Реставратори в Чикаго відновили кольори картини Ван Гога
Категорія
Культура
Дата публікації

Реставратори в Чикаго відновили кольори картини Ван Гога

Реставратори в Чикаго відновили кольори картини Ван Гога

На картині художника Вінсента Ван Гога «Спальня в Арлі», що є одним із шедеврів світового мистецтва, стіни виявилися іншого кольору.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Українські Новини.
Працівники Чиказького художнього інституту провели хімічний аналіз мікроскопічного фрагмента оригінальної фарби з картини Вінсента Ван Гога "Спальня в Арлі" 1888 і визначили, що оригінальний колір стін був фіолетовим, а не блакитним. Про це повідомляє The Independent.
Для рентгенофлуоресцентної спектрограми був узятий мікроскопічний фрагмент оригінальної фарби, що збереглася на звороті полотна. Дослідження показало, що насправді колір фарби, яку вибрав Вінсент Ван Гог для стін, був фіолетовим, тоді як світло-волошковим він став в результаті вицвітання пігменту картини.


"Три чверті пігментів, які ми бачимо в спальні, не існували 80 років тому. Всі вони були новими винаходами хімічної промисловості того часу. Художники використовували жовтий колір, червоний, рожевий. На жаль, багато хто з них згодом, як ми виявили, міняли колір", - зазначила наукова співробітниця інституту Франческа Касада.


Цікаво, що стіни в спальні Ван Гога в "жовтому будинку" в Арлі на півдні Франції насправді були білого кольору, а фіолетовий колір на картині - це результат авторської інтерпретації, яка може вказувати на його психічний стан у момент малювання.


Якщо Ван Гог обрав для зображення стін в своєму будинку фіолетовий колір, а не блакитний, це свідчить, як вважають дослідники, про його внутрішні потреби в домашньому затишку і мирній атмосфері.


Із затишком в житті Ван Гога якраз ніколи не складалося: за 37 років свого життя художник встиг змінити 37 будинків.


"Це дійсно важливе відкриття, оскільки ми знаємо, що стіни були побілені і точно не були фіолетовими, - каже Касада. - В оригіналі амстердамська картина передає відчуття спокою, який доповнюють інші кольори в кімнаті, наприклад, жовтий колір стільців".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?