Чиновникам заборонили публічну критику влади: опублікований документ
Категорія
Політика
Дата публікації

Чиновникам заборонили публічну критику влади: опублікований документ

Чиновникам заборонили публічну критику влади: опублікований документ

У постанові уряду "Про затвердження Правил етичної поведінки державних службовців" від 11 лютого (№65), оприлюдненій на урядовому порталі 1 березня, прописаний пункт, згідно з яким державним службовцям слід утримуватися від публічної критики органів державної влади та їх посадових осіб.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Урядовий портал.
Згідно з пунктом постанови, держслужбовці повинні дотримуватися таких принципів:

  • служіння державі та суспільству;

  • гідна поведінка;

  • добропорядність;

  • лояльність;

  • політична нейтральність;

  • прозорість і підзвітність;

  • сумлінність.

Служіння державі, серед іншого, передбачає "формування позитивного іміджу держави", а гідна поведінка - недопущення навіть поза держслужбою "вчинків, які можуть зашкодити інтересам державної служби чи негативно вплинути на репутацію державного службовця".
"Лояльність" ж, на думку чиновників, передбачає:

  1. сумлінність у виконанні рішень Верховної Ради, президента, Кабінету міністрів і державного органу, в якому працює державний службовець, "незалежно від своїх власних переконань і політичних поглядів";

  2. утримання від яких би то не було проявів публічної критики діяльності державних органів, їх посадових осіб;

  3. коректне ставлення до керівників і співробітників держоргану під час виконання обов'язків.

Також від держслужбовців вимагають недопущення впливу політичних інтересів на їх дії та рішення, відмови від публічної демонстрації політичних поглядів і симпатій, уникнення використання символіки політичних партій тощо
Етична поведінка також передбачає пріоритет загального блага громадян над особистими чи корпоративними інтересами, неприпустимість використання держмайна в особистих цілях; недопущення конфлікту інтересів, надання комусь переваг.
Згідно з правилами, інформація про діяльність держслужбовця повинна бути відкритою і доступною, крім випадків, визначених Конституцією і законами. Для держслужбовців I і II категорії передбачається облік телефонних розмов та особистих зустрічей з представниками партій, нардепами, суб'єктами господарювання або їх уповноваженими особами, а також надання інформації про такі розмови і зустрічі.
За порушення цих правил держслужбовці несуть "дисциплінарну відповідальність згідно із законом", але в постанові не уточнюється, яку. У передмові до постанови сказано, що за основу акту взята впроваджена в Польщі "модель гарантування максимальної прозорості діяльності державних органів".


Раніше повідомлялося, що доповідач Парламентської Асамблеї Ради Європи Мішель  Ніколетті заявив, що всю державну службу України потрібно переатестувати.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?