США і Росія домовилися щодо Сирії: стали відомі подробиці
Категорія
Світ
Дата публікації

США і Росія домовилися щодо Сирії: стали відомі подробиці

США і Росія домовилися щодо Сирії: стали відомі подробиці

США і Росія домовилися про тимчасове перемир'я в Сирії.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на DW.
Як говориться в спільній заяві двох країн, поширеній Держдепартаментом США 22 лютого, режим припинення вогню набуде чинності в 0 годин в суботу, 27 лютого.
Досягнуті домовленості стосуються лише бойових дій між урядовими військами і силами помірної опозиції. Вони не поширюються на терористичні організації "Ісламська держава" і "Фронт ан-Нусра", наголошується в документі.
Президенти США і РФ Барак Обама і Володимир Путін вже обговорили досягнуті домовленості в телефонній розмові.
Обама назвав угоду "сприятливим моментом" і висловив надію, що всі сторони "отримають вигоду" з прийнятого рішення. При цьому офіційний представник Білого дому Джош Ернест визнав, що досягнуті угоди "буде складно здійснити".
У свою чергу Путін заявив, що всі воюючі в Сирії сторони повинні до полудня 26 лютого підтвердити Москві або Вашингтону "свою прихильність припиненню вогню". Він також висловив надію, що сирійське керівництво і інші партнери в конфліктному регіоні і за його межами "підтримають обраний представниками Росії і США алгоритм дій".
Водночас один із лідерів сирійської опозиції Халед аль-Ходжа заявив, що тимчасове перемир'я ворогуючих сторін триватиме два тижні і може бути продовжено, якщо сторони досягнуть відповідної угоди.
Він зазначив, що проблеми можуть виникнути через те, що режим припинення вогню не поширюється на "Фронт ан-Нусра", який діє не тільки в Ідлібі, але і в Алеппо, Дамаску і на півдні країни. За його словами, збройні напади на мирне населення і сили помірної опозиції можуть бути здійснені під приводом антитерористичних дій проти ісламізму.
Як писав ONLINE.UA, раніше Захід попередили, що Росія може узяти гору в сирійській війні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?