У Гаазі розпочався суд над колишнім главою Кот-д'Івуару
Категорія
Світ
Дата публікації

У Гаазі розпочався суд над колишнім главою Кот-д'Івуару

У Гаазі розпочався суд над колишнім главою Кот-д'Івуару
Джерело:  BBC

Колишній президент західноафриканської республіки Кот-д'Івуар Лоран Гбагбо не визнав себе винним в четвер за чотирма пунктами звинувачень на початку першого судового засідання епохального процесу в Міжнародному кримінальному суді (МКС), повідомляє ONLINE.UA з посиланням на BBC News.
Колишньому президенту і колишньому главі поліції Чарльзу Бле Гуде пред'явлені чотири пункти звинувачення - вбивство, згвалтування, замах на вбивство і переслідування. Звинувачення пов'язані з громадянським конфліктом в країні, який вибухнув після того, як Гбагбо програв вибори в 2010 році.
Гбагбо є першим колишнім главою держави, який постане перед МКС в Гаазі. Це може виявитися найважливішим в історії судовим процесом МКС, який створений для боротьби з безкарністю та притягнення до відповідальності найвпливовіших лідерів. Повідомляється, що він також може тривати три-чотири роки.
Гбагбо заявив, що не винен у пред'явлених йому звинуваченнях, а один з його радників Авдон Байето раніше заявив, що невинність Гбагбо не викликає сумнівів. Бле Гуде на суді також не визнав себе винним, а його адвокат описав підсудного як «людину миру».
Правління Гбагбо викликало кризу в Кот-д'Івуарі після того, як він відмовився піти у відставку, програвши на президентських виборах 2010 року Алассане Уаттара. Криваві сутички між ворогуючими силами протягом п'яти місяців в 2010 і 2011 призвели до вбивства близько 3000 чоловік.
Він був арештований у квітні 2011 року силами, лояльними президенту Уаттара, за підтримки військ з колишньої колоніальної держави Франції, а пізніше в тому ж році був екстрадований до Гааги.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?