В Україні розвіяли міфи про підвищення пенсійного віку: опубліковано відео
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Україні розвіяли міфи про підвищення пенсійного віку: опубліковано відео

В Україні розвіяли міфи про підвищення пенсійного віку: опубліковано відео
Джерело:  online.ua

В умовах економічної кризи говорити про підвищення пенсійного віку в Україні  неефективно, однак після досягнення економічного зростання українці самі прийдуть до необхідності такого кроку та зміни пенсійної системи в країні.


Таку думку у своєму відеоблозі на ONLINE.UA висловив економіст Борис Кушнірук.


«Проблема в тому, що все зводиться лише до питання підвищення пенсійного віку. І нинішні урядовці рвуть на собі сорочку, кажучи, що вони борються з МВФ, щоби не допускати зростання пенсійного віку», — зазначив експерт.

У той же час він нагадав, що «нинішня солідарна система з великими внесками в неї і великими виплатами з неї, вона-то якраз (в тому числі, враховуючи непрозорість, яку ніхто не може порахувати) взагалі не може забезпечити нічого".

«І чим далі, тим більше виникатиме діра, яку доведеться закривати з бюджету. І потім розмір цієї діри буде настільки великий, що просто виплати з цієї системи перетворяться лише на якісь маленькі суми, які будуть отримувати всі в однаковому вигляді. Але при цьому, що найбільш жахливо, у людей не буде інших накопичень, які вони могли би використати для своєї старості», — підкреслив економіст.

На його думку, завдання нинішнього уряду — «не так замислюватися над підвищенням пенсійного віку (що буде потрібно робити, враховуючи, те, що тривалість життя зростає».

«В умовах кризи це робити неефективно, тому що, якщо ви підвищите пенсійний вік, у вас люди похилого віку залишаються на робочих місцях, а ще у вас є молодь, яка не має роботи. В умовах кризи робити це взагалі неефективно, це можна робити лише після того, як почнеться економічне зростання. Важливо, що ефект від підвищення пенсійного віку починає діяти лише після того, як це підвищення відбулось, протягом ще певного періоду часу», — заявив він.



Кушнірук додав також, що якщо «протягом десяти років поступово, кожних півроку піднімаєте пенсійний вік, то лише за 10 років отримуєте підвищення пенсійного віку на п’ять років».

«Тільки після 10 років можна буде говорити про ефект від цього зростання пенсійного віку. Говорити про нього зараз абсолютно немає сенсу, і це теж певна маніпуляція політиків, які можуть розповідати – а де ж ефект?» — додав експерт.

На його думку ефекта «не може бути апріорі, доки воно повністю не відбулося. По-друге, потрібно ще і мати зростаючу економіку, попит на робочу силу, стимули, в тому числі, щоб люди могли залишатися і працювати за власним бажанням, а не виходити на пенсію».


Більше читайте у блозі Бориса Кушнірука на ONLINE.UA: Чи доведеться Україні підвищувати пенсійний вік.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?