Чи є в Україні гомофобія: ЛГБТ-посол розповіла, як їй живеться в Києві
Категорія
Україна
Дата публікації

Чи є в Україні гомофобія: ЛГБТ-посол розповіла, як їй живеться в Києві

Чи є в Україні гомофобія: ЛГБТ-посол розповіла, як їй живеться в Києві
Джерело:  BuzzFeed News

Після більш ніж 10 років роботи на дипломатичній службі в минулому році

британська дипломат Джудіт Гоф прийняла посаду посла Великобританії в Україні.


В своєму інтерв'ю BuzzFeed News посол Великобританії Джудіт Гоф розповіла про свій досвід роботи послом, при тому, що вона є лесбіянкою, про її рішення прийняти посаду в Україні і про досягнення країни в питаннях боротьби з дискримінацією.


Приймати рішення працювати в Україні, країні, яка страждає від спрямованих проти гомосексуалів законів і настроїв, за словами Гоф, потрібно було виважено, обмірковуючи такі питання, як «чи зможе там працювати мій партнер? Чи будуть мої діти там щасливі? Чи можу я існувати в цих рамках так, щоб було зручно мені і моїй родині?»


Міністерство закордонних справ добре працює в наданні інформації про місце роботи заздалегідь, додала вона, а місцева асоціація ЛГБТ (виникла в англійській мові абревіатура для позначення лесбіянок (lesbian), геїв (gay), бісексуалів (bisexual) і трансгендерів (transgender) - Ред. ) "чудово забезпечує підтримку співробітникам".


Але що відбувається на прийомах в Україні, коли Гоф представляє свого партнера, і це жінка?


«Ти звикаєш до здивованих і оцінюючих поглядів, - каже вона. - Але я отримую їх з кількох причин. Перший раз, коли мене представляють людям, які думають, що я дружина посла. Я отримую оцінюючий погляд. Одного разу мені навіть сказали: «Але Ви ж молоді і жінка, Ви не можете бути послом». А потім, коли ти представляєш свого партнера-жінку, на тебе знову дивляться оцінююче. Але загалгом ц таких ситуаціях люди поводяться чемно».


У Джудіт Гоф і її цивільної дружини, інженера Джулії Клейс (Julia Kleiousi) є двоє дітей, 3 і 11 років. Посол сказала Buzzfeed, що не існує проблем з боку Міністерства закордонних справ Великобританії, в якому вона почала працювати з 2001 року, всього через 10 років після відкриття дипломатичних постів для ЛГБТ, що колись вважалося загрозою безпеці. «Я можу щиро сказати, що в міністерстві закордонних справ я ніколи не стикалася з дискримінацією або переслідуванням за ознакою сексуальності», - сказала вона.


Для посла-лесбіянки, яка служила в гомофобних країнах, найбільші проблеми становлять не приймаючі країни, а інші дипломати, говорить Джудіт Гоф.


До 1991 року міністерство закордонних справ вважало гомосексуалізм "вадою характеру". Вас би не взяли туди на роботу, якщо ви гей, а якби взяли і виявили це пізніше - роботу ви б втратили. Про це говорять офіційні документи і службові записки, які циркулювали в 1980-і роки і були розкриті колишнім послом Чарльзом Кроуфордом в 2010 році і виявили домінуючі настрої серед політиків, радників і співробітників.


"У мій бік були деякі досить їдкі коментарі" від дипломатів, що представляють інші країни, говорить Гоф, яка до того як стала послом Великобританії в Україні в минулому році, раніше служила в Південній Кореї і в колишній радянській республіці Грузії. Ці коментарі, сказала вона, включають в себе: "Такі як ви не повинні працювати в такій країні, як ця" і "Ви не повинні робити роботу, яку ви робите".


«Є певні складності іноді у відносинах з іншими країнами, у яких не такий же підхід до питань ЛГБТ, як у нас, - продовжила вона. - Але тоді я також отримувала коментарі, що "насправді, ви повинні бути вдома зі своїми дітьми, а не бути штатним послом".


Вона розповіла, що дає кілька відповідей: «Я тут, тому що я добре роблю свою роботу, і у мене достатньо досвіду» і «Я представляю Сполучене Королівство Великобританії і Північної Ірландії, і ми - різноманітна країна з певною системою цінностей. Тому я відображаю цю країну».


