15 останніх наукових відкриттів
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

15 останніх наукових відкриттів

15 останніх наукових відкриттів
Джерело:  novate.ru

Щороку людство відкриває для себе нові можливості, які виводять його на інший, більш високий рівень розвитку. У цьому огляді зібрані останні відкриття, які є кроком до нових можливостей.

1. Страшна хвороба допоможе вилікувати рак


Малярія проти раку.


Учені добилися прориву в пошуку ліків від раку шляхом приєднання білків малярії до ракових клітин. Випробування на людях повинні початися протягом чотирьох років.
== 00 ==
2. У Південній Африці були виявлені нові людиноподібні види


Homo naledi жили в Африці.
У вересні минулого року палеонтологи повідомили про те, що був знайдений новий людиноподібний вид - Homo naledi. Цей висновок ґрунтується на відкритті п'ятнадцяти частково збережених кістяків. Вважається, що Homo naledi могли жити в Африці близько трьох мільйонів років тому.
== 00 ==
3. Дослідження показало, що, якщо працювати довше, то збільшується ризик інсульту


Працювати потрібно менше.
За даними дослідження, опублікованого в журналі The Lancet, у людей, що працюють більше 55 годин на тиждень, на 33% вище шанс виникнення інсульту, ніж у тих, хто працює 35-40 годин на тиждень. Також у них на 13% вище ризик виникнення ішемічної хвороби серця.

4. Уперше був завершений всебічний аналіз генома шерстистого мамонта


Розшифровано геном шерстистого мамонта.
При цьому був відкритий ряд причин, які дозволяли цим тваринам вижити в Арктиці.
== 00 ==
5. Була виявлена найяскравіша галактика у Всесвіті


WISE J224607.57-052635.0.
У травні минулого року НАСА повідомило, що була виявлена найяскравіша галактика у Всесвіті - WISE J224607.57-052635.0. Вона менше, ніж Чумацький Шлях, але випромінює в десять тисяч разів більше енергії (в основному у вигляді інфрачервоного випромінювання).

6. Вчені просунулися в створенні першого квантового комп'ютера


Чіп для квантового комп'ютера.
Два найважливіші кроки в створенні квантового комп'ютера були зроблені вченими IBM. Вони зуміли знайти спосіб виявлення і вимірювання обох видів квантових помилок. Також була створена квадратна решітка з чотирьох надпровідних кубітів на чіпі розміром трохи більше 6 мм.

7. Знайдена перша екзопланета зі спектром видимого випромінювання


Екзопланета 51 Пегаса b.
Астрономи з Чилі вперше провели пряме спостереження спектра видимого світла, відбитого від екзопланети. Йдеться про екзопланету 51 Пегаса b.

8. Три тисячі атомів були спіймані за допомогою одного фотона


Результат співпраці - нова методика.
Фізики з Массачусетського технологічного інституту і Університету Белграда розробили нову методику, за допомогою якої їм вдалося вловити три тисячі атомів, використовуючи всього один фотон.

9. Ліси Амазонки почали поглинати менше вуглекислого газу


Південноамериканський тропічний ліс.
Результати тривалого 30-річного дослідження американського тропічного лісу, в якому брала участь міжнародна команда з майже 100 дослідників, опублікувала досить невтішні дані. Тропічні ліси поступово втрачають свою здатність поглинати вуглекислий газ з атмосфери, оскільки дерева вмирають все більш швидкими темпами.

10. НАСА виявило свідчення існування великого стародавнього океану на Марсі


Давній океан на Марсі.
На думку вчених НАСА, величезний древній океан колись покривав майже половину північної півкулі Марса, що робить планету більш перспективним місцем для пошуку інопланетного життя, ніж вважалося раніше. Величезний океан, як вважають вчені, був до півтора кілометрів глибиною і містив загалом двадцять мільйонів кубічних кілометрів води (більше, ніж в Північному Льодовитому океані).

11. Дослідники використовували нанотехнології для лікування раку молочної залози


Іранські нанотехнологи.
Японські нанотехнології зуміли синтезувати речовину з біоадаптивним і біорозкладаним молекулярним ланцюжком. Ці ліки здатні знижувати рівень токсичності протиракових препаратів.

12. Вчені перепрограмували рослини на посухостійкість


Вести ГМО.
Вчені генетично перепрограмували рослини, щоб ті були більш стійкими до посухи.

13. Вакцина від ВІЛ


Препарат фактично змінює ДНК.
Боротьба з ВІЛ та СНІДом зробила величезний крок вперед в 2015 році, коли вчені з дослідницького інституту Скріппса розробили вакцину, яка виявилася неймовірно ефективною проти ВІЛ-1, ВІЛ-2 і вірусу імунодефіциту мавп. Основна відмінність нового препарату - він фактично змінює ДНК, щоб боротися з вірусом. Раніше ж у організм пацієнта вводили ін'єкції ослабленої форми вірусу, щоб імунна система "навчилася" боротися з ним. Дослідження зараз на ранній стадії, але попередні результати дуже перспективні.

14. Дослідження мозку можуть допомогти передбачити майбутню поведінку


Технологія персоналізації освіти і клінічної практики.
У статті, опублікованій в журналі Neuron, був описав ряд недавніх досліджень, що показують, що сканування мозку може допомогти передбачити майбутнє навчання людини, її схильність до злочинності, а також поведінку, пов'язану зі здоров'ям. Технологія може запропонувати можливості для персоналізації освіти і клінічної практики.

15. У лабораторії вперше були вирощені людські м'язи, здатні скорочуватися


Вперше вирощені людські м'язи.
У лабораторії Університету Дьюка дослідники виростили людські м'язи, які здатні скорочуватися і реагують на зовнішні подразники (такі як електричні імпульси, біохімічні сигнали і фармацевтичні препарати) точно так само, як і справжні м'язи. Нова тканина повинна незабаром дозволити дослідникам протестувати нові ліки і вивчати хвороби м'язів поза організмом людини.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?