Stratfor пояснив війну на Донбасі і дав прогноз про долю України
Категорія
Політика
Дата публікації

Stratfor пояснив війну на Донбасі і дав прогноз про долю України

Stratfor пояснив війну на Донбасі і дав прогноз про долю України
Джерело:  Stratfor

Протягом всієї Холодної війни символічним центром протистояння між радянськими країнами і Заходом була Німеччина, розколота на дві частини - як і велика частина Європи - сумнозвісною Залізною завісою. Але тепер, в Україні, виник новий центр суперництва між Сходом і Заходом, розділяючи країну таким чином, який може виявитися настільки ж довговічним, як і багаторічний поділ Німеччини.
У статті для американської приватної розвідувально-аналітичної компанії Stratfor (яку також називають "тіньовим ЦРУ" і "приватною розвідкою США") "На Україну опускається більш м'яка Залізна завіса", переклад якої зробив ONLINE.UA, аналітик по Євразії Юджин Чаусовськи розповів про витоки нинішньої війни в Україні та складну історію країни, яку Захід і Росія ділили між собою, намагаючись досягти власних цілей.
Минулого тижня була друга річниця революції Євромайдану, яка повалила колишнього українського президента Віктора Януковича, струснула дощенту Україну і погіршила відносини Росії і Заходу до найнижчої позначки з моменту закінчення Холодної війни. Багато що змінилося протягом двох років: прозахідний уряд, сформований в Києві, російська анексія півострова Крим і "повстання" на сході України, яке переросло в повномасштабну війну. У той же час Сполучені Штати і Європейський Союз запровадили санкції проти Росії. Москва відповіла санкціями проти Заходу. Економічна активність між Україною і Росією обірвалася.
У міру того, як починається третій рік українського конфлікту, відбувається сплеск переговорів, спрямованих на припинення військових дій. На більш високих рівнях чиновники ведуть переговори в нормандському форматі для вирішення політичних аспектів конфлікту, в той час як на тактичному фронті йдуть дискусії в Мінську, щоб розібратися в деталях припинення вогню. Поряд з ними проводяться численні двосторонні зустрічі. Час від часу ці переговори відновлюють надію на те, що може бути досягнута міцна угода. У реальності, однак, криза в Україні не є короткочасною сутичкою, яку можуть вирішити кілька додаткових переговорів. Швидше за все, це глибокий конфлікт, вкорінений в геополітиці, яка простягається вглиб віків, і, ймовірно, продовжить існувати в тій чи іншій формі протягом багатьох років. Розуміння ролі України в суперництві між Росією і Заходом і її подібності з роллю Німеччини під час Холодної війни мають вирішальне значення для подання того, як може розвиватися майбутнє Європи.
Україна: Розділена між Сходом і Заходом
Україна вже давно поляризована країна. Стратегічно розташована на відкритих рівнинах Східної Європи, країна може простежити свій поділ численними державами і імперіями, які прагнули претендувати на свої частини її території. Україна спочатку була територією Київської Русі, середньовічної східнослов'янської держави з центром у Києві, яка охоплювала сучасну Росію, Білорусь і Україну. Але вона почала деградувати і, врешті-решт, впала під Монгольською навалою в 13-му столітті, а центр східнослов'янської влади перемістився в Москву. Київ і сьогоднішня територія України ослабли.
Проте Україну не залишили надовго одну. Від сходу і заходу, відповідно, царська Росія і Річ Посполита кожна контролювала частини території України і намагалася схопити ще більше. Згодом Російська імперія відбила українські території, які належали РП, поки прусські території і зовсім зникли. Російська імперія згодом розділила Україну з Австро-Угорською імперією на заході, поки обидві не впали під час Першої світової війни. Після короткого періоду незалежності Україна була розділена ще раз, на цей раз між Радянським Союзом і Польщею, яка тільки стала незалежною. Нацистська Німеччина зайняла Україну під час Другої світової війни, після чого Україна була знову включена в Радянський Союз, поки він не розпався в 1991 році.
Таким чином, Україна була місцем конкуренції між Росією і західними державами протягом більшої частини своєї історії, яка, правда, не змінилася з моменту проголошення Україною незалежності в 1991 році. У той час як Україна вже не керувала безпосередньо зовнішніми силами, вона продовжує перебувати під впливом - і розриватися між Росією, з одного боку, і Європою та Сполученими Штатами з іншого. Політична орієнтація країни приблизно збіглася з історичними кордонами: захід України і центр схиляються до Європи, а її схід і південь тягнуться в бік Росії. Кожні вибори в Україні відображають ці переваги. Прозахідні партії вже давно змагаються з проросійськими партіями за контроль над урядом, що призвело до різких розворотів в українській зовнішній політиці. Наприклад, Помаранчева революція 2004 року поставила Україну на прозахідний шлях, в той час як перемога Януковича в 2010 зблизила країну з Москвою.
Конкуруючі бачення майбутнього України
Подібно до того, як у народу України були різні ідеї щодо орієнтації і зовнішньої політики, які має вести Київ, їх також мали Росія і Захід. Євромайдан став не тільки віддзеркаленням поляризації країни; він став також продуктом конкуренції між конфліктуючими геополітичними імперативами. Росії потрібно зберегти буфер на периферії, зокрема Україну, для того, щоб відчувати себе в безпеці і показати свою силу, в той час як Сполученим Штатам і Європі потрібно запобігти зростанню Росії як регіональної держави в Євразії. І хоч було потрібно декілька років для того, щоб ці вимоги зіткнулися, і з'явився Євромайдан, фундамент був все-таки закладений, як тільки Україна стала незалежною державою.
З перемогою Януковича на президентських виборах Росія досягла своєї мети. Поразкою уряду Помаранчевої революції була усунута загроза ЄС і НАТО на порозі РФ, давши Москві такий необхідний захист від Заходу. Кремлю вдалося поліпшити свої позиції ще більше, підписавши кілька стратегічних угод з Януковичем; на самому початку свого терміну колишній президент не тільки відхилив можливість вступу України в НАТО але і продовжив перебування Чорноморського флоту Росії в Криму на 25 років в обмін на природний газ зі знижкою.
Проте ці події порушили плани Заходу, тому що дозволили Росії відродитися як регіональній державі з потенціалом встановлення гегемонії в колишній радянській периферії і за її межами. Мало того, що Україна стала проросійською, Москва також збільшила економічний і військовий вплив Росії в інших країнах регіону, запустивши Митний союз і зміцнивши Організацію Договору про Колективну Безпеку, альтернативний НАТО військовий блок.
Тривога в Європейському Союзі росла, поки він спостерігав, як Росія стає все більш напористою на східному фланзі континенту. І тому він став більш прихильним до того, щоб Сполучені Штати і деякі країни ЄС зупинили відродження Російської Федерації. Найбільш ефективним засобом для цього була Україна. Незважаючи на свою репутацію маріонетки Кремля, Янукович розглядав і Росію, і Захід з боку можливості отримання поступок від кожного з них (він робив це шляхом одночасних переговорів про укладення Угод про асоціацію та вільну торгівлю з Європейським Союзом і угодами по фінансову допомогу і енергії з Москвою.) Балансування, а також глибокі політичні тріщини між українським проєвропейським і проросійським населенням, дало Заходу необхідний пролом, щоб підірвати позиції Росії в Україні.
Ситуація досягла апогею в листопаді 2013 року, коли Янукович призупинив переговори Києва про асоціацію з ЄС і вільну торгівлю у відповідь на зростаючий тиск з боку Росії. Його хід негайно викликав проєвропейські демонстрації в Києві, і його подальше вигнання через три місяці. Протести, які стали відомі як революція, Євромайдан, звичайно, мали сильну підтримку на рівні народу, але вони також були натхнені Сполученими Штатами і Європейським Союзом. Коли прозахідний уряд замінив адміністрацію Януковича в Києві, Захід досяг своєї мети в Україні.
У той же час, однак, Росія втратила свій стратегічний буферний простір і почала шукати шляхи його відновлення шляхом підриву нового українського уряду. З цією метою сталася російська анексія Криму, який вже давно був найбільш проросійською частиною України. Москва також дала підтримку проросійським і антизахідним повстанцям (бойовикам так званих ДНР-ЛНР, - ред.) на сході України, використовуючи тактику, аналогічну тим, які використовувалися Євромайданом, а саме - стійкі протести і штурм урядових будівель у великих містах. Проте воно мало додатковий компонент: деякі протестуючі були озброєні, і деякі з них були російськими військовослужбовцями під прикриттям.
Наміром РФ було використання збройних протестів і захоплення будівель, щоб чинити тиск на новий уряд в Києві до прийняття нейтралітету, тим самим відновлюючи своє буферне простір. Але коли Київ вирішив використовувати військову силу, щоб придушити демонстрації в квітні 2014 року, бій розгорівся на сході України і підштовхнув Київ ще більше в бік Заходу і далі від Москви, що приводить нас до нинішнього, напруженому протистоянню між ними.
На сьогоднішній день геополітичні плани Росії порушуються: Сполучені Штати фактично загальмували економічне зростання Росії і послабили її вплив в Україні. І США, і Європа підтримують прозахідний уряд України економічними угодами, допомогою у забезпеченні безпеки і політичною підтримкою. Але до тих пір, поки Україна залишається орієнтованою на Захід, можна очікувати, що Росія буде робити все можливе - підтримувати бойовиків на сході країни, впроваджувати економічні обмеження або маніпулювати політичними і соціальними розколами України, - щоб підірвати уряд в Києві.
Продовження протистояння