Представники приймаючих її країн, як правило, ввічливі, навіть в Україні - де

протестуючі розігнали ЛГБТ-подію в суботу

(інтерв'ю Гоф відбулося до інциденту у Львові в суботу, 19 березня - Ред.).


«Людям ЛГБТ в Україні нелегко, - каже вона. - Якщо звернути увагу на рівень насильства щодо геїв, то можна побачити досить часті напади. І досить мало чітких українських зразків для наслідування. Незрозуміло, чи зріс рівень насильства, чи кількість поданих заяв про напади».


Вона розповіла про деяких активістів ЛГБТ і про їхню відвагу, про «величезні ризики», яким вони піддаються, і про найзнаменитішого активіста Богдана Глобі, чиє звернення до українського парламенту в 2013 році з питання прав ЛГБТ-спільноти та необхідності антидискримінаційних законів було першим в такому роді.


Глоба звернувся до кілька збентежених політиків із політичних і прагматичних міркувань, але також і в якості особистого прохання. Він описав життя підлітка-гея в Україні. «З мене знущалися і ображали в школі, - сказав він. - Мене били і переслідували старші хлопці. Я був вигнаний зі своєї родини, тому що мої батьки думали, що я хворий. Я знайшов в собі сили і мужність, щоб пройти через це, і сьогодні я використовую будь-яку можливість, щоб відкрито і чесно говорити про це».


«Богдан зробив дуже багато, - сказала Гоф. - Будучи геєм, він стояв там і звертався до парламенту - це було фантастично".


У минулому році Глоба на зустрічі СНІД-фонду Елтона Джона сказав BuzzFeed News, що російська анексія Криму великою мірою пов'язана з ростом числа нападів в Україні, спрямованих проти геїв. Він показав відео, нападу хуліганів на гей-клуб, а також відео про те, що виявилося підробкою гей-параду, з акторами, що несуть райдужні прапори і прапори Євросоюзу. За його словами, це була постановка, зрежисована Росією, щоб зв'язати права геїв з ЄС у свідомості українців - спроба викликати протиєвропейські настрої, через гомофобію.


Але Гоф не втягується в здогади про відповідальність за це.


«Дуже важко віднести гомофобію до будь-якої конкретної сили або окремої особи, - каже вона. - Я думаю, що точно можна сказати, що там були ті, хто політизував права ЛГБТ, в якості причини для України не мати більш тісних відносин з Європою».


Британський уряд, тим часом, пообіцяв просувати права ЛГБТ за кордоном. Але що робиться для подальшого просування таких прав в Україні?


«Ми ведемо переговори з цілої низки питань, але потрібно дивитися реалістично, - говорить Гоф. - Коли ти працюєш в країні, яка зіткнулася в військовим конфліктом і економічною кризою, і у якій 2,5 млн внутрішньо переміщених осіб, обговорення в основному ведуться з цих питань. Є безліч розмов про права людини в усьому цьому. Дипломатія має багато форм. Деякі з найбільш ефективних дипломатичних кроків, які ми робимо, - це скромні переговори і тиха підтримка. Є конференції, які ми підтримуємо в Україні; є активісти, яких ми також підтримуємо в Україні».


Також є обнадійливі ознаки змін. В кінці минулого року український

парламент ухвалив закон, що забороняє дискримінацію на робочих місцях

, в тому числі і за ознакою сексуальної орієнтації - те, чого так домагався Богдан Глоба. Обговорення законопроекту, нагадує Гоф, викликало "величезну дискусію", якої ніколи раніше не було в суспільстві в цілому. А серед молодих людей в соціальних мережах, картина відносин складається все більш змішана, як в Україні, так і в Росії. Гоф згадує недавній російськомовний тренд # ГеіНеЛюді, який як вона каже, в значній мірі був підхоплений людьми, що насміхаються над цими словами.


Гоф активно користується Twitter, сама в ньому робить записи і говорить, що часто піддається знущанням з боку тролів.


«Деякі з них досить агресивні, - каже вона, але вони не гомофобні. «Я підозрюю, що це інтерв'ю може привести до цілого ряду подібних дій», - додала вона.


Можливість писати про права людини і відстоювати ЛГБТ-активістів у Джудіт Гоф, посла-відкритої лесбіянки з цивільним партнером і двома дітьми, це не просто екстраординарно, але, звичайно ж, стало можливо тільки за останні два десятиліття, резюмує видання.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?