Якщо Яресько замінить Яценюка: Bloomberg дав прогноз для України
Категорія
Фінанси
Дата публікації

Якщо Яресько замінить Яценюка: Bloomberg дав прогноз для України

Якщо Яресько замінить Яценюка: Bloomberg дав прогноз для України
Джерело:  Bloomberg

Міністр фінансів України Наталя Яресько може виявитися рятівником ринку облігацій країни, якщо чутки про її можливе призначення на пост прем'єр-міністра виявляться правдою.

Журналіст Bloomberg Наташа Дофф у своїй статті, переклад якої зробив ONLINE.UA, розповіла про прогнози фінансового стану України в разі, якщо Наталя Яресько обійме пост прем'єр-міністра країни замість Арсенія Яценюка.


Процентна ставка по боргу України встановиться на рівні чотири центи до долара, якщо Яресько стане прем'єр-міністром країни, за даними британської та німецької брокерських фірм - Mint Partners Ltd. і Landesbank Berlin Investment GmbH відповідно.


Уродженка Чикаго, колишній інвестиційний банкір стала улюбленицею інвесторів, коли провела переговори з питання боргу в $20 млрд шість місяців тому, домігшись найбільшого зниження процентної ставки на облігації в світі, зазначає видання.


Позаяк Яресько не заплямована політичною боротьбою, яка загрожує проблемами урядовій політиці, необхідної для відновлення країни, є надія, що вона буде просуватися вперед в боротьбі за вирішення проблеми корупційних доходів і умилостивить міжнародних донорів, чия допомога тримає країну на плаву. Спекуляції в перший тиждень березня про те, що їй була запропонована вища урядова посада, нівелювала втрати країни в єврооблігаціях в 2016 році.


«Якщо Яресько стане прем'єр-міністром, я думаю, що облігації будуть рости до рівня постреструктурізаціі, або навіть переростуть їх, - сказала Оксана Рейнхард, керівник відділу дослідження ринків, що розвиваються, в брокерській фірмі Mint Partners Ltd. в Лондоні, яка порадила своїм клієнтам минулого тижня почати купувати облігації держави. - Існує надія, що, якщо вона прийде в офіс, то буде в змозі викорінити корупцію і, нарешті, провести реформи».


Падіння спіткало українські облігації минулого місяця, коли відставка міністра економічного розвитку і торгівлі (Айвараса Абромавічуса, - ред.) пролила світло на розбрат всередині правлячої коаліції і привела уряд до межі краху. Хоча прем'єр-міністр Арсеній Яценюк пережив голосування про висловлення недовіри, перед ним стоїть завдання реорганізувати свою коаліцію після того, як дві партії з неї вийшли.


Переговори про можливе призначення Яресько були проведені минулого тижня, повідомляють видання Українська правда і Financial Times з посиланням на людей, знайомих з цим питанням. Дарина Марчак, прес-секретар Міністерства фінансів України, відмовилася прокоментувати це, коли з нею зв'язалися по телефону в середу, 9 березня.


Яресько, яка є засновником київської приватної інвестиційної фірми, побудувала відносини з інвесторами, коли стала міністром фінансів в грудні 2014 року, через 10 місяців після повалення колишнього президента країни і приходу до влади проєвропейської коаліції.


Протягом року вона допомогла Україні уникнути дефолту шляхом проведення переговорів про реструктуризацію боргу з приватними кредиторами, включаючи Franklin Templeton і проштовхнула непопулярний бюджет в парламенті. Після дворічного спаду на тлі конфлікту з проросійськими сепаратистами, які спустошували промисловий центр країни, економіка починає шлях до стабілізації або навіть зростання в цьому кварталі, говориться в більшості прогнозів в опитуванні Bloomberg.


«У Яресько відмінна репутація на місцевому рівні і за кордоном, - сказав Лутц Ремайєр (Lutz Roehmeyer), директор німецької інвестиційної компанії Landesbank Berlin Investment GmbH, що є кредитором України, який передбачає падіння процентної ставки до двох, якщо прем'єр призначення відбудеться. - Її призначення принесе більше стабільності і складні фінансові ноу-хау уряду. Це буде розглядатися позитивно Міжнародним валютним фондом і іноземними інвесторами облігацій».


Ажіотаж, пов'язаний з потенційним призначенням, викликав стрибок в 6,2 цента на минулому тижні в облігаціях, збір за якими буде в вересні 2025 року, повністю знищивши лютневі втрати. Ціна облігацій трохи змінилася на рівні 88,04 центів за долар о 10:35 ранку в Києві в четвер.

Фото: Bloomberg

Є також вимога щодо надання рятівного кредиту МВФ для України в $17,5 млрд. Воно - в тому, щоб були вжиті заходи з викорінення корупції, через позицію України серед 40 найгірших у всьому світі згідно з дослідженням Transparency International.

Разом з тим, навіть якщо Яресько стане прем'єр-міністром, оптимізм вщухне, тому що у неї може не вистачити сил протистояти тиску з боку бізнес-еліти, яка зацікавлена ​​в збереженні статус-кво, вважає Віктор Сабо, фінансовий менеджер, який допомагає стежити за $11 млрд ринком боргу в Абердіні і Лондоні.


«Це прийняття бажаного за дійсне з боку інвесторів, - сказав Сабо, який купив українські облігації під час падіння цін минулого місяця і планує зафіксувати прибуток, якщо процентні ставки будуть ставати все менше. - Я просто не бачу Яресько політично досить сильною, щоб бути в змозі фактично досягти чогось. Я не думаю, що вона в змозі змагатися з олігархами».


Спікер парламенту України Володимир Гройсман

також розглядається як кандидатура на пост глави нового Кабінету міністрів, повідомив у вівторок Financial Times.

Колишній голова польського міністерства фінансів Лешек Бальцерович

, за чутками, ще один кандидат, спростував в середу подібну можливість.


Якщо немає кандидата, який може командувати більшістю в парламенті - будь то Яценюк або заміна - будуть проводитися дострокові вибори, вважає видання.


«Жоден з названих кандидатів не зрівняється з Яресько, - сказала Рейнхард. - Вона - професіонал, який зможе підтримувати правильні відносини з МВФ і повернути країну на правильний шлях».

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?