Солодкі напої негативно впливають на мозок
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Солодкі напої негативно впливають на мозок

Солодкі напої негативно впливають на мозок
Джерело:  Коментарі

Учені з Австралії і Індії провели дослідження, яке показало, що солодкі напої в ранньому віці рівносильні стресу, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Комментарии.
Раніше було відомо, що люди, які в дитинстві стали спостерігачем або учасником будь-яких шокуючих подій, в подальшому з більшою ймовірністю страждають різними психічними розладами. На фізіологічному рівні фахівці пояснюють це підвищеним виділенням «стресового» гормону кортизолу. Цей гормон в надмірних кількостях провокує зміни в гіпокампі - ділянці мозку, що відповідає за пам'ять і багато когнітивних функцій.
Фахівці поставили серію дослідів на лабораторних щурах. Вчені поділили гризунів на чотири групи - одні піддавалися стресу в ранньому віці, інші пили велику кількість підсолодженої води, на третіх припали як стреси, так і солодка вода, четверті ж провели «дитинство» без пригод і харчувалися нормально.
За щурами спостерігали до моменту, коли їм виповнювалося 15 тижнів, після чого дослідники вивчали їхній мозок.
Експерименти показали, що у щурів, які зазнали стресу, але не вживали солодкої води, зміни в гіпокампі були такими ж, як у тих, хто пив солодку воду, але не піддавався стресам. У тих же, хто відчував стрес і зловживав солодким, вплив надлишків кортизолу відчувався найсильніше.
Фахівці вважають, що результати їх роботи можуть стати застереженням для дітей, які вживають занадто багато солодких напоїв, а також їх батьків. Можливо, це впливає на формування мозку і характер дітей, підозрюють вчені.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?