Є три способи обійти корупцію: на Заході видали хороший прогноз для України
Категорія
Економіка
Дата публікації

Є три способи обійти корупцію: на Заході видали хороший прогноз для України

Є три способи обійти корупцію: на Заході видали хороший прогноз для України
Джерело:  Atlantic Council

За кермом автомобіля необхідно дивитися вперед, щоб оцінити мінливі умови на дорозі, нові перешкоди і нові можливості. Завбачливі водії - і інвестори - регулярно перевіряють дзеркала заднього виду, але в основному вони орієнтуються на майбутнє.
В недавній статті Томас Тейнер використовував список минулих інвестиційних невдач своїх знайомих, щоб обгрунтувати критичний розбір

аргументів Джеймса Брука,

який вважає, що Україна стає новим "ринком, що формується" Європи. За великим рахунком, Тейнер вважає, що інвестори повинні їхати через Україну, дивлячись в основному в дзеркало заднього виду.
Мартін Нанн, журналіст і консультант з проблем комунікацій з 23-річним досвідом успішного ведення бізнесу в Україні, який проводить консультації для національних і міжнародних компаній, а також високопоставлених політиків, розповів у своєму блозі для Atlantic Council про зміни, які відбуваються в Україні, те, чому варто в неї інвестувати, і дав кілька порад, як це робити успішно і обійти існуючу в країні корупцію. ONLINE.UA зробив переклад публікації.


Тім Еш, який вів хроніку економічної еволюції України в своєму постійному блозі і в київських газетах з моменту отримання незалежності країною двадцять п'ять років тому, бачить ці зміни. Українська асоціація венчурного і приватного капіталу (UVCA) бачить їх у вигляді нових інвесторів. Їх бачать такі інвестиційні фірми, як Horizon Capital, інвестиційний фонд Western Nis Enterprise Fund і фінансова група Investment Capital Ukraine. У багатьох з цих компаній це літо стало найбільш завантаженим.


За даними UVCA, Україна зараз лідирує в Європі за IT-інвестиціями - понад $370 млн вкладених коштів і понад $1,5 млрд заявок. Гігант агробізнесу Bunge недавно зробив перші інвестиції в розмірі $300 млн в Миколаївський порт. На Заході країни нові інвестиції викликають дефіцит робочої сили і зростання комерційної оренди у Львові.


Великі міжнародні інвестиційні фірми зараз уважніше придивляються до України. Номінальна вартість активів зараз на рекордно низькому рівні. Середній рівень заробітної плати вдвічі нижче, ніж в прибережній зоні Китаю. І Україна межує з найбільшим у світі споживчим ринком - Європейським союзом. Китай витрачає мільйони на рекламу свого десятиденного "Шовкового шляху" до Європи, але європейці починають усвідомлювати, що з ЄС до практично будь-якої частини України, де рівень заробітної плати нижчий, ніж в Китаї, можна дістатися всього за один день на автомобілі або поїзді.


Тейнер стверджує, що боротьба з корупцією є не більше ніж створенням видимості діяльності для західних донорів. Але уряд зробив значні структурні зміни протягом останніх двох років, в тому числі:


  • урізані корупційні схеми в газових контрактах, що заощадило "Нафтогазу" $8,5 млрд за рік;

  • зруйновані схеми шахрайства з побутовим газом, в зв'язку з чим економія склала близько $10 млрд на рік на завищеному імпорті газу;

  • проведено реформування "Укрнафти", перетворивши втрати на прибуток в розмірі $5,3 млрд;

  • впроваджена прозора, комп'ютеризована система тендерів, яка заощадила близько $2,1 млрд на рік;

  • відновлені вкрадені активи клану екс-президента Віктора Януковича на суму понад $4 млрд;

  • реформована система ПДВ, щоб скоротити шахрайство, що заощадило $40 млн на рік;

  • реформовані процеси обрання керівників державних підприємств і впроваджений західний облік, скоротивши шахрайство приблизно на $5 млрд на рік.


Так, корупція, як і раніше, є серйозною проблемою. Але іноземні інвестори вивчають прості способи захисту своїх інвестицій. Пропрацювавши два десятиліття в Україні, не заплативши жодного хабара, я, зазначає автор статті, можу дати

кілька практичних порад

, які дозволять інвесторам уникнути описаних Тейнером сценаріїв.


По-перше

, підтримка місцевої громади. За радянських часів цілі міста і великі населені пункти були побудовані навколо заводів. Менеджери компанії процвітають тут, коли вони приділяють час тому, щоб зрозуміти складність місцевих соціально-ділових відносин. Перед тим, як зробити великі інвестиції в тій чи іншій частині міста, потрібно зустрітися з місцевим мером, щоб пояснити, що інвестиції означатимуть для його міста. Варто робити місцеві покупки, щоб живити місцеву економіку. Платити податки на місцевому рівні, щоб приносити доходи регіону. Запускати навчальні програми для молодих людей з місцевого населення.


По-друге

, більшість випадків корпоративного злодійства, про які говорить Тейнер, відбувалося, коли інвестор був не в змозі захистити свої інтереси. Відповідно до законодавства України, генеральний директор має абсолютну владу; якщо інвестор не ставить контроль на місці, щоб обмежити повноваження гендиректора, компанія може опинитися під загрозою. Обмежувальні умови в трудових договорах є законними і здійсненними.


По-третє

, не варто конкурувати з місцевим олігархом, який, можливо, нажив своє багатство завдяки своїм зв'язкам.


І, нарешті, у податкових проблем є дві сторони. Згідно з даними українського Кабміну, тільки 26% компаній платять податки в повному обсязі. Чи варто дивуватися тому, що податкова служба часто поводиться агресивно? Але випадкові перевірки були визнані незаконними урядом колишнього прем'єр-міністра Арсенія Яценюка. Сьогодні податковій службі необхідні дуже вагомі підстави для перевірки. З позитивного боку можна сказати, що Україна скоротила податки на заробітну плату вдвічі і наразі набагато більш конкурентоспроможна в цій області, ніж Франція, Італія чи Британія.


Бізнес включає в себе менеджмент, який базується на співвідношенні "ризик-винагорода". В Україні нагороди можуть бути високими, але тільки в тому випадку, якщо належним чином управляти ризиками. Це ринок не для людей зі слабкими нервами і не для бажаючих швидкого доходу. Необхідно багато часу, щоб зрозуміти нюанси і складності країни.


Переїжджаючи в Україну, тримайте дзеркало заднього виду в полі зору, але дивіться вперед через лобове скло, незважаючи на плями від жуків тощо.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?