За Путіна на Донбасі воювали нацисти з приватної армії: з'явилися фото і подробиці
Категорія
Україна
Дата публікації

За Путіна на Донбасі воювали нацисти з приватної армії: з'явилися фото і подробиці

За Путіна на Донбасі воювали нацисти з приватної армії: з'явилися фото і подробиці
Джерело:  fontanka.ru

Активну участь у війні на Донбасі на боці бойовиків брали найманці з «угруповання Вагнера», сформованого і навченого в Росії.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на розслідування «Фонтанки».
«Батальйон з важким піхотним озброєнням і бронетехнікою, відомий як «Приватна військова компанія Вагнера», формально не існує», - зазначили журналісти, але при цьому вони зуміли з'ясувати ряд подробиць участі російських найманців у війні на Донбасі.
За даними видання, батальйон був сформований на основі «Слов'янського корпусу», який воював в Сирії в 2013 році.
З весни 2014 року бійці цієї ПВК під командуванням людини з позивним «Вагнер» діяли спочатку в Криму, а потім на території Луганської області. З осені 2015 року основні зусилля цього угруповання були перенесені на територію Сирії.
Ватажком цієї компанії є підполковник запасу Дмитро Уткін, 46 років.



Дмитро Уткін / Позивний "Вагнер"
«Професійний військовий, до 2013 року - командир дислокованого в Печорі Псковської області 700-го окремого загону спецназу 2-ї окремої бригади Спеціального призначення Головного розвідувального управління Міноборони», - з'ясували журналісти.
Також стало відомо, що після звільнення в запас Уткін працював в Moran Security Group - приватній компанії, що спеціалізується на охороні морських суден в піратонебезпечних районах, а в 2013 році за завданням своєї компанії відправився до Сирії захищати Башара Асада в складі «Слов'янського корпусу».
Варто особливо відзначити, що позивний «Вагнер» до командира найманців приклеївся за його прихильність до естетики і ідеології Третього рейху. У Луганську він епатував особовий склад, змінивши звичну польову панаму на сталевий шолом вермахту.
За деякими даними, в січні 2016 року він був убитий під донецькою Озерянівкою, проте журналісти стверджують, що насправді «Вагнер» живий і здоровий і зараз або в Сирії, або в таборі підготовки в Молькіно.
За словами джерел видання, бійці «Вагнера» за бойові дії на території України і Сирії отримують державні нагороди.


Могили "вагнерівців" Шрейнера і Єльмеєва в Тольятті

«На 23 Лютого, на 9 Травня - в Молькіно нагородження. Приїжджає дядько сивий в шкіряній льотній офіцерській куртці, з вигляду - чекіст у званні не нижче генерал-майора. Спочатку тим, хто живий в строю, кому орден Мужності, кому - "Відвагу". Потім зачитує тих, кого в строю немає, - посмертно», - розповів журналістам один з бійців цієї компанії.


Крім того, з'ясувалося, що 6 березня 2015 року на кладовищі в російському Тольятті були поховані Андрій Єльмеєв і Андрій Шрейнер, загиблі в боях під Дебальцевим.



Андрій Шрейнер

«І Єльмеєв, і Шрейнер справді загинули в січні 2015 року в боях під Дебальцевим. Але до «ополчення» і кадрової російської армії стосунку вони не мали, оскільки давно перебували в запасі і працювали за контрактом на «Вагнера». Їх імена зачитали в строю 9 травня 2015 року: «нагородити орденом мужності - посмертно», - уточнює видання.



Також ветерани повідомили журналістам, що «Орден мужності» - звичайна відзнака для загиблих вагнерівців.



Учасник угруповання "Вагнера" під Луганськом
Крім того, була опублікована групова фотографія однієї з груп ПВК Вагнера, зроблена влітку 2014 року в Старобешівському районі Донецької області.



Група "Вагнера", викладена в мережу бойовиками ІДІЛ
Родзинкою ж загонів «Вагнера» був взвод сербів, сформований влітку 2014 року, командиром якого став найманець з позивним «Вовк» на ім'я Давор, старий товариш Вагнера ще до України.
Журналісти з'ясували, що Давор Савічіч - серб, громадянин Боснії і Герцеговини, який постійно проживає в Росії, до своїх 36 років встиг пережити звинувачення у вибуху і вбивстві шести людей у ​​боснійському Беранамі в 2001 році, розшук Інтерполу, вирок до 20 років ув'язнення і скасування вироку за формальними підставами.
Як розповіли очевидці, в підрозділ до Савічіча серби приїжджали і в 2014, і в 2015 році - тільки навесні 2015 року нібито прибули четверо знайомих Савічіча, які залишили французький Іноземний легіон заради Вагнера.
Нагадаємо, як повідомляв ONLINE.UA, раніше стало відомо про  знищення групи російських диверсантів під Маріуполем.

Фото: «Фонтанка».

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?