Розділити Європу: чим вигідні Путіну теракти і загибель людей
Категорія
Світ
Дата публікації

Розділити Європу: чим вигідні Путіну теракти і загибель людей

Розділити Європу: чим вигідні Путіну теракти і загибель людей

Теракти в Брюсселі

минулого тижня сильно струснули Європу і Сполучені Штати. Страх перед подальшим зростанням насильства посилюється ймовірними ризиками, пов'язаними з угрупованням Ісламська держава (ІДІЛ) і кризою біженців, які сприяють загальному відчуттю нестабільності і розбрату. Головнокомандуючий сил НАТО в Європі генерал Філіп Брідлав вже заявив, що Росія використовує як зброю біженців для дестабілізації Європи. Правда, поки неясно, чи принесуть

негативн

і наслідки атак в Брюсселі 22 березня користь Кремлю і режиму президента Володимира Путіна

.


Демієн Шарков і Агнія Грігас в своїй статті для Newsweek, переклад якої зробив ONLINE.UA, говорять про те, як події в Брюсселі і боротьба з ІДІЛ, наплив мігрантів до Європи і президентські вибори в США можуть привести до односторонньої зовнішньої політики, чим може скористатися Росія в своїх корисливих цілях.


Зростаюча загроза тероризму зменшує увагу до політики Росії щодо України. Більше двох років конфлікту - від анексії Москвою Криму до її "тіньової" війни на сході України - дорого коштували РФ з точки зору економічних санкцій і міжнародної ізоляції. Санкції в поєднанні з низьким рівнем світових цін на енергоносії з 2014 року обвалили російську економіку і рубль. Росія шукає шляхи того, як скасувати обмеження і показати Заходу себе як потенційного партнера в боротьбі проти ІДІЛ. Новий акцент на екстремізмі може дати Росії можливість лобіювати зняття санкцій, особливо коли ЄС буде розглядати питання про їх продовження.


Нестабільність в Європі може також дати Росії можливість спробувати закріпити свої завоювання на сході України, де промосковські бойовики встановили сепаратистські території навколо Донецька і Луганська. 16 березня сепаратистські лідери ДНР почали видавати свої паспорти. Ватажок бойовиків цієї території Олександр Захарченко назвав це «дуже важливим кроком до побудови державності». Це дійсно спроба закріпити і формалізувати сепаратистський статус території і, швидше за все, за нею піде поширення російських паспортів відповідно до попередніх стратегій Москви. Відзначимо, що РФ сприяла "паспортизацію" таких сепаратистських територій, як Придністров'я в Молдові, Південна Осетія і Абхазія в Грузії, а також Крим в Україні (відзначимо, що Крим РФ анексувала, на відміну від інших невизнаних республік, - ред.). Загалом це свідчить про те, що Росія навряд чи буде підтримувати домовленості про припинення вогню, підписані Путіним в лютому 2015 року, і буде продовжувати підрив територіальної цілісності України, що може стати простіше, якщо увага Європи і США зосередиться на боротьбі з екстремізмом.


В той же день, коли сталися атаки в Брюсселі, які вразили світ,

Росія засудила українську льотчицю і члена парламенту Надію Савченко до 22 років позбавлення волі

. Вона звинувачується в співучасті у вбивстві Антона Волошина та Ігоря Корнелюка, журналістів, які працювали на російському державному телебаченні, які загинули в результаті артилерійського удару під час конфлікту на сході України в червні 2014 року. Савченко послідовно заперечувала звинувачення, і суд був названий в Україні і на міжнародному рівні політично мотивованим. Атаки в Брюсселі відвернули увагу громадськості від її ув'язнення, хоча державні лідери продовжують відстоювати цю точку зору на її справу, як, наприклад, секретар США Джон Керрі під час візиту в Москву.


Крім України, загроза тероризму і побоювання, пов'язані з масовою міграцією біженців, привели до зростання настроїв, спрямованих проти мігрантів та біженців в Європі, збільшуючи популярність крайніх правих політичних партій. Ні для кого не секрет, що найближчими союзниками Москви в Європі є представники ультраправих, націоналістичних політсил, противники Євросоюзу і НАТО в країнах від Великобританії до Німеччини, Греції та Болгарії. Такі європейські ультраправі партії підтримали анексію Росією Криму та її політику в Україні. Тільки минулого місяця вкрай правий Національний фронт у Франції, за повідомленнями, звернувся до Росії за кредитом в 27 млн ​​євро для виборчої кампанії 2017 року. Він вже отримав кредит в розмірі 9 млн євро від російського банку в 2014 році. Лідер Національного фронту Марін Ле Пен заперечує, що фінансування з банку, що належить Росії, вплине на політику партії.


У більш широкому сенсі загроза ісламського екстремізму в ЄС дає додаткові важелі для Росії, яка самопроголосила себе в якості захисника традиційних християнських цінностей від "ліберальної" і "декадентської" Європи і США, а також в якості захисника християн від радикального ісламу в Сирії або за її межами. Наприклад, орієнтована на Кремль Російська православна церква описала військове втручання Росії в Сирію як "священну битву" на захист християн.


У США побоювання, пов'язані з поширенням екстремізму, все частіше домінують в риториці про зовнішню політику в президентській кампанії. Республіканський кандидат Дональд Трамп запропонував США зовнішню політику невтручання і поставив під сумнів необхідність НАТО. Претендент від демократів Хілларі Клінтон заперечила, що «Путін вже сподівається розділити Європу. Якщо у містера Трампа вийде зробити те, що він задумав, це буде схоже на Різдво в Кремлі».


Трагічні події в Брюсселі, а також нагальна потреба європейських країн і США зосередитися на запобіганні майбутнім терористичним атакам і відстеженні радикалів не повинні повністю затьмарити інші пріоритети зовнішньої політики. Росія явно кидає виклик порядку, встановленому після Холодної війни, і буде прагнути використовувати поточні проблеми ЄС і американську зайнятість президентською кампанією і зосередженість на ІДІЛ. Подібні важкі часи роблять односторонню зовнішню політику небезпечним вибором для США, Євросоюзу і їх союзників.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?