Що означають вибухи в Брюсселі: перші висновки приватної розвідки США
Категорія
Світ
Дата публікації

Що означають вибухи в Брюсселі: перші висновки приватної розвідки США

Що означають вибухи в Брюсселі: перші висновки приватної розвідки США
Джерело:  Stratfor

Серія вибухів у Брюсселі 22 березня яскраво показала постійну вразливість легкодоступних мішеней для атак, а також готовність і здатність бойовиків до проведення терактів в Західній Європі.
Американська приватна розвідувально-аналітична компанія Stratfor розповіла про проблеми існування в Європі легкодоступних цілей для терактів, подібних тим, які відбулися в Брюсселі. Повний звіт приватної розвідки США є в розпорядженні ONLINE.UA:
Бельгійська влада підтвердила, що, щонайменше, 13 осіб було вбито і понад 35 осіб отримали поранення (за останніми даними, число жертв вибухів в аеропорту і метро вже вище, - ред.) в результаті двох вибухів в аеропорту Брюсселя "Завентем". Перший вибух стався біля стійки реєстрації компанії American Airlines. Другий пристрій, як повідомляється, було підірвано біля каси Brussels Airlines. Незабаром після цього ще один вибух стався на станції метро Maelbeek, недалеко від центру Брюсселя та установ Європейського Союзу. В якості запобіжного заходу, за даними AFP, рух метро і залізниць в Брюсселі було призупинено, польоти переведені в сторону від міста. Бельгійський уряд підвищив офіційний рівень терористичної загрози до найвищого - 4.
Вибухи в Брюсселі є яскравим нагадуванням про складність запобігання нападам на легкодоступні цілі. На відміну від високо захищених цілей, які, як правило, вимагають використання великих груп зі складними планами нападу або великих вибухових пристроїв для порушення захисту, легкодоступні цілі надають бойовикам перевагу в тому, що вони можуть бути атаковані часто, однією людиною або невеликою командою і з використанням простого плану нападу. Крім того, атаки, пов'язані з транспортними об'єктами, такими як станції метро і аеропорти, дозволяють зловмисникам вбити великі групи людей і привертають значну увагу засобів масової інформації.
Бойовики вже давно орієнтовані на доступну область за межами сектора безпеки аеропортів. Наприклад, група палестинських бойовиків, відома як Організація Абу Нідаль, напала на квиткові каси в Римі та Відні в грудні 1985 року, а каси в міжнародному аеропорту Лос-Анджелеса були атаковані озброєним злочинцем в липні 2002 року. У 2011 році в результаті теракту в Міжнародному аеропорту Москви "Домодєдово" загинули 35 чоловік і більше 160 були поранені. Області відправлення і прибуття, що знаходяться за межами зони безпеки аеропорту, як правило, забезпечують значний резерв потенційних жертв, на яких можна здійснити напад, без необхідності таємно проносити зброю повз охорону. Саме тому туристам слід знизити до мінімуму час, який вони витрачають в слабкозахищеній частини аеропорту.
Атаки в Брюсселі послідували за арештом 18 березня Салаха Абдеслама, члена угруповання, що проводило теракти в Парижі 13 листопада. У ЗМІ були повідомлення, що Абдеслам планував додаткові атаки в Європі, і бельгійські чиновники шукають двох його подільників. Невідомо, чи були причетні ці партнери до брюссельського нападу, або ці атаки були проведені іншими оперативниками. Брюссель був осередком діяльності джихадистів, і багато бельгійських громадян виступають на боці Ісламської держави, Фронту ан-Нусра і інших джихадистських угруповань в Сирії і в інших місцях. У червні 2014 року озброєна людина, пов'язана з Ісламською державою, напала на Єврейський музей в Бельгії. Що особливо варто відзначити, так це те, що більша частина планування паризьких нападів в листопаді була проведена в Бельгії, і бельгійські чиновники готуються до додаткових атак всередині країни.
22 березня напади були простими, але ефективними, почасти тому, що вони були спрямовані на людей, зосереджених в обмеженому просторі - оптимальне місце для того, щоб вбити більше людей за допомогою невеликого пристрою для самогубства (терористів-смертників, - ред.). Символічною є також орієнтація на квиткові каси American Airlines, показуючи таким чином, що це, ймовірно, була спроба вбити громадян США.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?