Я кричала, що вагітна, але тортури тривали: свідчення з полону ДНР
Категорія
Україна
Дата публікації

Я кричала, що вагітна, але тортури тривали: свідчення з полону ДНР

Я кричала, що вагітна, але тортури тривали: свідчення з полону ДНР
Джерело:  online.ua

У книзі «Ті, що пережили пекло» зібрані свідчення українських громадян, що побували в полоні бойовиків ЛНР-ДНР і їх російських кураторів. Книга побудована на свідченнях звільнених з полону. Українські військові, добровольці, мирні жителі свідчать, що перебування в незаконних місцях ув'язнення так званих "республік" супроводжувалося знущаннями, побиттям, фізичними і моральними тортурами.
ONLINE.UA наводить уривки з книги.


За свідченнями полонених, в ряді випадків до них застосовувалися методи нелюдського, жорстокого поводження: проросійські бойовики під час допитів використовували електрошокер, калічили пальці рук і ніг пассатижами, завдавали кульових поранень із малокаліберної зброї, тілесних ушкоджень за допомогою колючих і ріжучих предметів.


«Душили руками за шию. Стріляли з пневматичного пістолета в усі частини тіла. Кололи в литковий м'яз правої ноги спицею. Стискали всі пальці правої руки пассатижами. Використовували електрошокер, прикладаючи його до різних частин тіла. Пошкодили ножем праву руку. Знущалися всі особи, які мене затримували, приблизно в рівній мірі. Відповідно, на тілі залишалися сліди від потрапляння куль з пістолета, колоті рани литкового м'яза правої ноги, рани від стиснення пассатижами всіх пальців правої руки, колоті рани долоні правої руки, було пошкоджено око», - згадує один зі свідків.


Читайте також: После пыток спина у меня была цвета флага ДНР — волонтер о захвате Донбасса


Катування і жорстоке поводження застосовувалися також до жінок. Дві з них під час перебування в ув'язненні були вагітними, про що представники незаконних збройних формувань точно знали. В результаті тортур одна з жінок втратила дитину.


«Я просила мене не бити, говорила, що вагітна. Вони сказали, що «дуже добре, що укропівська дитина помре». Нас били всім, чим завгодно: і прикладами, і ногами, і бронежилетами, які знайшли у нас. Били по всіх частинах тіла. Об мене гасили бички. Мені, тому що я дивилася і кричала, коли били інших, зав'язали скотчем очі. Я на той момент була на третьому місяці вагітності, і в результаті побиття у мене почалася кровотеча. Я втратила свідомість», - згадує потерпіла.


Персонал місць позбавлення волі складався переважно з донбаських терористів. Однак показання 44% опитаних вказують на їх особистий контакт з, щонайменше, 58 найманцями з Російської Федерації, а також кадровими військовими РФ, які грали керівну роль у проведенні допитів і організації охорони.


Так троє респондентів вказали, що контрактниками з Пскова, Поволжя, Оренбурга командував російський кадровий військовий «Лис».


«Позивний «Лис». Орієнтовно 35 років. Зріст у 175 см. Рудий. Худий. Це були контрактники», - згадують колишні бранці.


Творці книги досліджували 165 випадків незаконного позбавлення волі в окупованих бойовиками частинах Луганської та Донецької областей. Видання підготувала Коаліція громадських організацій та ініціатив «Справедливість заради миру на Донбасі».



Аналіз книги і свідчень людей, що потрапили в полон бойовиків, читайте на ONLINE.UA найближчим часом.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?