Ось чому було так важко вести переговори про завершення конфлікту в Україні, навіть з урахуванням кількості контактів між зацікавленими сторонами. Мало того, що Україна стала безмірно поляризованою з моменту здобуття незалежності, але Росія і Захід також посилили ці розколи, щоб спробувати отримати стратегічну перевагу в досягненні своїх власних геополітичних цілей.
Нинішній конфлікт України не є унікальним; це всього лише останнє втілення спору, який грає на століття. Це не означає, що переговори будуть марними, або що Росія, Захід і Україна не зможуть досягнути порозуміння щодо деяких аспектів кризи. Насправді, розвиток подій в інших країнах світу, такі як погіршення економіки Росії і участь країни в сирійській війні, може дати мирних переговорів в Україні більш потужний імпульс в майбутньому. Проте, будь-який конкретний прогрес повинен бути витриманий в рамках більш широких мотивів залучених в них гравців.
Зрештою, Росія, безсумнівно, буде прагнути послабити будь-який український уряд, який направлено і підтримується Заходом, так само, як Сполучені Штати і Євросоюз зроблять з тими, хто може. Порядок і інтенсивність конкуренції, безумовно, буде змінюватися з плином часу. Але якщо врахувати, що суперництво за Євразію існує між Росією і Заходом весь час існування України як держави, питання не в тому, чи буде суперництво тривати, а в тому, як.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?