На Харон може бути підповерхневий океан
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

На Харон може бути підповерхневий океан

NASA
На Харон може бути підповерхневий океан

Вчені запідозрили, що на найбільшому супутнику Плутона - Хароні, в давнину існував океан, який зараз заморожений.


Про це повідомляє  ONLINE.UA, посилаючись на NASA.


Існування підповерхневого океану вчені запідозрили, вивчаючи отримані станцією New Horizons знімки супутника карликової планети. На них можна розглянути рельєфи, виникнення яких пояснюється розширенням води при її переході з рідкої фази у тверду.Сторона Харона, яку вдалося дослідити станції New Horizons в липні 2015 року, має тектонічні розломи (тріщини, уступи і долини), що з'явилися, швидше за все, через розтягнення поверхні супутника внутрішньої матерією.


У давнину, коли температури на Хароні були вище, ніж сьогодні, внутрішнє радіоактивне тепло супутника могло підтримувати існування рідкого підповерхневого океану. З плином часу небесне тіло вистигло, а вода всередині нього замерзала, що і могло викликати спостережувані вченими розломи на поверхні Харону.


Зокрема, подібних чином на супутнику Плутона міг виникнути великий приекваторіальний каньйон, який отримав неофіційну назву Сереніті Часмі. У довжину освіту досягає 1,8 км, а в глибину - 7,5 км. Це один з найбільших каньйонів у Сонячній системі. Для порівняння, Гранд-Каньйон У США в довжину досягає 446 км, а в глибину - 1,6 км.


На представленому NASA зображенні, отриманому науковим інструментом LORRI станції New Horizons, показана ділянка поверхні Харону розмірами 386 на 175 км. Роздільна здатність зображення становить 394 м на піксель. Знімок отриманий з відстані 78,7 тис км від Харону через 1,6 години після зближення New Horizons з Плутоном.


Також раніше повідомлялося, що на поверхні Плутона  є айсберги.



Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?