Факти про радіацію
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Факти про радіацію

Факти про радіацію

Радіація, - вкрай небезпечна і загадкова річ, весь вплив якої на організм людини ще не скоро буде вивчено. Далі представлено сім цікавих фактів про радіацію, які корисно знати будь-якій освіченій людині, передає  ONLINE.UA  з посиланням на  Фактрум.



1. Записи Марії Склодовської-Кюрі досі не можна вивчати без спецодягу


Багато хто знає сумну історію про передчасну смерть Марії Склодовської-Кюрі, але мало хто знає, що її записи досі так радіоактивні, що містяться в свинцевій коробці і крім як у спецодязі їх вивчати не можна. Її колишня лабораторія досі є мініатюрним Чорнобилем, а в сусідніх будинках люди більше за інших хворіють на рак.


2. Опромінення носоглотки


У 1948-1954 роках групою вчених проводилися експерименти з приміщенням 50 мг радію-226 в герметичному стержні в носи 582 учнів третього класу. Таким чином вчені хотіли перевірити, чи спричинить радіація втрату слуху, і чи зможе вилікувати захворювання, а в підсумку це послужило причиною розвитку безлічі типів раку голови і шиї.


3. Опромінення статевих органів


Скільки радіації потрібно, щоб зробити чоловіка повністю стерильним? У 1963-1973 майже 200 в'язнів-чоловіків із тюрем Америки отримували 400 рад протягом 10 хвилин, отримуючи натомість $5/місяць і можливість дострокового звільнення.


4. Радіоактивне озеро


Коли посеред посушливого і жаркого Тунісу, де жителі вічно відчувають нестачу води, з'явилося величезне озеро, вони не сильно поривалися задавати питання, - просто раділи. Через два тижні після появи озера, влада попередила про можливу небезпеку через фосфатодобуваючі роботи поблизу озера. Звідки взялося озеро - досі невідомо.


5. Радієва вода


У 1920-их насичена радієм вода була дуже модною, мовляв, лікувала артрит, ревматизм, рак шлунку, імпотенцію, психічні відхилення. Ебен Байєрс в пориві випив півтори тисячі пляшок води, тільки після чого звернувся до лікаря. Його щелепа і зуби просто розпалися на частини. До 1932 року, переживши кілька операцій, у ході яких йому видалили майже всі щелепи з усіма зубами, він помер.


6. Гоянскій інцидент


У 1987 році двоє чоловіків вирішили мародерствувати в покинутій лікарні променевої терапії. Дуже потрудившись над розбиранням установки для радіотерапії, вони дістали капсулу із цезієм-137, який світився красивим блакитним кольором. Вони продали його місцевому жителю, який вважав, що речовина має надприродні властивості і використовував його як пам'ятку. Капсулу дарували один одному, нею натирали шкіру. Захворіли десятки людей, чотирьох з яких врятувати не вдалося.


7. Загадковий сплеск випромінювання


Вчені змогли, вивчивши кільця стародавніх дерев, з'ясувати, що 1200 років тому на нашій планеті відбувся різкий спалах випромінювання, коли радіоактивних речовин різко стало в 20 разів більше. Причина досі залишається невідомою, вдалося лише дізнатися, що вибухи наднових на це вплинути не могли, справжня причина була набагато потужніше.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?