Теракти в Брюсселі: кому вигідний удар по центру Європи
Категорія
Світ
Дата публікації

Теракти в Брюсселі: кому вигідний удар по центру Європи

Теракти в Брюсселі: кому вигідний удар по центру Європи
Джерело:  online.ua

Відповідальність за теракти в Брюсселі взяв на себе ІДІЛ, але їх наслідки використає й інший ворог Євросоюзу - Росія Володимира Путіна.


Терористична атака в Брюсселі

, яка забрала після вибухів в аеропорту і метро столиці Бельгії і політичного центру НАТО і ЄС життя 31 людини, нагадує залп некерованих ракет. Уражено одразу кілька цілей, і наслідки вибухів ще знаходитимуть відгук в політичному житті Старого Світу.


Хоча відповідальність за теракти в Брюсселі з деякою паузою взяв на себе ІДІЛ, не варто забувати, що в терорі головне, як би цинічно це не звучало, не кількість жертв, а політичні наслідки терористичного акту. Вони виглядають більш масштабними, ніж можуть здатися на перший погляд.


Вважаю, що в політичному сенсі бенефіціарами терактів в Брюсселі стали і ІДІЛ, і Кремль. Далекий від думки, що Ісламською державою керує російський президент, та й потреби такої у нього немає. Але збіг інтересів між двома плюсами впливу неспокійного багатополярного світу наявний. Спільний ворог ситуативно об'єднує навіть непримиренних супротивників, а російські ВКС під час бомбардувань в Сирії скоріше позначали удари по позиціях ІДІЛ, зате розташування супротивників Асада прасували по-справжньому. Що стосується європейських і американських «хрестоносців», то і ІДІЛ, і Росія до них мають свої претензії різного ступеня тяжкості і озвученості.


Серії вибухів в Брюсселі передувало затримання в столиці Бельгії Салаха Абдеслама, якому інкримінують організацію терористичних актів в Парижі в листопаді 2015 року. Бельгійські правоохоронці навіть встигли повідомити, що підозрюваний співпрацює зі слідством, а Франція заявила про необхідність екстрадувати терориста. Але ця співпраця, якщо вона і мала місце, не відбилася на терористичній активності соратників Абдеслама, які зіграли на випередження.


Вибухи в аеропорту Завентем - очевидний прокол місцевої служби безпеки, тоді як протидіяти вибуху в метрополітені було куди складніше. У будь-якому випадку Європейському Союзу та НАТО, керівні органи яких розташовані у Брюсселі, доведеться оперативно усувати прогалини в системі безпеки і коригувати принципи свого функціонування. Та й в ЄС загалом має бути серйозна дискусія про виклики для союзу 28 держав в постійно мінливому світі. Справа не тільки в міграційних процесах, оскільки ініціаторами теракту цілком могли бути місцеві ісламісти, а виконавцями - як місцеві жителі, так і біженці з Близького Сходу.


Сучасні закони інформації такі, що болюча подія, що сталася в безпосередній близькості від реципієнта інформаційного повідомлення, буде ним сприйнята сильніше, ніж прояв несправедливості за тисячі кілометрів. Тому

драконівський вирок Надії Савченко

пройшов менш поміченим, ніж на те заслуговував. Правда, це не означає, що держсекретар США Джон Керрі і міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, які прибули в Москву, забудуть під час переговорів з Путіним про цей кричущий факт свавілля. Однак навряд чи доля Савченко повністю перекриє інтереси США і ЄС.


Хочу відзначити головне: і ІДІЛ, і Росія навчилися успішно використовувати у власних інтересах пануючі в Європі демократичні традиції, які ісламісти і Путін сприймають як ознаки слабкості. Після показового подвійного удару в серце європейської політики ЄС доведеться змінюватися. Для Кремля варіант з розпадом Євросоюзу виглядає найбільш прийнятним, оскільки наближає до повернення модель біполярного світу, в якій зацікавлена ​​Росія.


Що в цій ситуації робити Україні? Мабуть, головне - не опускати руки і не намагатися показати себе більшою жертвою, ніж Бельгія. Офіційному Києву необхідно апелювати не до емоцій, а до прагматизму і європейських цінностей, раз по раз доводячи, що не тільки Європа потрібна Україні, але і наша країна може принести користь Старому Світу.


Євген МАГДА, політичний експерт, спеціально для ONLINE.UA.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?