Сьогодні - День студентів
Категорія
Культура
Дата публікації

Сьогодні - День студентів

Сьогодні - День студентів
Джерело:  online.ua

Сьогодні, 25 січня, в понеділок відзначається щорічне традиційне свято - Тетянин день.
25 січня - подвійне свято - День Тетяни та День студента.
25 січня церква вшановує святу мученицю Татіану Римську - ранньохристиянську мученицю, яку піддавали тортурам за віру при імператорі Олександрі в III столітті.
В Україні 25 січня також святкують День студента, оскільки великомучениця Татіана - свята покровителька всіх студентів.
Святкування Дня студента проводиться за сприяння Міністерства молоді та спорту України, за підтримки Кабінету міністрів України та Комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України і включає ряд просвітницьких, громадських та культурно-мистецьких заходів для молоді та за її участю.
У народі в Тетянин день існує багато звичаїв, обрядів і прикмет.
В давнину 25 січня дівчата за допомогою всіляких хитрощів намагалися принадити женихів, для чого розстеляли біля дверей будинку спеціальний килимок: хто об нього в свято витре ноги, той буде в будинку дівчини частим гостем. Дівиці, які мріють про заміжжя, також майстрували мітлу, яку намагалися залишити в будинку бажаного нареченого - та так, щоб свекруха не знайшла. Втім, досвідчені матері сімейств про цей звичай знали і на поріг пускали далеко не кожну дівчину.
Вважалося, що дівчинка, яка народилася в Тетянин день, буде гарною господинею і таку будь-хто візьме заміж.
Для цього дня існували прикмети на погоду. Якщо на Тетянин день вигляне сонце - птахи повернуться рано, весна буде ранньою. Якщо ж на Тетяну йшов сніг, вважали, що літо буде дощове, а ось тепла заметіль віщувала посуху і неврожай. Зате якщо небо було ясним, а на дворі стояв морозець - селяни чекали хорошого врожаю.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?