Найдорожчі космічні проекти та місії (15 фото)
Категорія
Цікаве
Дата публікації

Найдорожчі космічні проекти та місії (15 фото)

Найдорожчі космічні проекти та місії (15 фото)
Джерело:  novate.ru

Після того, як людина вперше побувала у космосі, було запущено безліч пілотованих супутників і роботизованих науково-дослідних станцій, які принесли людині безліч нових і корисних знань. При цьому серед величезної кількості космічних проектів є ті, які виділяються в першу чергу величезними грошовими сумами, в них вкладеними. Про найдорожчі космічні проекти і піде мова в нашому огляді.
1. Космічна обсерваторія Gaia.


$1 млрд.
Якщо враховувати вартість споруди, наземної інфраструктури і запуску, космічна обсерваторія Gaia обійшлася в $1 млрд, що на 16% перевищило початковий бюджет. Також проект був завершений на два роки пізніше очікуваних термінів. Метою місії Gaia, яка була фінансована Європейським космічним агентством, є створення 3D-карти приблизно 1 млрд зірок та інших космічних об'єктів, що становлять близько 1% нашої галактики - Чумацького Шляху.
2. Космічний апарат Juno.


$1,1 млрд.
Спочатку очікувалося, що проект Juno коштуватиме $700 млн, але до червня 2011 року вартість перевищила $1,1 млрд. Juno був запущений в серпні 2011 року і, як очікується, досягне Юпітера 18 жовтня 2016. Після цього космічний апарат буде виведений на орбіту Юпітера для вивчення складу, гравітаційного поля і магнітного поля планети. Місія завершиться в 2017 році після того, як Juno облетить навколо Юпітера 33 рази.
3. Космічна обсерваторія Herschel.


$1,3 млрд.
Космічна обсерваторія Herschel, побудована Європейським космічним агентством, пропрацювала з 2009 до 2013 роки і, по суті, була найбільшим інфрачервоним телескопом, коли-небудь запущеним на орбіту. У 2010 році вартість проекту склала $1,3 млрд. Ця цифра включає в себе витрати на запуск космічного корабля і наукові витрати. Припинила роботу обсерваторія 29 квітня 2013, коли закінчилася охолоджуюча рідина, хоча спочатку очікувалося, що вона прослужить тільки до кінця 2012 року.
4. Космічний корабль Galileo.


$1,4 млрд.
18 жовтня 1989 безпілотний космічний корабель Galileo був виведений на орбіту, а 7 грудня 1995 він досяг планети Юпітер. Метою місії Юпітер було вивчення Юпітера і його супутників. Дослідження найбільшої планети Сонячної системи обійшлося аж ніяк не дешево: вся місія коштувала приблизно $1,4 млрд. На початок 2000-х років інтенсивне випромінювання Юпітера зашкодило Galileo, до того ж добігало кінця паливо, тому було прийнято рішення розбити апарат об поверхню Юпітера , щоб запобігти забрудненню супутників планети земними бактеріями.
5. Магнітний альфа-спектрометр.


$2 млрд.
Магнітний альфа-спектрометр AMS-02 є одним із найдорожчих обладнань на борту Міжнародної космічної станції. Цей пристрій, який здатний виявити антиматерію в космічних променях, було зроблено в спробі довести існування темної матерії. Спочатку передбачалося, що програма AMS буде коштувати $33 млн, але витрати зросли до приголомшуючих $2 млрд після низки ускладнень і технічних проблем. ASM-02 був встановлений на Міжнародній космічній станції в травні 2011 року і зараз прилад вимірює і записує 1000 космічних променів на секунду.
6. Марсохід Curiosity.


$2,5 млрд.
Марсохід Curiosity, який обійшовся $2,5 млрд (при первинному бюджеті в $650 млн), був успішно приземлений на поверхню Марса в кратері Гейл 6 серпня 2012 року. Його місією було визначити, чи є життя на Марсі, а також вивчити клімат планети та її геологічні особливості.
7. Cassini-Huygens.


$3,26 млрд.
Проект "Кассіні-Гюйгенс" був розроблений для вивчення віддалених об'єктів Сонячної системи і, в першу чергу, планети Сатурн. Цей автономний роботизований космічний корабель, який був запущений в 1997 році і досяг орбіти Сатурна в 2004 році, включав в себе не тільки орбітальний комплекс, але і атмосферний посадковий модуль, який був спущений на поверхню найбільшого супутника Сатурна, Титана. Вартість проекту в $3,26 млрд була розділена між НАСА, Європейським космічним агентством і Італійським космічним агентством.
8. Орбітальна станція Мир.


