Дихалося дуже погано, був запах від туалетного відра - спогади про полон в «Новоросії»
Категорія
Україна
Дата публікації

Дихалося дуже погано, був запах від туалетного відра - спогади про полон в «Новоросії»

Дихалося дуже погано, був запах від туалетного відра - спогади про полон в «Новоросії»
Джерело:  online.ua

В Україні вийшла книга "Ті, що пережили пекло", в якій зібрані свідчення українців, які пережили катування в полоні проросійських бойовиків на території Донбасу.
Про це повідомляє ONLINE.UA.
Як говориться в книзі, написаній на основі документальних фактів, для утримання ув'язнених використовувалися будівлі колишнього СБУ, МВС, обласної державної адміністрації, міськвиконкоми, військкомати. Бранців тримали як в спеціальних камерах, так і в непризначених для утримання полонених місцях (підвали, холодильники, складські приміщення, каналізаційні колодязі, клітини). 49% затриманих містилися в підвалах.
Ось як бранці описують свої камери: "Сєвєродонецьк, вул. Вілесова, 1, підвал ГІАП. Трансформаторна, бетонне приміщення. Було темно, душно, 16 осіб на 9 квадратних метрів, спали на картонних коробках у підвалі" (С-69). "Луганськ. Потім кинули в гараж. Гараж був капітальний. Там була оглядова яма, в ній стояло відро, куди ми ходили в туалет. У кутку лежав лист ДСП, і було дві армійських ковдри, і все, більше там нічого не було. Там бетон був, і ми спали на цих армійських ковдрах. Дихалося там дуже погано, був сильний запах від туалетного відра. Двері просто так ніхто взагалі не відкривав. Провітрювали приміщення лише два-три рази за весь час, і то на наше прохання. У гаражі просиділи три тижні".
"Гараж на території комендатури міста Стаханова по вул. 395 Шахтарської дивізії, 48. Звичайний гараж для автомобілів з ямою, точну площу сказати не можу, приблизно шість на чотири метри. Стіни - шлакоблок. Підлога - бетон. Нас там містилося біля 15 осіб".
Автори книги роблять висновок: "У більшій частині такі місця не є пристосованими навіть для короткострокового утримання людей, вони не відповідають мінімальним стандартам утримання (підвальні приміщення, каналізаційні колодязі, автомобільні бокси). Відповідно, сам факт перебування людини в таких умовах є жорстоким, нелюдським таким, що принижує гідність поводженням відповідно до стандартів Конвенції про захист прав людини і основних свобод та практики Європейського суду з прав людини".


Повний текст читайте на ONLINE.UA: "Особисто Захарченко молотком зламав мені палець - свідчення про тортури в "Новоросії".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?