ООН назвала нові цифри загиблих у війні на Донбасі
Категорія
Україна
Дата публікації

ООН назвала нові цифри загиблих у війні на Донбасі

ООН назвала нові цифри загиблих у війні на Донбасі

В Організації Об'єднаних Націй заявляють, що режим припинення вогню на сході України під загрозою зриву, і за час конфлікту на Донбасі більше 9 тис осіб було вбито і понад 21 тис - поранені.
Про це заявив помічник генерального секретаря з прав людини Іван Шимонович, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на УНІАН.
У моргах України - близько тисячі невпізнаних тіл. В останні місяці число випадків загибелі цивільних осіб дещо знизилося, проте в районі лінії зіткнення люди все ще гинуть в результаті артилерійських обстрілів і вибухів боєприпасів, констатував він.
"Режим припинення вогню на сході країни, оголошений 1 вересня 2015 року та укріплений 23 грудня 2015 року "режимом повної тиші", перебуває під загрозою зриву", - заявив Шимонович.
За його словами, останнім часом "не спостерігалося широкомасштабних невибіркових обстрілів житлових районів", однак по обидва боки лінії зіткнення розміщується військова техніка, що загрожує життю мирних громадян і порушує їхнє повсякденне життя.
Шимонович підкреслив, що виконання Мінських угод - єдина реальна стратегія досягнення миру на сході України. Він додав, що відновлення повного і ефективного контролю української влади над частиною кордону з Російською Федерацією допоможе зупинити потоки зброї і бойовиків з Росії.
Говорячи про важкі гуманітарні наслідки конфлікту, помічник генерального секретаря повідомив, що на сьогоднішній день влада України зареєструвала 1,6 млн внутрішньо переміщених осіб. За інформацією української влади, в моргах країни - близько тисячі невпізнаних тіл.
Представник ООН закликав владу України і бойовиків із самопроголошених ДНР і ЛНР обмінюватися інформацією з ідентифікації останків і будь-якою інформацією про зниклих безвісти осіб.
За словами Шимоновича, в найбільш складній ситуації перебувають мешканці територій, які контролюються бойовиками. Звідти надходить інформація про довільні затримання та тортури.
Правозахисник висловив стурбованість з приводу того, що до цих пір не встановлені винні в загибелі людей під час протестів на Майдані. За його словами, затягування з розслідуванням підриває довіру до системи кримінального правосуддя України.
Нагадаємо, представники делегації росіян в Організації Об'єднаних Націй здійснювали спроби переконати членів делегацій інших країн не бути на засіданні Ради безпеки ООН з кримського питання.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?