Україна найкраще показала, які дурні страхи Кремля - Reuters
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна найкраще показала, які дурні страхи Кремля - Reuters

Україна найкраще показала, які дурні страхи Кремля - Reuters
Джерело:  Reuters

Якщо вірити російським чиновникам, то причиною, з якої люди бояться можливих дій Росії, є русофобія - ірраціональний страх перед усім російським.
Про те, чому русофобія стала популярним аргументом проти Заходу, і де міститься основний центр цієї проблеми, розповів берлінський журналіст Люціан Кім в колонці для Reuters, переклад якої зробив ONLINE.UA.
У лютому міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров піддав різкій критиці «моду на русофобію в деяких столицях» під час свого візиту до Німеччини. Після цього міністерство оборони РФ звинуватило генерала Філіпа Брідлава в русофобії. Головнокомандувач ЗС США в Європі підтвердив, що Сполучені Штати і їх партнери є союзниками в «стримуванні Росії зараз і готові боротися і виграти, якщо це буде необхідно», після того, як Кремль здійснив військовий наступ в Україні та Сирії.
Слово «русофоб» стало зручним ярликом, для кожного, хто не згоден з агресивною поведінкою президента Росії Володимира Путіна у внутрішній і зовнішній політиці. Ти не критикуєш авторитетного лідера і його непослідовну політику; ні, ти нападаєш на російську націю.
Російські державні ЗМІ штампують звіти про те, як вороги невпинно прагнуть ізолювати країну, коли, насправді, самі дії Путіна відгороджують Росію.
Коли я вперше відвідав Москву 25 років тому, будучи ще студентом, Радянський союз доживав свій останній рік існування. Кремлівський реформатор Михайло Горбачов починав відкривати країну після більш ніж семи десятиліть комунізму, а росіяни були щасливі знову стати частиною решти світу. Доброзичливість, цікавість і надія були переважаючими почуттями як серед росіян, так і серед американців. У сім'ї, яка мене приймала, в вітальні навіть був портрет тодішнього президента США Джорджа Буша.
Холодна війна, нарешті, закінчилася. Я був зачарований паралельним світом, який існував за "Залізною завісою", і шокований тим, у яких злиднях жили люди. Пізніше, будучи журналістом в Москві, я познайомився з десятками росіян, які радо приймали мене в своїх будинках і серцях. Звичайно, допомагало те, що я відчайдушно намагався говорити по-російськи. Але ніколи не було недоліком те, що я американець. Часто це навіть було перевагою.
Мій початковий інтерес до Росії привів до бажання вивчити і інші країни колишньої Радянської імперії - Україну, Польщу, країни Балтії, Центральної Азії республіки. І хоча антиросійська риторика здешевила політичний дискурс цих місць, російська мова все ще широко використовується, або добре зрозуміла там. Беручи до уваги їх складну історію відносин з Росією, країни Східної Європи розглядали членство в НАТО як розсудливий захисний захід. І несподівана атака Путіна на Україну довела, що вони мали рацію.
Для мене дурість розмов про русофобію стала найбільш очевидною в Україні. Для більшості моїх українських друзів російська мова є основною, і у багатьох батьки або інші родичі - росіяни. Вони бояться не Росії, а її реваншистських настроїв, самодержавного уряду.
Суть проблеми відносин між Росією і її колишніми державами-сателітами полягає в тому, що основною рушійною силою за незалежність, яка привела до розвалу Радянського союзу, був націоналізм. Естонці, литовці і грузини знали, хто вони і чого вони хочуть: власну країну.
З російської ж точки зору, це виглядало так, ніби їх сусіди залишають їх. Росіянам не потрібно було звільнення від СРСР - вони просто одного разу прокинулися, оточені його ідеологічними руїнами. Не дивно, що російський націоналізм сьогодні виглядає як сплутана суміш монархії, православного християнства і комунізму.
Привабливість русофобії заснована не тільки на невдоволенні розпадом імперії. Вона також заснована на незадоволенні тим, що західна модель управління країною виявилася більш привабливою.
Путін, який вже 17-й рік перебуває при владі в РФ, зайнятий тим, щоб режим вижив. Це одна з причин, чому Кремль так старанно працює над дискредитуванням ліберальної демократії як системи управління. Говорити росіянам, що потрібно боятися Заходу, тому що він ненавидить Росію - це спосіб відволікти населення від недоліків диктатури.
З мого найпершого візиту в Росію в 1991 році росіяни запитували мене, чому я вирішив вчити їхню мову і подорожувати по Пакистану. Люди не розуміли, як американець, у якого немає коренів в Росії, може бути зацікавлений в їх країні.
Моя відповідь була проста: милозвучна російська мова, багатство російської літератури, широта географії країни і різноманітність її народів. Це все те, що самі росіяни називають "російською душею" - це благородство духу і вміння імпровізувати в важких ситуаціях.
В їх хвастощах нового «Русского мира», який спокутує очевидні приниження минулого, нинішні російські правителі виставили на загальний огляд власні страхи. В процесі цього вони упустили найбльш колосальний ресурс - це не нафта і не газ, а величезна м'яка сила Росії, її «гуманітарна зброя».
За іронією долі, найбільші русофоби займають найвищі політичні посади в Росії. Це люди, які вірять в аргументи, що росіяни не дозріли ще для реальної демократії, і ними може керувати тільки сильний лідер.
Русофобія є не міжнародною проблемою, а внутрішньою.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?