Росія проти НАТО: в Альянсі вже оцінюють сили на випадок війни
Категорія
Світ
Дата публікації

Росія проти НАТО: в Альянсі вже оцінюють сили на випадок війни

Росія проти НАТО: в Альянсі вже оцінюють сили на випадок війни
Джерело:  HotNews.ro

Чорне море стає гарячою точкою у відносинах між НАТО і Росією, які все більш погіршуються, і виникає питання: що такі країни, як Румунія, можуть зробити в разі можливої ​​російської агрессії. Румунський прем'єр-міністр на цьому тижні закликав до активної присутності НАТО в Чорному морі, в той час як міністерство оборони країни початок дискусію про перспективи створення спільного флоту НАТО в регіоні.

У своїй статті для румунського новинного сайту HotNews.ro, переклад якої зробив ONLINE.UA, журналіст Віктор Козмей провів порівняння військово-морських сил Румунії, Болгарії і Туреччини з російськими і навів думку військового аналітика в питанні військової могутності Росії і НАТО в Чорному морі.
У вівторок прем'єр-міністр Румунії Дачіан Чолош від імені всієї країни висунув вимоги активної присутності НАТО в Чорному морі. Він зробив такий заклик під час зустрічі з генеральним секретарем НАТО Йенсом Столтенбергом, який, за словами Чолоша, погодився підтримати цю ініціативу. Румунський прем'єр сказав, що виступає за ініціативу співпраці з Болгарією і Туреччиною, яка повинна також розширюватися на міжнародному рівні.
Але як виглядає військовий баланс сил в цьому регіоні?
Румунія сильно залежить від союзників по НАТО в разі конфлікту в Чорному морі. Військово-морський флот країни маленький, в порівнянні з потужними силами регіону - Росією і Туреччиною - в той час, як їхні ресурси застарівають і потребують оновлення.
Омар Ламрані, військовий аналітик Stratfor, розповів, що «в питанні загальної військової ефективності румунський військово-морський флот дуже відстає від турецького чи російського в Чорному морі, співставний з болгарським і значно випереджає український і грузинський».
Він сказав, що більшість нинішніх суден були побудовані в 1970-х і 1980-х роках, тому вони вже старіють і, як і повітряні сили країни, вимагають значного оновлення і заміни.
«У Румунії є значна кількість фрегатів, патрульних кораблів і тральщиків (нехай і старих), але вона перебуває в невигідному становищі через мінімальну морську авіацію, дуже слабку морську протиповітряну оборону і посередні протичовнові можливості. У Румунії також недостатньо ефективні підводні сили», - вважає експерт.
Відповідаючи на питання про те, в який момент можливого конфлікту в регіоні Чорного моря союзники почнуть допомагати Румунії, Омар Ламрані сказав, що «це буде повністю залежати від конфлікту. Якщо він з Росією, особливо якщо це конфлікт з високою інтенсивністю військових дій в Чорному морі, тоді Румунія буде повністю залежати від союзників по НАТО, тим більше, що їй бракує ефективної протиповітряної функціональності і, таким чином, вона вразлива для російської авіації з протикорабельними ракетами».
Аналітик сказав, що, незважаючи на те, що Росії належать найбільші типи суден у Чорному морі, РФ там в невигідному становищі через старіючі силові структури, які тільки зараз починають модернізуватися. Позиція НАТО же зацементувати завдяки турецькому флоту, який є домінуючою військово-морською силою в Чорному морі,позаяк може швидко направити в цей регіон суда своїх середземноморських флотів. Перевагою Росії залишається ряд повітряних засобів, які вона може направити на свій аеродром в регіоні, а також її потужні наземні протикорабельні батареї ракетної зброї.
Від також сказав, що у Туреччини є переконлива перевага під водою, у вигляді більш десятка підводних човнів на ходу, в той час, як у Росії їх в Чорному морі тільки три, і скоро будуть додані ще два. Туреччина також має перевагу в кількості надводних суден - близько 25 фрегатів і патрульних кораблів, багато з яких досить нові, в той час як Росія має у своєму розпорядженні приблизно 15 кораблів розміром з патрульні або трохи більше. Перевагою РФ є ракетний крейсер проекту 1164 «Москва» - найбільше судно в Чорному морі. «Москва», втім, вже старіючий крейсер, вперше запущений в 1979 році.
«У такому закритому море, як Чорне, ці фактори дуже важливі. З Криму російські наземні протикорабельні ракети мають дуже глибоке охоплення в Чорному морі. При спільній роботі військово-морських і військово-повітряних сил росіяни можуть проводити дуже потужну багаторівневу атаку проти будь-яких судів в Чорному морі», - пояснив Ламрані.
Він також додав, що через обмеження, встановлені Конвенцією Монтре, у США є серйозні обмеження на присутність в Чорному морі, які, однак, є важливим нагадуванням про те, що війна з їх союзниками в НАТО залучить до боротьби американські збройні сили. Американський авіаносець в Середземному морі, зрідка присутній в рамках поточної політики, приносить користь, але реальна сила військового реагування США на випадок непередбачених обставин в Чорному морі буде полягати в їх військово-повітряних силах, які могли б діяти з численних європейських аеродромів в межах досяжності Чорного моря.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?