Приватна розвідка США побачила за заявами Кадирова Путіна, який слабшає
Категорія
Світ
Дата публікації

Приватна розвідка США побачила за заявами Кадирова Путіна, який слабшає

Приватна розвідка США побачила за заявами Кадирова Путіна, який слабшає

Заява президента Чечні Рамзана Кадирова про те, що він не буде балотуватися на переобрання, викликала вибух в російських ЗМІ. З моменту приходу на пост президента в 2007 році глибока відданість Кадирова президентові РФ Володимиру Путіну принесла стабільність в історично неспокійний регіон Росії. Мабуть, тільки самого президента Росії можна вважати більш довговічною фігурою в російській політиці, і Кадирову був би забезпечений ще один термін, якби він переобирався. Його рішення не брати участь тому виглядає більш-менш як відставка або, принаймні, загроза такої. Кадиров наполягає на тому, що не йтиме на другий термін, якщо Путін особисто не просить його. Хоча це може виглядати як проста боротьба за підтримку Путіна, заява чеченського лідера є ознакою більш глибокої боротьби в російській еліті.


Лорен Гудріч, старший аналітик по Євразії в приватній розвідувальної фірмі Stratfor, в своїй статті для Newsweek, переклад якої зробив ONLINE.UA, говорить про те, що відмова Рамзана Кадирова балотуватися на другий президентський термін може означати для Володимира Путіна і політичної еліти Кремля.


Кадиров прийшов до влади через спадщину свого батька після того, як Ахмат Кадиров був убитий в 2004 році. Сім'я Кадирова була частиною націоналістичних рухів у Першій чеченській війні, але згодом, під час Другої чеченської війни, вони поміняли сторону на проросійську, щоб перемогти більш радикальних ісламістських бойовиків. Кремль віддячив сім'ї підтримкою їх влади, у відповідь на що молодший Кадиров завзято поклявся у вірності по відношенню до Путіна, навіть назвавши себе «піхотинцем Путіна», готовим померти за російського лідера.


Але останніми роками Кадиров робить усе

більше неоднозначних учинків

, включаючи формування 20-тисячного війська для власної підтримки і підтримки Путіна на початку 2015 року, створення

відео "убивства" членів опозиції

, і вимога, щоб будь-який член опозиції в країні вважався зрадником. Його також звинувачують в тому, що він розпалює розбіжності в колах кремлівської еліти.


При цьому Кадиров ще й заробив собі ворога в особі горезвісної служби безпеки і розвідки Росії - ФСБ, яка закликала Кремль прибрати або позбавити впливу прямолінійного лідера протягом багатьох років. Після

смерті видного лідера опозиції Бориса Нємцова минулого року

в минулому році ФСБ заарештувала банду чеченців, пов'язаних з Кадировим, поставивши чеченського лідера під ще більш пильну увагу.


Якби Путін публічно попросив Кадирова брати участь в перевиборах, це дало б чеченському лідерові тверді повноваження продовжувати правління. Але якщо Кадиров розраховував на підтримку з боку російського президента, Кремль був напрочуд мовчазний з моменту заяви. Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков зробив кілька обережних коментарів з цього питання на минулому тижні, зміст яких було приблизно таким: президент Путін все ще думає над тим, що сказати. Те, що Москва так зволікає з реакцією, може означати, що сам Путін стоїть за відставкою чеченського лідера, здавшись під напором ФСБ.


Це б пояснило, чому громадська реакція в Чечні була такою приглушеною. Кадиров міг легко розпалити якісь масові демонстрації, що закликають його балотуватися на переобрання. Але протестували лише кілька невеликих груп, а заплановані масові мітинги були відкладені двічі. Якщо Кремль стоїть за оголошенням Кадирова, то цілком може бути, що Москва тисне на нього, щоб відхід його від влади пройшов якомога тихіше.


В каламутному світі кремлівської політики вгадати наміри та цілі двох течій, які суперечать одна одній - це скоріше мистецтво, ніж наука. Більше деталей про те, чи є загроза відставки Кадирова його особистою ініціативою, або ініціативою потужних російських спецслужб, стане відомо в найближчі тижні. Але, в будь-якому випадку, розвиток подій свідчить про приголомшливу нову реальність в Росії: ізоляції Володимира Путіна. Чиновники, яких він поставив на місця протягом останніх шістнадцяти років, історично слідували за ним за його власні заслуги, а не тільки з поваги до його офісу. Зараз же вони більше зацікавлені в тому, щоб відстоювати власні цілі, ніж підтверджувати прихильність Путіна.


Путін все ще широко популярний серед людей, і йому практично гарантований четвертий термін, якщо він балотуватиметься. Але щось змінилося. Раніше президент Росії міг би легко придушити будь-які вимоги від політиків і чиновників, які відволікали або підривали особисті плани Путіна. Тепер можлива відставка Кадирова є доказом того, що або чеченський президент, або російська еліта, пов'язана з ФСБ, намагається не залишити президенту вибору. І якщо він зараз більш схильний до вимог своїх прихильників, йому, можливо, доведеться користуватися владою з трохи більшою обережністю, або ж втратити підтримку всередині власного оточення в Кремлі.

Також читайте: "Хто насправді стоїть за терактом в Анкарі — аналіз приватної розвідки США"

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?