Не тільки Україна - The New York Times назвав три цілі Путіна
Категорія
Світ
Дата публікації

Не тільки Україна - The New York Times назвав три цілі Путіна

Не тільки Україна - The New York Times назвав три цілі Путіна
Джерело:  The New York Times

Часткове перемир'я, яке Росія і Сполучені Штати вибили в Сирії, увінчало щось на зразок зовнішньополітичного потрійного виграшу для президента РФ Володимира Путіна: Кремль насильницьким чином зміцнив свою ключову роль на Близькому Сході, Україна перебуває в підвішеному стані, а в Європейському Союзі утворюються тріщини. Водночас в момент, який цілком може бути найбільш успішним для Путіна, тривалі питання про кінцеву мету Росії виникають на всіх трьох напрямках.

Про те, чи досягла Росія намічених цілей в конфліктах, які вона підтримує, і які результати вона все-таки отримала, пише журналіст The New York Times Ніл Макфаркуар в своїй статті "Невирішені питання кінцевих цілей Росії в Сирії, Україні та Європі", переклад якої зробив ONLINE.UA.

У Сирії Росія досягла кінцевої мети - зміцнення уряду президента Башара Асада, давнього і основного арабського партнера Кремля. Проте її кінцеві цілі залишаються туманними, і не в останню чергу до них можна віднести витончений вихід з брудного конфлікту.

В Україні Росія продовжує публічну політику підтримки мирних угод. Відновлення бойових дій в регіонах, що їх підтримує РФ, втім, свідчить, що Москва хоче ще більше дестабілізувати владу країни, яка вже досить хитка в зв'язку з внутрішньополітичними скандалами.

У Європі Путін хоче посилити розкол в Європейському Союзі, з надією на розпад 28-національного консенсусу в питанні економічних санкцій проти Росії, впроваджених після анексії нею Криму в 2014 році (нагадаємо, найжорсткіші санкції були застосовані вже під час війни на Донбасі, - ред.). Кремль завів свою пропагандистську машину, щоб очорнити німецького канцлера Ангелу Меркель, яка вважається центральною фігурою в протистоянні з Москвою, зображуючи її непродуктивною, а її країну - такою, що страждає від сильного нетравлення від занадто великої кількості мігрантів.

Цільовою аудиторією цих дій РФ є російське населення, частково щоб відвернути людей від їх економічних проблем, які поглиблюються.

"На екрані ми бачимо, наскільки ми сильні, наскільки важливі, наскільки великі", - сказав з сарказмом професор політології Московської школи економіки МДУ Микола Петров.

Путін оголосив про згоду на "припинення військових дій" в Сирії по телебаченню пізно ввечері в понеділок, підкресливши важливість спільних російсько-американських зусиль. Російський президент уже раніше відчував ностальгію за тими часами, коли тільки дві наддержави крокували світом як гігант, що вирішує проблеми, до розпаду Радянського Союзу.

"Росія проводитиме необхідну роботу з Дамаском і законним сирійським керівництвом, - сказав Путін, в той час як Сполучені Штати робитимуть те ж саме зі своїми союзниками і опозиційними групами. - Я впевнений, що спільних дій, погоджених з американською стороною, буде досить, щоб докорінно змінити ситуацію в Сирії".

Далі - більше. Путін хотів переконатися, що російське втручання в Сирію не спіткає та ж доля, що і в Іраку, Лівії і Ємені, спільно з «кольоровими» революціями в Україні в 2004-му і Грузії в 2003 роках, що їх підтримувала (на думку Кремля, - ред.) Америка. Сирія, сказав він, може послужити прикладом «відповідальних дій».

Росія відправила 50 бойових літаків на авіабази поблизу прибережного сирійського міста Латакія в вересні, поряд з більш ніж 4 тисячами військових для їх захисту. У такому ході Росії проглядаються п'ять основних цілей: зупинка зміни режиму, яку заохочують ззовні країни; зрив планів Вашингтона по ізоляції Москви; доказ того, що Росія - більш надійний союзник, ніж Сполучені Штати; демонстрація нового російського озброєння; представлення нового зовнішньополітичного видовища російській громадськості, яка втомилася від війни в сусідній Україні.

Якоюсь мірою всі п'ять цілей були досягнуті, спонукаючи деяких висловитися із закликами до Росії піти додому.

