Азаров зробив дивну заяву про ідіотів та ціну на газ
Категорія
Економіка
Дата публікації

Азаров зробив дивну заяву про ідіотів та ціну на газ

Азаров зробив дивну заяву про ідіотів та ціну на газ
Джерело:  Нова газета

Колишній прем'єр-міністр України Микола Азаров, який після Євромайдану втік до Москви, розповів про закупівлю російського газу під час перебування при владі та "ідіотизм" своїх наступників.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Новую газету.

«500 доларів я платив за газ. Прекрасна кон'юнкрута! Зараз ці ідіоти купляють по 170, а я покупав у

Росії по 500!» — нагадав він.

Азаров пояснив, що ціна на газ обвалилась через зниження цін на нафту і «кон'юнктура (ринку) реально їм (діючому уряду — Ред.) допомагає, а не мені».


«Я прийшов у 2010 році, казна була порожня. У мене спадок — формульна угода пані Тимошенко з «Газпромом», і там вже стоїть [ціна]. Тобто я автоматично отримав вартість газу (нафта тоді коштувала близько 110 за барель) 550 доларів. Що мені робити? 550! Значить, я не продам добрива, в мене буде страшенно висока вартість металургії тощо. Але я був змушений купляти [газ по $550]!» — розповів він.

Колишній прем'єр нагадав, що «в Укрїні немає свого газу і нафти, аби забезпечувати золотовалютні резерви у потрібному обсязі, тому їх доводилось формувати за рахунок політики».


«Це означає, що уряд повинен дуже уважно відслідковувати цілу низку факторів, але насамперед свій зовнішньоторгівельний баланс. Ти повинен більше продавати і менше купляти. Я «Газпрому» щомісячно платив 1,2 мільярди. Україна за весь минулий рік не заплатила «Газпрому» й мільярда», — заявив він.

Також Азаров розповів і про газові відносини з Росією.

«З Росією у нас були складні газові відносини. Росія платила нам за транзит, ми платили їй за газ. Тому коли у нас не вистачало грошей, ми говорили, аби «Газпром» вперед нам заплатив за транзит, і [цим] розраховувались за поставки. Але ми не просто платили в 2,5 рази вищу ціну, ніж зараз, але ми й купляли цього газу в два рази більше», — похвалився він.

У той же час, за його словами, за часів Януковича «у нас працювала хімічна промисловість, металургія, ми взимку опалювали будинки по температурі 22 градуси, а не 16, як зараз, і ми справлялися».

«Ми зберігали стабільний розвиток. Але західним гравцям це не подобалось. Вони націлились на зміну влади в Україні. Але не в 2013 році, а в 2015-му, коли будуть вибори президента. Ми знали, що готується черговий Майдан. А що таке Майдан? Це державний переворот», — резюмував він.


Нагадаємо, як повідомляв ONLINE.UA, Микола Азаров обізвав "придурком" діючого прем'єра  Арсенія Яценюка.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?