біле Сонце.



Сонце насправді біле. Завдяки атмосфері, яка частково розсіює світлові хвилі, сонце здається жовтим.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?