Більше половини українців підтримують декомунізацію назв
Категорія
Політика
Дата публікації

Більше половини українців підтримують декомунізацію назв

Більше половини українців підтримують декомунізацію назв
Джерело:  online.ua

Процес декомунізації, який почався під час Революції Гідності, був узаконений - «Декомунізаційній пакет законів» був схвалений на засіданні Кабінету Міністрів України 31 березня 2015 року, 15 травня 2015-го закони підписав президент України Петро Порошенко, і вони набули чинності з 21 травня 2015 року.


Дія закону має привести до перейменування великої кількості населених пунктів і вулиць в Україні.


В рамках декомунізації буде

перейменовано

164 населених пункти. Верховна Рада вже декомунізувала понад сто міст і сіл, зокрема отримали нові назви Артемівськ (Бахмут), Артемівський район (Бахмутський район), Дзержинський (Торецький), Червоний Лиман (Лиман), Іллічівськ (Чорноморськ).


Позафракційний народний депутат Андрій Денисенко склав і зареєстрував у парламенті

законопроект

про перейменування Дніпропетровська в Дніпро. За радянських часів місто було назване на честь одного з організаторів Голодомору в Україні, Григорія Петровського. Політик вважає, що перейменування дозволить вшанувати пам'ять жертв тоталітарного режиму і розчистити шлях для будівництва нового гуманного, справедливого і розвиненого суспільства.


Редакція

ONLINE.UA

запитала в українців, як вони ставляться до перейменування населених пунктів в рамках дії закону про декомунізацію. Згідно з результатами, змінау радянських назв підтримує більше половини громадян України - 59%. Найбільше дали ствердну відповідь жителі західної, центральної та північної України, думки жителів півдня розділилися порівну, а на сході декомунізацію скоріше не підтримують, ніж підтримують.


Правда, незважаючи на підтримку заміни старих комуністичних назв, нові не завжди припадають українцям до смаку. Наприклад, Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування підтримав рішення про перейменування Кіровограда в Інгульськ, незважаючи на те, що жителі міста і міська рада просили парламент повернути історичну назву Єлисаветград. У місті періодично проходят ь мітинги проти перейменування в Інгульськ.


Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?