Теракти в Брюсселі: приватна розвідка США розповіла нові подробиці
Категорія
Світ
Дата публікації

Теракти в Брюсселі: приватна розвідка США розповіла нові подробиці

Теракти в Брюсселі: приватна розвідка США розповіла нові подробиці
Джерело:  online.ua

Виконавці серії  терактів в Брюсселі збиралися провести набагато більше вибухів, ніж прогриміло в бельгійській столиці.

Про це йдеться у звіті американської приватної розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, який є в розпорядженні ONLINE.UA.

Зокрема, за словами водія таксі, який підвіз нападників в аеропорт, розповів, що терористи спочатку хотіли підірвати більше саморобних вибухових пристроїв.

Водій допоміг поліції знайти третю, бомбу, аналогічну використаним в аеропорту Завентем. Також він повідомив, що злочинці хотіли принести п'ять валіз, але в машині помістилися тільки три.

«Так сталося, що тільки дві бомби були підірвані в аеропорту; третя була знайдена і знищена поліцією. Відповідно до звітів CBS, в результаті рейдів поліція виявила ще два пристрої, що містять більше 30 фунтів саморобного вибухового тримерного пероксиду ацетону (TATP, вибухової речовини, - Ред.). Ці пристрої, ймовірно, є тими, які не помістилися в таксі», - відзначили аналітики.

Також, за їхніми словами, якби вони були використані, збиток міг би бути набагато більший.

«Крім того, влада повідомила про виявлення АК-47 поруч з рештками одного з терористів-смертників в аеропорту. Це підтверджує розповіді очевидців про постріли безпосередньо перед вибухами в терміналі аеропорту. Поєднання стрілецької зброї і вибухових пристроїв могло різко збільшити число загиблих під час нападу, як це було в Парижі», - додали розвідники.

За даними Stratfor, нападники в Брюсселі були, очевидно, не в змозі повною мірою використовувати цю комбінацію, з чого можна припустити, що планування нападів не було дуже серйозним.

«З іншого боку, передові можливості групи терористів в створенні бомб викликають тривогу. Загальновідомо, що з TATP неймовірно складно працювати. Це надзвичайно чутлива речовина, і реакції, необхідні для синтезу, можуть легко викликати інтенсивне загоряння або вибух», - підкреслили аналітики.

Також вони відзначили, що саме з цієї причини творці бомб в ХАМАС називають TATP "матір'ю сатани".

«Крім того, у TATP дуже короткий термін зберігання, речовина може швидко приходити в непридатність, через що може іноді спонтанно вибухнути. Через це синтез великих партій вибухового пристрою є досить складним завданням», - резюмували американці.

Нагадаємо, як повідомляв ONLINE.UA, раніше американські аналітики заявили про нове  потужне джерело складових для виробництва вибухівки, яке опинилося у розпорядженні терористів ІДІЛ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?