Війна на Донбасі: Reuters розповів про загрозу для України і надії Путіна
Категорія
Політика
Дата публікації

Війна на Донбасі: Reuters розповів про загрозу для України і надії Путіна

Війна на Донбасі: Reuters розповів про загрозу для України і надії Путіна
Джерело:  online.ua

Протягом декількох місяців, поки прогрес у здійсненні Мінських мирних угод на сході України став гальмувати, його архітектори, Німеччина і Франція, не втрачали надію на те, що з часом і ретельно вивіреним тиском на Київ і Москву, угоди можуть повернутися на вірний шлях№ №. Але після спільного візиту німецького і французького міністрів закордонних справ в столицю України минулого тижня все стало виглядати набагато похмуріше.

Ноа Баркін і Джон Айріш в своїй статті для Reuters, переклад якої зробив ONLINE.UA, розповіли (висловлюючи настрої Заходу з приводу війни в Україні) про "сумну картину" для України в питанні Мінських угод і санкцій проти Росії перед початком переговорів нормандської четвірки в Парижі.
На тлі політичної кризи і зростаючого числа порушень режиму припинення вогню на сході, де українські урядові сили протистоять проросійських бойовиків, міністри з Німеччини, Франції, Росії та України зустрінуться в Парижі в четвер, 3 березня, щоб обговорити ті самі Мінські угоди.
Одним з головних завдань зустрічі є рішення того питання, яке наразі розглядається багатьма європейськими столицями як найбільша перешкода у виконанні мирних угод - відмови Києва проштовхнути закон про вибори на (окупованому, - ред.) Донбасі, щоб підготувати грунт для голосування там до середини року.
Після ледь пережитого голосування про висловлення недовіри прем'єр-міністр Арсеній Яценюк вважається занадто слабким, щоб виправдати очікування. І все ж ефективних альтернатив Яценюку практично немає.
"У якийсь момент ви повинні запитати себе, як можна і далі продовжувати в такому дусі?" - каже високопоставлений німецький чиновник про Мінські угоди, які були вироблені рік тому в переговорах в столиці Білорусі між німецьким канцлером Ангелою Меркель, французький президент Франсуа Олландом, президентом України Петром Порошенком і президентом РФ Володимиром Путіним.
Закон про вибори завжди було важко популяризувати всередині країни. В Україні не бачать привабливості в тому, щоб дати більше автономії Донбасу і провести там вибори, в той час як українські солдати гинуть щотижня.
"Зараз все виглядає досить крихко", - додав високопоставлений французький чиновник, підкресливши важливість паризької зустрічі в четвер.
За словами офіційних осіб, зараз головна мета в тому, щоб протримати Мінські угоди на "життєзабезпеченні", навіть якщо вони виглядають мертвими.
Якщо сторони відкрито визнають провал, сказав ще один німецький чиновник, насильство може посилитися, проросійські сепаратисти будуть у нестямі і відновлять спроби захопити Маріуполь, стратегічне портове місто на сході, яке, якщо буде захоплене бойовиками, допоможе їм створити коридор до анексованого Росією Криму (відзначимо, що українські військові експерти неодноразово вказували на неможливість захоплення Маріуполя бойовиками, - ред.).
"Це хаотична картина, - визнав інший німецький чиновник. - З точки зору точкової оцінки ви не можете обійти той факт, що закон про вибори має бути ухвалений. Київ вказує на проблему безпеки на сході як виправдання, але ми сказали їм, що так бути не може. Їм потрібно виконати зобов'язання.
Іншою великою проблемою є розбіжність в Європейському Союзі щодо санкцій, впроваджених відносно Росії у зв'язку з кризовою ситуацією в Україні (в результаті агресії РФ, - ред.) на тлі все більш токсичної атмосфери в блоці, що посилюється через розбіжності з приводу кризової ситуації з біженцями.
Головнокомандувач збройних сил НАТО в Європі американський генерал Філіпп Брідлав показав пальцем на Росію, коли сказав у вівторок, що насильство на сході України значно зросло, до 71 атаки протягом доби і 450 нападів за минулий тиждень.
"Я вважаю, що Росія буде підвищувати і знижувати тиск уздовж лінії зіткнення, щоб тримати Київ під тиском для реалізації їх частини (Мінських, - ред.) угод першими", - сказав він.
Росія каже, що не надає військової підтримки бойовикам, в той час як самі вони звинувачують Київ у порушеннях. Організація з безпеки і співробітництва в Європі говорить, що жодна зі сторін не відвела важке озброєння з території, як було необхідно.
Путін може апелювати до симпатизуючих йому країн Центральної Європи, що Росія в цілому виконала свою частину Мінських угод, і тому санкції повинні бути ослаблені після закінчення терміну їх дії в липні.
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який вважається наближеним до Путіна, завдав першого удару в близькій боротьбі на цьому тижні, заявивши, що ЄС повинен "серйозно обговорити" санкції проти Росії в майбутні місяці. Він відкинув ідею автоматичного продовження. Італія, у якої є значні економічні зв'язки з РФ, і яка виступала проти пролонгації санкцій в січні, також, швидше за все, буде боротися.
Навіть в Німеччині високопоставлені політики, такі як міністр економіки Зігмар Габріель і баварський прем'єр Хорст Зеехофер, закликали до ослаблення санкцій, стверджуючи, що це може бути кращим способом отримати співпрацю з Росією в Сирії. Чиновники Відомства федерального канцлера Німеччини і міністерства закордонних справ відкидають ідею взаємної вигоди, заявивши, що два конфлікти повинні вирішуватися ізольовано.
Але українські чиновники явно нервують.
"Європа грає в шахи, але Росія грає в покер, - сказав Єгор Божок, чинний посол України в НАТО. - У Росії немає справжнього бажання вести переговори про Мінські угоди. Будь-яка угода буде досягнута тільки під тиском санкцій".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?