Українці понесли військову техніку в ломбарди
Категорія
Економіка
Дата публікації

Українці понесли військову техніку в ломбарди

Українці понесли військову техніку в ломбарди
Джерело:  online.ua

У деяких українських ломбардах почали приймати в якості застави військову техніку - зокрема, тепловізори, привезені з фронту і куплені для бійців АТО волонтерами. ONLINE.UA розібрався в ситуації.


Військову техніку в деяких українських ломбардах приймають в якості застави для видачі кредиту. Про це ONLINE.UA повідомили самі учасники ринку ломбардів. Вони прогнозують, що з початком

масштабної демобілізації в 2016 році

 ця тенденція тільки посилиться.


У Національній комісії з регулювання ринку фінансових послуг інформацію про прийом ломбардами військової техніки підтвердили. «Про такі випадки повідомляли в минулому році, - говорить член Нацкомфінпослуг Денис Ястреб, - Йшлося про тепловізори, що належать військовим, які повернулися із зони АТО. Їм тепловізори були подаровані волонтерами».


Однак, за словами Дениса Яструба, повідомлення з приводу передачі тепловізорів в ломбарди носили неофіційний характер. З офіційною заявою до комісії ніхто з такого приводу не звернувся: «Якби заявили офіційно, то ми б направили таку заяву в правоохоронні органи з проханням розібратися в ситуації, так як комісія не має повноважень контролювати якість і походження заставного майна ломбардів». За словами Яструба, ломбарди піднаглядні комісії тільки в якості фінансових установ.


Зростаючий бізнес


Тим часом, ломбарди в минулому році були найбільш швидкозростаючим фінансовим ринком в Україні: за 9 місяців 2015 року, за даними Нацкомфінпослуг, їх активи зросли у порівнянні з аналогічним періодом 2014-го на 40% (624 млн грн), власний капітал - на 21% (208 млн грн), а прибуток - майже вдвічі, до 362 млн грн. Обсяг виданих ломбардами кредитів збільшився на 55% - з 6,3 до майже 10 млрд грн. Найбільшу частку (близько 86%) в цьому обсязі займали кредити, видані під заставу виробів з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння. Трохи менше - близько 14% - припадало на кредити під заставу побутової та мобільної техніки та ще менше (0,2%) - під автомобілі.


Військова техніка у звітах ломбардів по заставах не фігурує. Але, на думку експертів, так як тепловізори не виключені з цивільного обороту, вони, швидше за все, враховувалися ломбардами, як побутова техніка. «Перелік заставного майна зазвичай строго регламентується внутрішніми положеннями ломбардів, аж до вказівки моделей техніки і року випуску. Але так роблять великі мережеві ломбарди, яких в Україні не більше десяти. Що стосується інших учасників ринку, де власник є ще й оцінювачем, то там можуть прийняти будь-яку річ в заставу, виходячи з її можливої ​​ліквідності і привабливості для подальшого продажу», - говорить директор з маркетингу ломбарду "Благо" Віталій Соловйов.


Військова техніка для ломбардів - досить приваблива застава. Наприклад, ціна військових тепловізорів, якщо судити за даними спеціалізованих інтернет-магазинів, коливається в діапазоні 60-330 тис. грн. Середня сума виданого ломбардом кредиту в 2015 році становила 1,2 тис. грн.


Дике поле


Всього, за даними Нацкомфінпослуг, в Україні працює 482 ломбардів, що на 5 більше, ніж роком раніше. Левова частка - «будки» з видачі грошей під заставу. «Це ломбарди-одинаки, не завжди працюють легально і підривають імідж ломбардів як кредитних організацій», - запевняє Віталій Соловйов. Багато з таких ломбардів, за даними комісії, або не звітують взагалі, або несвоєчасно здають звіти про свою роботу регулятору. Це - одне з основних порушень, за яке комісія карає ломбарди. Крім того, багато ломбардів не дотримуються показника «власний капітал», який повинен бути не менше 0,2 млн грн.


У комісії ONLINE.UA повідомили, що в минулому році склали на ломбарди-порушники 125 актів і виписали 99 штрафів. З реєстру фінустанов було виключено 10 ломбардів. Але ці заходи не дають потрібних результатів, визнають в Нацкомфінпослуг.


Не дійшли руки


Справа в тому, що ринок ломбардів - єдиний фінансовий ринок, який до цих пір працює без свого закону. «Ломбарди регулюються тільки розпорядженнями комісії, які давно застаріли і не дозволяють їм нормально розвиватися», - пояснює член Нацкомфінпослуг Олександр Залєтов. Тому комісія підготувала проект закону про ломбарди, який передбачає більш жорсткі вимоги до них, ніж зараз. Наприклад, законопроект передбачає збільшення статутного капіталу, скасування ліцензій на залучення грошових коштів, визначення умов прийому та зберігання предметів застави.


За словами начальника юридичного відділу ломбарду «Благо» Миколи Янкового, новий закон сприятиме відходу з ринку слабких немережевих гравців, так як вимагає збільшення мінімального розміру статутного капіталу більш ніж в два рази: з 0,2 до 0,5 млн грн, а при наявності філії - до 1 млн грн. За словами Олександра Зальотова, відучити ломбарди брати в заставу військову техніку та інші, не призначені для таких цілей, речі (наприклад, крадені мобільні і "промисловий" бурштин) зможуть обмеження з предметів застав, які будуть враховані в законі про ломбарди. Ось тільки, коли буде прийнятий цей закон - залишається загадкою. Його проект уже планували винести в сесійний зал Верховної Ради в так званий "фінансовий день", але він поки так і не відбувся.


Тетяна Павлюченко

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?