Що робитиме Європа після вибухів в Брюсселі: прогноз приватної розвідки США
Категорія
Світ
Дата публікації

Що робитиме Європа після вибухів в Брюсселі: прогноз приватної розвідки США

Що робитиме Європа після вибухів в Брюсселі: прогноз приватної розвідки США
Джерело:  Stratfor

13 листопада 2015 року декілька терористичних актів в Парижі привели до загибелі 130 осіб. Через чотири місяці від

вибухів у Брюсселі загинули понад 30 людей. У найближчі дні подробиці життя загиблих будуть передані через засоби масової інформації. Але тривалі геополітичні наслідки цих подій залежатимуть від того, як вони змінять міжнародні відносини - в Європі і за її межами - і від труднощів, з якими зіткнеться Європейський Союз.


Американська приватна розвідувально-аналітична компанія Stratfor розповіла про значні відмінності нападів в Брюсселі 22 березня і паризьких подій 13 листопада, а також про різницю в наслідках цих трагедій. Повний звіт приватної розвідки США є в розпорядженні ONLINE.UA.


Напади 22 березня на столицю Бельгії

, ймовірно, не дадуть того ж ефекту, що і події 13 листопада. Ті напади були не тільки більш глобальними, а й більш шокуючими, оскільки вони стали першим інцидентом подібного масштабу, що вразив Європу за останні роки. Крім того, напади 22 березня були націлені на інститути ЄС і Бельгії. Хоча Брюссель є центром Європейського Союзу, це місто - не настільки чутлива мішень, як Париж, позаяк європейська сила досі залежить від країн-членів ЄС. І серед них Франція серед двох лідируючих за розміром економік, в той час як Бельгія посідає дев'яте місце. Дійсно, після атак в Брюсселі ЗМІ намагалися отримати коментарі в основному від французьких і бельгійських лідерів, і тільки потім давалися запити президентам Європейської Ради та Європейської Комісії. Щодо нападів в Парижі, загальний ефект від останніх атак в Брюсселі був пом'якшений.


Ця відмінність буде серйозним фактором в ймовірних наслідках вибухів у Брюсселі. Коли Франція зазнала нападу, була атакована чітко визначена і потужна нація. Крім того, завдання президента Франції Франсуа Олланда було зрозумілим: покарати винних і запобігти майбутнім нападам. Відповідно, протягом декількох місяців після нападу, французькі військові посилили свою діяльність на Близькому Сході, з'явилися нові закони, що обмежують громадянські права - в тому числі один, який зараз обговорюється, про те, щоб позбавити засуджених терористів громадянства - і французький уряд санкціонував збільшення витрат для боротьби з тероризмом.


Для Європейського Союзу рішення не дуже зрозуміло. Будь-які зусилля з очищення Моленбеку, брюссельської околиці, вихідцями з якої були кілька з паризьких терористів, входять в сферу внутрішньої компетенції Бельгії. Крім того, у Євросоюзу немає армії і, отже, він не може реагувати на атаки, як це зробила Франція. Замість цього, блок повинен буде звернутися до держав-членів продовжувати кампанію проти Ісламської держави.


І "продовжувати" тут є ключовим словом. Як і паризькі, теракти в Брюсселі тільки прискорять існуючі тенденції, а не запустять нові. Антиісламські настрої вже набирають обертів в Європі, яка бореться з труднощами, пов'язаними з більш ніж мільйоном переважно мусульманських біженців. Національні кордони між ключовими європейськими державами були тимчасово відновлені, ставлячи під загрозу Шенгенську угоду. Навіть квола домовленість, досягнута Європою і Туреччиною минулого тижня щодо обмеження міграційних потоків, ймовірно, буде залежати не стільки від громадської думки - а це може на неї вплинути - скільки від матеріально-технічних і правових бар'єрів, які буде важко подолати.


Все це не означає, що атака у вівторок не принесе жодних змін. Але вони будуть швидше розширенням процесів, які вже зараз на стадії реалізації. Цивільні права, які були обмежені у Франції і в інших місцях, ймовірно, зіштовхнуться з подальшими обмеженнями. Лідери європейських країн, ймовірно, зберуться, щоб узгодити, що щось має бути зроблено з Ісламською державою, але вони збиралися і раніше. А підтримка націоналістичних політичних партій, які створили свої платформи на основі нападок на мусульман і ксенофобії, буде рости, втім, вони вже почали набирати обертів. Всього за кілька годин після нападу Партія незалежності Сполученого Королівства (політична партія Великобританії, яка вимагає виходу країни з Євросоюзу - ред.) опублікувала заяву з критикою політики відкритих кордонів для полегшення і натякнула, що голосування за вихід з блоку на майбутньому референдумі може надати Сполученому королівству більшу безпеку.


У період після подій вівторка Європа не змінить курс, а скоріше продовжить свій шлях. І континентальній Європі слід очікувати подібних нападів у майбутньому. На відміну від Сполучених Штатів, де в результаті трагедії 11 вересня один терористичний акт сформував велику частину політики безпеки країни протягом більше десяти років, Європа зіткнулася з абсолютно іншою ситуацією. Атаки, ймовірно, триватимуть, тому що основні невдоволення залишаються, а уряди продовжуватимуть свої спроби вжити суворих заходів. У той час як втрачені життя під час нападу в Брюсселі не скоро забудуть, на самі події стали дивитися як на симптоми ширшої тенденції.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?