У Росії Савченко визнали своїм символом
Категорія
Україна
Дата публікації

У Росії Савченко визнали своїм символом

У Росії Савченко визнали своїм символом

Українська льотчиця і народний депутат Надія Савченко вже стала українським національним героєм і символом Росії.
Таку думку висловив російський журналіст і оглядач Олег Кашин, передає ONLINE.UA з посиланням на Deutche Welle.
«У перші місяці перебування Надії Савченко в російській в'язниці ще можна було знайти пояснення ситуації, що склалася», - зазначив він.
Також Кашин підкреслив, що, ймовірно, українку спочатку тримали під вартою, «щоб при нагоді на кого-небудь обміняти».
«Так, ніхто не вірить в офіційну версію про незаконний перехід кордону, але ж і військовополоненою її не оголосиш, і тому російській державі доводиться грати з законом. Так, це некрасиві гри, але і сама роль Росії в донбаському конфлікті негарна, а закон - ну, не будемо робити вигляд, що російську владу коли-небудь хвилювало, як вони виглядають з точки зору закону», - зазначив журналіст.
За його словами, все, що відбувається - «некрасиво, але зрозуміло, так можна було описати поведінку російської держави щодо Савченко в 2014-му і частково в 2015 році».
«До весни 2016-го всі аргументи формату "ну ви ж розумієте" діяти перестали», - переконаний публіцист.
На його думку, «стати національним героєм України - це був природний шлях для Надії Савченко з перших днів її потрапляння в російський полон».
«Майже через два роки після полону вона перетворюється на важливий символ і для Росії. Таких політв'язнів у нас ще не було. Роками російська репресивна система тренувалася тільки на своїх підданих, а у випадку з Савченко вона вийшла на міжнародний рівень», - підкреслив Кашин.
Журналіст зазначає, що подібних прецедентів в російській історії до цього часу не було.
«Тримати в тюрмі знаменитого іноземця, члена ПАРЄ - це з ким взагалі можна порівняти? Найбільш схожий випадок - напевно, Рауль Валленберг, але в його випадку радянська влада визнала сам факт викрадення і арешту тільки в кінці вісімдесятих, а тут все демонстративно - вона арештована, і її судять відкритим судом», - нагадав він.
На думку Кашина, «позаду залишилася і можливість торгуватися Надією Савченко в мінському процесі або в переговорах "нормандської четвірки".
«Все виглядає так, що Савченко судять і тримають в тюрмі взагалі ні для чого - просто система не має заднього ходу, і шестерінки державного механізму не можуть обертатися назад. Розгубивши всі раціональні пояснення, справа Савченко вже перетворилося на символ тупого безглуздя російської репресивної машини, а сама Савченко стає не тільки українським, а й російським символом опору цим судам, цим слідчим, цій державі, живою ілюстрацією до гасла "За вашу і нашу свободу» , - додав він.
На закінчення журналіст підкреслив, що, «якби російська влада поводилася трохи менш жахливо, фігура Савченко могла б викликати у багатьох в Росії і питання, і відверте неприйняття».
«Але, і це відбувається вже не вперше, російська влада зуміла виставити себе в такому вигляді, що навіть батальйон "Айдар" на їх тлі виглядає трохи більш пристойно, ніж вони», - резюмував Кашин.
Нагадаємо, як повідомляв ONLINE.UA, раніше із закликом до Путіна не вбивати Савченко звернувся народний артист Росії Володимир Назаров.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?