Війна проти України стала небезпечна для самої Росії: Путіну дали неприємний прогноз
Категорія
Політика
Дата публікації

Війна проти України стала небезпечна для самої Росії: Путіну дали неприємний прогноз

Війна проти України стала небезпечна для самої Росії: Путіну дали неприємний прогноз

Екс-секретар Ради національної безпеки і оборони, радник президента України Петра Порошенка Володимир Горбулін розповів про неприємні наслідки для  президента Росії Володимира Путіна  через війну РФ проти України.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на статтю Горбуліна на "Зеркалі тиждня".


«Спрощено геополітична мета Росії при розв'язанні глобального гібридного конфлікту усвідомлювалася наступним чином: за допомогою методів "гібридної війни" зруйнувати поточний світопорядок, щоб відновити світопорядок періоду холодної війни, і в ньому зайняти звичне місце. І так, цей новий світопорядок формується. Так, зусиллями і діями Росії в тому числі», - пише Горбулін.


«Однак проблема в тому, що цей новий світопорядок нічого не матиме спільного з тим, який Росія так хоче повернути: це буде новий "гібридний світо (не) порядок". З новим розміщенням країн і новими "гібридними війнами" (які будуть ініціюватися вже новими гравцями, в т.ч. ситуативними союзниками Росії, - проти неї ж самої). З "гібридними рішеннями" проблемних ситуацій (часто - поза правових полів держав або в "сірій зоні" національного і міжнародного права) і "гібридним міжнародним правом" тощо», - продовжує Горбулін.


«Тобто, потрібно зрозуміти і прийняти, що цей новий "світо (не) порядок", який ми зараз спостерігаємо це не якийсь"Транзитиний стан"- це і є нова реальність, аж ніяк не екстраполєма на реалії минулого. Більш того, в цій новій "гібридній реальності" гідного місця для Росії - з її неефективною економікою, неефективним державним управлінням, з її застарілим лексиконом для ідеологічного опису і ціннісного осмислення дійсності, - може просто не виявитися», - вважає радник Порошенко.


«У цьому новому "чудовому" світі ризики для самої Росії рухаються по наростаючій, оскільки вона випустила джина "гібридної війни" з пляшки. Тим самим побічно погодившись, що нові норми і принципи "геополітичного свавілля" поширюються і на неї. Діючи в обхід основоположних принципів світопорядку, порушуючи норми і правила міжнародних відносин, Росія тим самим втратила достатній кредит довіри, щоб вважатися надійним і шанованим міжнародним партнером. І західні санкції стали лише зовнішнім проявом цього - політично не так позбавляючи Москву доступу до критично важливих ресурсів (від фінансових до технологічних), скільки ускладнюючи їх використання», - продовжує Горбулін.


«Росія і сама стає дуже вразливою для інструментів і механізмів, методів і методологій "гібридної війни"- в разі, якщо вони будуть використані проти неї. Граючи в "гібридні війни" на найбільш гостро сприймаємому західному напрямку, Росія стає все більш вразливою на інших стратегічних напрямках. "За дужками", зокрема, поки що залишається перспектива застосування методів "гібридних воєн" проти самої Росії - особливо в тих регіонах, які Москва і так послаблює у військовому і забуває в адміністративному відношенні», - пише Горбулін.


«Це перш за все Далекосхідний регіон, відкритий для повзучої китайської експансії, що може початися вже в найближчі роки і тривати десятиліття. Як завгодно жорсткі "керівні вказівки" далекого Центру і як завгодно абстрактно могутні "духовні скріпи" безсилі перед конкретними регіональними демографічними тенденціями. Надання Москвою Китаю практично повного доступу до цілих районів - це вільне або мимовільне створення своїми руками хорошого плацдарму, на якому Пекін може без особливих складнощів і труднощів задіяти сценарії і стратегії "гібридної війни" вже проти самої Росії», - упевнений радник Порошенко.


«Благо, що відповідних наймасштабніших ресурсів (перш за все надлишку населення) самому Китаю не позичати. Як ще в травні 2014 року зазначив заступник голови КНР Лі Юаньчан в своєму виступі на Петербурзькому міжнародному економічному форумі: "... в Росії велика територія, а в Китаї самий працьовитий в світі народ. Якщо ми зможемо поєднувати ці чинники, то отримаємо значний розвиток. В Росії велика територія і мало народу, в Китаї - навпаки", - продовжує Горбулін.


Як повідомляв ONLINE.UA,  Горбулін також заявив про те, що анексія Криму Росією і її дії на Донбасі стали спусковим гачком для початку нової "гібридної світової війни".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?