Путін та інші: оприлюднено повний санкційний "список Савченко"
Категорія
Україна
Дата публікації

Путін та інші: оприлюднено повний санкційний "список Савченко"

Путін та інші: оприлюднено повний санкційний "список Савченко"
Джерело:  online.ua

У мережі з'явився повний список людей, відповідальних «за політичне рішення про викрадення Савченко, транспортування її на територію Росії, незаконне затримання та пред'явлення сфабрикованих звинувачень», проти яких вимагають впровадити санкції.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на мікроблог представника Польщі Яцека Саріуш-Вольського в Twitter.
Депутати Європарламенту закликали главу дипломатії Євросоюзу Федерику Могеріні застосувати санкції проти 29 фізичних осіб, причетних до арешту української льотчиці Надії Савченко. Під зверненням підписалися 57 парламентаріїв.
Санкції передбачають заборону на видачу європейських віз, а також заморожування активів і конфіскацію всього майна на території Євросоюзу. Деякі фігуранти також відомі і за іншими політичними процесами. Наводимо список повністю.
1. Володимир Путін, президент Росії. Автори списку відзначають, що Росія - країна з авторитарним режимом, і вся влада в руках президента. Вони підкреслюють, що Путін несе відповідальність за політичне рішення затримати Савченко, незважаючи на протест міжнародної спільноти.
2. Олександр Бортніков, глава ФСБ. Причетний до порушення справи проти Савченко.
3. Олександр Бастрикін, голова Слідчого комітету. Потрапив до списку за фабрикацію справи проти Савченко.
4. Олександр Димань, керівник ГСУ СКР по Москві, начальник управління з розслідування злочинів, пов'язаних із застосуванням заборонених засобів і методів ведення війни. Причетний до фабрикування справи проти Савченко. Клопотав про арешт Надії.
5. Олексій Пушков, глава російської делегації ПАРЄ. Заявив, що імунітет депутата Ради Європи не поширюється на Савченко.
6. Ігор Плотницький, лідер сепаратистів так званої «ЛНР». Був командиром батальйону «Заря», бійці якого затримали Надію і перевезли її в Росію.
7. Олександр Клопов, глава воронезького УФСБ. Наказав Олексію Почечуєву доставити Савченко в Слідчий комітет з Воронежа, після того як її перевезли на територію Росії.
8. Олексій Почечуєв, старший офіцер внутрішніх справ УФСБ по Воронезькій області. Підготував доповідь про перетин Савченко російсько-українського кордону, засновану на недостовірних даних. У жовтні цього року Почечуєв давав свідчення в суді, при цьому він був одягнений в перуку і окуляри.
9. Оксана Тройніна, капітан поліції Воронежа. Брала участь в «затриманні» Савченко в воронезькому готелі.
10. Олександр Медведєв, слідчий СКР по Воронезькій області. Наказав доставити Савченко в воронезький готель проти її волі.
11. Олександр Щукін, керівник Головного слідчого управління СК. Підписав наказ про об'єднання в одне кримінальне провадження справ про вбивство російських журналістів і незаконний перетин кордону. Пізніше Щукін був відсторонений від посади наказом Володимира Путіна.
12. Дмитро Маньшин, слідчий СК, майор юстиції. Допитував Савченко. Відіграв ключову роль у фабрикації справи.
13. Дмитро Бокуновіч, слідчий СК. Вів справу Савченко. Відмовився припиняти розслідування і припинити кримінальне переслідування відносно Надії.
14. Тимофій Грачов, старший слідчий Конаковського міжрайонного слідчого відділу Слідчого управління СК по Тверській області, керівник управління з розслідування злочинів, пов'язаних із застосуванням заборонених засобів і методів ведення війни СК РФ. У 2012 році входив в розширену слідчу групу по «болотній справі».
15. Андрій Ломанов, заступник прокурора Новоусманського району Воронезької області. Виступав держобвинувачем на засіданні 2 липня 2014 року.
16. Сергій Долгих, заступник прокурора Орловської області, колишній прокурор Новоусманського району. Виступав держобвинувачем на засіданні 27 серпня 2014 року.
17. Сергій Козлов, прокурор з нагляду за дотриманням закону у виправних установах Воронезької області. Виступав держобвинувачем на засіданні 27 серпня 2014 року.
18. Євген Бутирін, співробітник прокуратури Воронезької області. Виступав держобвинувачем на засіданні 15 вересня 2014 року.
19. Віталій Сидоров, співробітник прокуратури Воронезької області. Виступав держобвинувачем на засіданні 15 вересня 2014 року.
20. Олег Карасьов, співробітник прокуратури Москви. Виступав держобвинувачем на засіданні 3 березня 2015 року. Клопотав про те, щоб судовий процес проходив в закритому режимі. Карасьов також виступав державним обвинувачем на судовому процесі по «болотній справі». За даними «Чорного блокнота», підтримував клопотання про продовження арешту Іллі Гущина, Олексія Гаскарова, Андрія Барабанова, Степана Зіміна, Сергія Кривова, Леоніда Ковязіна, Ярослава Білоусова, Артема Савелова, а також про взяття Володимира Акименкова під варту і арешт Дмитра Ішевського.
21. Дмитро Сорокін, суддя Новоусманського районного суду Воронезької області. Узяв Савченко під варту на першому засіданні щодо запобіжного заходу.
22. Тетяна Литовкіна, суддя Воронезького обласного суду. Відхилила скаргу адвокатів Савченко на її арешт.
23. Магомед Салімов, суддя Радянського районного суду Воронежа. Продовжив Савченко термін утримання під вартою.
24. Микола Косенков, суддя Воронезького обласного суду. Не задовольнив прохання адвокатів Савченко про оголошення всіх матеріалів справи.
25. Валентина Левашова, суддя Басманного суду Москви. Відхилила скаргу адвокатів Савченко. Захист Надії вимагав визнати незаконними дії слідчих, які не відпустили її на засідання ПАРЄ зі слідчого ізолятора. Продовжувала арешти фігурантів «болотної справи» і домашній арешт активіста Ільдара Дадіна, засудженого на три роки колонії за повторне порушення правил проведення публічного заходу.
26. Юрій Пасюнін, суддя Мосміськсуду. Визнав законним продовження арешту Савченко. Відомий тим, що неодноразово відхиляв скарги з боку захисту фігурантів «болотної справи».
27. Артур Карпов, суддя Басманного суду Москви. Продовжував термін утримання Надії під вартою. За даними «Чорного блокнота», продовжував утримання під вартою фігурантів «болотної справи», а також змінив Олексію Навальному запобіжний захід з підписки про невиїзд на домашній арешт у справі «Ів Роше».
28. Андрій Мохов, суддя Мосміськсуду. Визнав продовження арешту Савченко законним. Крім цього, відхиляв скарги на арешт фігурантів "болотної справи" і Олексія Навального.
29. Микола Макаров, начальник СІЗО-3 в Воронежі. Заборонив передавати книги Савченко в слідчий ізолятор, пояснивши це «правилами внутрішнього розпорядку».
Кремль назвав спроби втрутитися в справу Савченко «неприпустимими».
«Існують певні процедури, які виконуються в цей час. У зв'язку з тим, що йде судовий процес, будь-які коментарі по суті вважаємо неможливими», - заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.
Нагадаємо, в Росії відмовилися пускати українських лікарів до української льотчиці і нардепа Надії Савченко, яка незаконно утримується на території Росії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?