Побито рекорд претендентів на Нобелівську премію миру
Категорія
Культура
Дата публікації

Побито рекорд претендентів на Нобелівську премію миру

Побито рекорд претендентів на Нобелівську премію миру
Джерело:  РІА Новини

На Нобелівську премію миру в 2016 році номіновано 376 кандидатів, що стало рекордним числом з моменту появи премії. Минулий рекорд був у 2014 році, коли було 278 кандидатів.
Про це повідомляє ONLINE.UA.
Список на Нобелівську премію миру за 2016 рік включає 376 претендентів, з яких 148 - громадські та міжнародні організації, повідомив у вівторок Норвезький нобелівський комітет.
Згідно з правилами фонду, імена тих, хто саме претендує на Нобелівську премію миру, в комітеті не називають, позаяк це є секретом протягом 50 років. В останні місяці цього року Нобелівський комітет продовжить роботу над списком кандидатів на нагороду. За її підсумками в короткому списку можуть опинитися від п'яти до 20 імен діячів і організацій. Але кому саме вона дістанеться, стане відомо в жовтні.
Директор норвезького інституту досліджень проблем миру PRIO Крістіан Берг Харпвікен щорічно публікує на сайті інституту свої припущення з приводу претендентів на нагороду, в п'ятірку фаворитів цього року включив екс-співробітника американських спецслужб Едварда Сноудена.
Гідними нагороди він вважає, зокрема, главу Організації з атомної енергії Ірану Алі Акбара Салехі за внесок у важливу угоду щодо врегулювання проблеми іранського атома. Серед претендентів на премію називає норвезький політолог і президента Колумбії Хуана Мануеля Сантоса і лідера FARC (РЗСК) Тімолеона Хіменеса за внесок щодо припинення збройного конфлікту в Колумбії.
Серед фаворитів називається і прокурор Гватемали Тельма Альдана, правозахисниця і засновник організації родичів зниклих безвісти і затриманих в Гватемалі FAMDEGUA - Аура Елена Фарфан, а також Міжнародна комісія ООН по боротьбі з безкарністю в Гватемалі на чолі з Іваном Веласкесом.
Завершує список фаворитів директора PRIO троє громадян Демократичної республіки Конго: лікар Денис Муквеге і дві активістки, Джин Накатче Баньєр і Жаннет Кахіндо Бінду, за внесок в боротьбу проти сексуального насильства у воєнний час.
У минулому році до списку претендентів на Нобелівську премію миру включили 276 громадських діячів і міжнародних організацій, 49 з яких стали організаціями. Володарями Нобелівської премії миру за 2015 рік визнали Квартет національного діалогу в Тунісі "за вирішальний внесок у створення плюралістичної демократії в Тунісі після "жасминової" революції в 2011 році".
Раніше ONLINE.UA повідомляв, що оголошений список лауреатів премії Шевченка в 2016 году.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?