Поки режим Путіна не знесуть, Росія перетворюватиметься на Зімбабве - Слава Рабинович
Категорія
Світ
Дата публікації

Поки режим Путіна не знесуть, Росія перетворюватиметься на Зімбабве - Слава Рабинович

Поки режим Путіна не знесуть, Росія перетворюватиметься на Зімбабве - Слава Рабинович
Джерело:  online.ua

Про те, скільки ще Росія витрачатиме свої резерви, чи скоро країну накриє повномасштабна криза, і чи можлива м'яка зміна влади в РФ, у другій частині інтерв'ю ONLINE.UA розповів російський фінансист і блогер Слава Рабинович.
Першу частину

інтерв'ю читайте тут: Путіна потрібно судити, а на виборах в Росії можливі два ходи - Слава Рабинович



- ... Якщо перейти від виборів до резерву РФ: Резервний фонд вичерпається до президентських виборів на початку 2018 року і країна перейде до розтрати Фонду національного добробуту?


- Про Резервний фонд не може бути й мови в 2018 році. Резервний фонд буде витрачено повністю або в кінці 2016 року, або на початку 2017 року. Після цього почнуть витрачати ФНБ. Справа в тому, що дефіцит бюджету РФ - десь півтрильйона рублів на місяць за останні 6-9 місяців. Бюджетний дефіцит +/- 3% від ВВП. У реальності, звичайно, десь 5% ВВП. Просто через невиконання "травневих указів" президента - і через неіндексацію пенсій, і за рахунок будь-яких інших скорочень, бюджет напівофіційно секвестрували десь на 2% ВВП. Тому за фактом у нас дефіцит 5% від ВВП.


Дефіцит бюджету покривають з Резервного фонду. У 2017 році перейдуть до витрати ФНБ. Після ФНБ візьмуться за золотовалютний резерв. Але фінансові ринки так не грають. Вони дивляться на майбутнє, на напрям динаміки. Тому, дивлячись в майбутнє, будь-який школяр може порахувати, коли РФ стане банкрутом.


Фінансові ринки реагують заздалегідь. Тому, коли для покриття дефіциту бюджету РФ ще навіть не наблизилися до ЗВР, фінансові ринки поставлять запитання: а що далі? Більш того, буде наростати побоювання щодо якості та ліквідності запасів. Особливо звернуть увагу на портфель ФНБ, де значна частина ресурсів заморожена в різних інфраструктурних проектах такої сумнівної якості, що, швидше за все, вони ніколи не окупляться. Ми маємо класичну невідповідність між активами і пасивами в частині ліквідності і дюрації. Не можна заплатити пенсії за допомогою зобов'язань щодо фінансування керченського мосту (в окупований Крим, - ONLINE.UA), облігаціями або акціями якихось спортивних споруд в Сочі. Потрібні гроші, а не зобов'язання олімпійських об'єктів.



- Коли фінансові ринки відреагують?


- Думаю, протягом 2017 року. Тому фінансові ринки включать режим "стоп-машини" в ціноутворенні всіх російських фінактивів. Тому ринок, умовно кажучи, скаже: це тіло просто не жилець. Далі почнеться наступна спіраль кризи: знову просяде рубль, накотить хвиля банкрутств банків, побачимо неповернення всіх типів кредитів. Це, знову ж таки, вдарить по банках ще раз, буде друга субхвиля банкрутств.



- Ось такий ступінчастий характер кризи: коли впали, стабілізувалися, минув час, здалася стабільність і знову впали. Це новий варіант кризи? І що з ним робити?


Єдиний класичний приклад - це Зімбабве. Я не знаю, як з цим жити. Інша справа, що Зімбабве - це така економіка, населення і площа, яку просто не можна порівнювати з багатою природними ресурсами Росією. Однак, поки не знесуть режим Путіна, Росія буде перетворюватися на східноєвропейський варіант Зімбабве. Питання в тому, коли і хто знесе режим Путіна?



- А хто?


- Я не гарантую, що при падінні Путіна той, хто прийде до влади, буде представляти інтереси таких людей, як я. Тому, повертаючись до питання про вибори, якщо нам вдасться зіпсувати кількість бюлетенів як захисний механізм від фальсифікації на користь "Єдиної Росії" або її філіалів, якщо вдасться перетягнути певну кількість людей в Думу, то більш-менш м'який варіант транзиту влади стане реальним. Краще все ж мати в парламенті таких людей як Рижков, Касьянов, Гудков, Явлінський і Шлосберг, ніж не мати (інтерв'ю записувалося до дня виборів, які відбулися вчора, 18 вересня; згідно з попередніми даними,

жодна з партій "позасистемної" опозиції не подолала 5-відсотковий бар'єр - ONLINE.UA

).


В умовах соціального вибуху і наявності якоїсь альтернативної політичної сили зменшиться ймовірність того, що в результаті всього на стовпах почнуть вішати людей. Буде добре, якщо вакуум влади заповнять ті сили, які стоять в режимі standby (режим очікування), при літаках, які постійно вилітають із Внуково. В іншому випадку може бути такий переворот, що навіть важко уявити весь спектр політичних сил, які підберуть владу з землі.


Олександр Куриленко

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?