Стали відомі подробиці суду над українцями в Чечні: нові фото і відео
Категорія
Україна
Дата публікації

Стали відомі подробиці суду над українцями в Чечні: нові фото і відео

Стали відомі подробиці суду над українцями в Чечні: нові фото і відео

Українці Микола Карпюк і Станіслав Клих

, яких судять в Грозному за звинуваченням у вбивстві 30 російських військових під час Першої чеченської війни, перебувають у набагато більш складному положенні, ніж українська льотчиця Надія Савченко.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на коментар голови ради правозахисного центру «Меморіал» Олександра Черкасова

«Громадському»

.


«Карпюк та Клих знаходяться в набагато більш скрутному становищі, ніж Надія Савченко, в тому сенсі, що до Савченко увага прикута, я розумію, що фігура колоритна, а ось на процесі Карпюка і Клиха я журналістів не помітив», - сказав він.


Також правозахисник підкреслив, що українців «знайшли не в Грозному, а в Ставропольському краї, в слідчому ізоляторі, вже після того, як вони дали всі можливі свідчення і погодилися з усім, що від них слідство вимагало».


«Справа ця, навіть за нинішніми російськими мірками - зовсім фантастична. Те, що їх звинувачують, те, що говорить свідок у їхній справі, на свідчення якого все спирається, - це якась жахлива, ненаукова фантастика. Але загрожує їм дуже і дуже великий термін», - заявив він.


Як приклад показань «свідка» правозахисник пригадав, що «в Грозному, на площі Мінутка, на початку січня 1995 року, в бою брало участь близько 500 українців з тих 140, які нібито на той час туди приїхали, щоб воювати».



Тим часом в Facebook російської журналістки Ірини Ромалійської з'явилося повідомлення про «подорож» 72-річної матері Станіслава Клиха, яка змушена їздити на суди в Грозний.


"Він цукерок просив, він у мене ласун", - розповіла крізь сльози Тамара Іванівна.


За її словами, її син, викладач історії, був затриманий півтора роки тому.


«У Станіслава Клиха є адвокат. Він за свої послуги бере гроші. Половину оплачує держава Україна, на оплату другої частини мама і правозахисники весь час шукають гроші. Але грошей катастрофічно не вистачає. Останні заощадження мати витратила на нинішню поїздку в Грозний, щоб стати свідком захисту в справі власного сина», - повідомила журналістка.


За словами матері, в кінці 1994-початку 1995 років Стас навчався в університеті, складав заліки і ніколи взагалі в Чечні не був.


Тим часом, «за версією російської прокуратури, не тільки був, а й воював же разом з Яценюком, наприклад, ага», додає журналістка.


Нагадаємо, як повідомляв ONLINE.UA, раніше

український МЗС закликав Росію звільнити Карпюка і Клиха

.





"Подорож" до Грозного Тамари Клих. Фото:  Facebook/Иріни Ромалійської

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?