В Україні заявили про початок нової світової війни і пояснили її особливість
Категорія
Політика
Дата публікації

В Україні заявили про початок нової світової війни і пояснили її особливість

В Україні заявили про початок нової світової війни і пояснили її особливість

Екс-секретар Ради національної безпеки і оборони, радник президента України Петра Порошенка Володимир Горбулін заявив про те, що  анексія Криму Росією  та її дії на Донбасі стали спусковим гачком для початку нової "гібридної світової війни".


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на статтю Горбуліна на « Зеркалі тиждня ».


«На початку 30-х років минулого століття видатний інтелектуал і багаторазовий номінант на Нобелівську премію з літератури Олдос Хакслі написав свою відому антиутопію "О, чудовий новий світ!". У ній він спробував уявити світ майбутнього як продовження тих тенденцій, свідком яких він був», - сказано в матеріалі Горбуліна.


«Час написання цього роману - момент глибокої політичної перебудови всього європейського (та й світового) соціуму і світопорядку. Це був період розквіту тоталітарних режимів (нацистської Німеччини, Італії, Японії, СРСР), становлення "фюрерських" (вождистських) моделей державного устрою, припинення хоч і недовгого, але мирного існування Європи після Першої світової війни. Своїм романом він давав оцінку того часу і окреслював те, до чого воно може спричинити , - продовжив Горбулін.


«Сьогодні світ стоїть перед схожим викликом - поява "гібридних воєн", подобається нам це чи ні, породжує формування нового "гібридного світу", або, точніше, - "гібридного світоустрою". І нам також потрібно адекватно відреагувати на цей виклик, описати його не заперечуючи, але приймаючи реальність такою, яка вона є. Більш того, цей "гібридний світ", як і гіпотетично світ, описаний Хакслі, має всі шанси стати антиутопічним», - вважає Горбулін.


«Точкою відліку "нового чудового світу" стала агресія Росії проти України. І це не оцінка в дусі романтичного україноцентризму (чим дійсно у нас багато хто грішить) - це об'єктивний стан питання. Як сараєвське вбивство вивільнило стислу пружину глибоких протиріч і складних процесів, що призвели до Першої світової війни, - так і пряма анексія Криму Росією і її дії на Донбасі стали таким же спусковим гачком для початку нової "гібридної світової війни", - упевнений Горбулін.


«Ключова проблема нинішнього "процесуального моменту" саме в тому, що дуже багато (політики, експерти, науковці, журналісти) як і раніше думають про поточний стан як про щось тимчасове. Вони часто сприймають і трактують його як дещо таке, що є "відхиленням норми" або просто "транзитний стан" до кардинально іншого "кращого майбутнього". Більш того, так про це думає і той, хто зруйнував цей світопорядок, який здавався нам ще пару років тому непорушним: Москва і її кремлівсько-державний істеблішмент (політичний, інтелектуальний, військовий), який є "елітою" лише умовно», - продовжив радник Порошенко.


«В цілому ж спостерігається виразна неготовність не тільки Росії, а й Заходу прийняти нову реальність. Чи є ця "неготовність" наслідком деякого непорозуміння поточного моменту, помноженого на страхи його прийняття, - особливе питання. "Справжні таємниці стають такими не тому, що про них ніхто не знає, - попереджав Карл Густав Юнг, - а тому, що їх ніхто не розуміє". Тим часом ця "гібридна війна", як своєрідна парамілітарна агресія, унікальна за багатьма параметрами», - вважає Горбулін.


«Вони є своєрідним відображенням цього самого нового "гібридного світу" - кон'юнктурно надумана причина початку війни, брехня під час її розгортання, майже повне моральне розкладання і деградація жителів країни-агресора, і при цьому - посилені постійним членством в Раді Безпеки ООН дії агресора в рамках формального міжнародного права, створення масованої інформаційної підтримки своїх дій, використання методів "активних заходів" в небачених досі масштабах», - продовжує Горбулін.


«І, до речі, проблеми у "гібридного агресора" виникають саме тоді, коли він намагається поєднати цілі та методи гібридної "війни майбутнього" зі світовими реаліями минулого. Росія потрапила в подібну пастку в Криму, внутрішньо закріпивши його анексію юридично (конституційно) і приєднавши до себе адміністративно. У всіх інших випадках вона діє (або намагається діяти) не так всупереч міжнародному праву, скільки в обхід його, - часто порушуючи не його букву, але ігноруючи (а часом - відверто зневажаючи) його дух», - продовжує радник Порошенко.


«Не можна не визнати, що за руйнування старого світопорядку несе відповідальність не тільки Росія. Безумовно, саме її агресія проти України (а раніше - проти Грузії) стала безпосередньою причиною того, що відбувається. Однак Захід зі свого боку, по суті, "умиваючи руки", дозволив цьому трапитися", - продовжує Горбулін.


«Західні ж аналітики, зокрема, Пітер Дікінсон в своєму матеріалі для Atlantic Council, він справедливо вказує на те, що більшість західних ЗМІ відразу після російської агресії проти України несподівано "осліпли" щодо того, хто агресор в українському конфлікті, і як повинні бути названі окупаційні війська, винаходячи натомість якісь нові слова і словосполучення, єдиний сенс яких - не назвати російську агресію такою. Як не згадати того ж Хакслі, який аргументує, що "факти історії цікавлять нас тільки в тім випадку, якщо вони вписуються в наші політичні переконання", - резюмує Горбулін.


Як повідомляв ONLINE.UA, керівник робочої групи з питань безпеки в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Євген Марчук оприлюднив документ, згідно з яким проявляється справжня ситуація з обстрілами на Донбасі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?