$4,2 млрд.
Орбітальна космічна станція "Мир" прослужила 15 років - з 1986 до 2001 року, коли вона зійшла з орбіти і була затоплена в Тихому океані. "Миру" належить рекорд найтривалішого безперервного перебування в космосі: космонавт Валерій Поляков провів 437 днів і 18 годин на борту космічної станції. "Мир" виступав як науково-дослідна лабораторія з вивчення мікрогравітації, а також на станції проводили досліди в галузі фізики, біології, метеорології і астрономії.
9. ГЛОНАСС.


$4,7 млрд.
Так само, як Сполучені Штати і Європейський Союз, Росія має власну систему глобального позиціонування. Вважається, що за період функціонування ГЛОНАСС з 2001 по 2011 роки був витрачено $4,7 млрд, а на роботу системи в 2012 - 2 020 роках було виділено $10 млрд. ГЛОНАСС зараз складається з 24 супутників. Розробка проекту почалася в Радянському Союзі в 1976 році і була завершена в 1995 році.
10. Супутникова навігаційна система Galileo.


$6,3 млрд.
Супутникова навігаційна система Galileo є відповіддю Європи на американську систему GPS. Система вартістю $6,3 млрд наразі діє як дублююча мережу на випадок відключення GPS, оскільки запуск і повне використання всіх 30 супутників планується закінчити тільки до 2019 року.
11. Космічний телескоп James Webb.


$8,8 млрд.
Почали розробляти космічний телескоп James Webb ще в 1996 році, а запуск планується на жовтень 2018 року. Основний внесок у проект вартістю $8,8 млрд внесли НАСА, Європейське космічне агентство і Канадське космічне агентство. Проект вже зіткнувся з безліччю проблем щодо фінансування і його мало не скасували в 2011 році.
12. Система глобального позиціонування GPS.


$12 млрд.
Система глобального позиціонування (GPS) - група з 24 супутників, які дозволяють будь-якому охочому визначити своє місце розташування в будь-якій точці світу. Первісна вартість відправки супутників в космос склала приблизно $12 млрд, але щорічні експлуатаційні витрати оцінюються в цілому в $750 млн. Оскільки зараз важко уявити світ без GPS і Google Maps, система виявилася надзвичайно корисною не тільки для військових цілей, але для повсякденного життя.
13. Космічні проекти серії Apollo.


$25,4 млрд.
За всю історію дослідження космосу проект "Аполлон" став не тільки одним з найбільш епохальних, але й одним з найдорожчих. Остаточна вартість, як повідомив Конгрес Сполучених Штатів в 1973 році, склала $25,4 млрд. НАСА провела симпозіум у 2009 році, під час якого було підраховано, що вартість проекту Apollo склала б $170 млрд, якщо перерахувати його на курс 2005 року. Президент Кеннеді зіграв важливу роль у формуванні програми Apollo, хвацько пообіцявши, що нога людини в підсумку ступить на Місяць. Його мета була досягнута в 1969 році під час місії "Аполлон 11", коли Нейл Армстронг і Базз Олдрін прогулялися Місяцем.
14. Міжнародна космічна станція.


$160 млрд.
Міжнародна космічна станція є однією з найдорожчих споруд в історії людства. Станом на 2010 рік її вартість склала приголомшливі $160 млрд, але ця цифра продовжує постійно зростати через експлуатаційні витрати і все нові доповнення до станції. З 1985 по 2015 рік НАСА вклало близько $59 млрд в проект, Росія внесла близько $12 млрд, а Європейське космічне агентство і Японія внесли по $5 млрд. Кожен рейс космічного шаттла з обладнанням для спорудження Міжнародної космічної станції коштував $1,4 млрд.
15. Програма NASA Space Shuttle Program.


$196 млрд.
У 1972 році стартувала програма Space Shuttle з розробки космічних кораблів-човників багаторазового використання. У рамках програми пройшло 135 польотів на 6 шаттлах або "багаторазових космічних орбітальних літаках", два з яких (Columbia і Challenger) вибухнули, в результаті чого загинуло 14 астронавтів. Останній запуск шаттла стався 8 липня 2001, коли в космос було відправлено човник Atlantis (приземлився він 21 липня 2011 року).

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?