"У нас є чітке досягнення; головне те, що тепер з нами всі говорять, - сказав на популярному ток-шоу колишній член російського парламенту Борис Надєждін. - Режим Асада, або законний уряд Сирії, залишився при владі, - додав він. - Нам потрібно політичне врегулювання і припинити витрачати величезні суми грошей на гонку озброєнь".

Проте Сирія залишається незавершеним проектом і, грубо кажучи, щоденні витрати в розмірі $3 млн вважаються цілком доступними.

Сили Асада практично оточили Алеппо - фортеця опозиції протягом тривалого часу. Вони будуть продовжувати боротьбу до часткового перемир'я, яке має розпочатися в суботу, і, цілком ймовірно, після його початку.

Навіть зараз, коли сирійський уряд і велика опозиційна група повідомили у вівторок, що вони дотримуватимуться умовної паузи в ході бойових дій, залишається зяючий пролом у договорі, який дозволяє продовжувати напади на Ісламську державу і Фронт ан-Нусра. Це може працювати на користь Москві, оскільки багато хто з груп, які виступають проти Асада, які підтримують Сполучені Штати, борються разом з Фронтом ан-Нусра.

Таким чином, в той час, як американців і їхніх союзників просять припинити боротьбу проти уряду Асада, Росія і сирійський уряд можуть продовжувати боротьбу проти повстанських угруповань, які підтримує США, без побоювань, якщо вірити історії, що Вашингтон буде що-небудь робити, щоб зупинити їх.

У підсумку, кажуть аналітики, Росія хоче протриматися досить довго, щоб контролювати перехід в Сирії до нової влади; щоб переконатися, що Дамаск залишається дружньою столицею; і показати, що політичний перехід може бути досягнутий шляхом переговорів, а не зміною режиму.

Серед складнощів є те, що Асад, який став більш сміливим завдяки підтримці Росії і Ірану, недавно сказав, що всіма силами буде домагатися контролю над всією Сирією. Якщо Росія допоможе знищити опозицію на заході країни, то єдиним значним опонентом залишиться Ісламська держава.

Це поставить Росію в непередбачуване положення підтримки Дамаска в тривалій, швидше за все кривавій, копіткій роботі з витіснення Ісламської держави. Сирійському уряду потрібно «наслідувати російське лідерство у врегулюванні цієї кризи», сказав посол Росії в ООН Віталій Чуркін. Якщо сирійський уряд вважає, "що перемир'я не потрібно, і ми повинні боротися до кінця", сказав він, "то цей конфлікт триватиме протягом дуже довгого часу".

Ще один непередбачуваний фактор для Москви - це її ворожі відносини з Туреччиною, які підсилюються, після збитого літака в листопаді. Росія звинувачує Туреччину в змові із вторгнення в Сирію і цілком схильна звинуватити Анкару в порушенні мирного договору.

Наразі Кремль може розраховувати на успіх по Сирії. "Це дуже дешево, безкровно, там немає російських жертв, і позитивно сприймається російським суспільством", - сказав один з російських професорів політології.
Сирія також відволікає росіян від війни в сусідній Україні. Але конфлікт все ще служить на користь Москві, дестабілізуючи владу президента Петра Порошенка і перешкоджаючи більш теплим відносинам між Києвом і Європою - одна з цілей Росії, паралельно зі зняттям економічних санкцій.

Санкції відрізають доступ Росії до західних кредитних ринків, поряд з іншими заходами, яких вона відчайдушно потребує, щоб пережити економічну кризу. Почасти втручання Росії в Сирію було покликане підтвердити роль Москви як надійного партнера у вирішенні міжнародних проблем і тим самим допомогти наблизити закінчення санкцій.

Але замість того, щоб атакувати Ісламську державу, Росія пішла проти західних союзників в сирійській опозиції, підтвердивши свій ненадійний статус для західних урядів. Москва, швидше за все, розглядає складніший хід дій - експлуатацію розбіжностей в Європі як свій кращий шанс покласти край санкціям.

Одне про Росію можна сказати напевно, вважає незалежний політичний оглядач Костянтин фон Еггерт, особливо в світлі падінь цін на енергоносії: "Вона не зможе повернутися на світову арену під купою санкцій".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?