У Авакова відхрестилися від "поліцейської держави": соцмережі продовжують кипіти
Категорія
Події
Дата публікації

У Авакова відхрестилися від "поліцейської держави": соцмережі продовжують кипіти

У Авакова відхрестилися від "поліцейської держави": соцмережі продовжують кипіти
Джерело:  online.ua

У Міністерстві внутрішніх справ відповіли на звинувачення в намірі створити "поліцейську державу", які з'явилися після слів глави відомства Арсена Авакова про те, що українцям доведеться привчити себе до "презумпції правоти" поліцейських.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на 112 Україна.
Директор департаменту комунікацій МВС Артем Шевченко заявив, що законодавчі пропозиції щодо посилення повноважень поліцейського під час спілкування з людьми не є "драконівськими", а просто упорядковують вже існуючі норми.
"Щодо законодавчих ініціатив МВС, які, сподіваюся, підтримує ГПУ, йдеться про певні норми змін у законі про Нацполіцію, які чітко унормовують процес спілкування громадян і процес застосування сили по відношенню до правопорушників. Нинішній закон і так докладно їх прописує, але ми говоримо, що деякі норми варто упорядкувати, деякі посилити. Не йдеться про написання "драконівського закону", - сказав Шевченко.
За його словами, "жодним чином говорити про "поліцейську державу" не можна". Він також нагадав, що чинне законодавство дозволяє місцевій владі відкликати керівника територіального органу Нацполіції.
У мережі прокоментували законодавчі ініціативи МВС у зв'язку з вбивством патрульних в Дніпрі. Так відомий журналіст і блогер Денис Казанський вважає, що в Україні "будь-яка подія є приводом для категоричних висновків космічного масштабу і закликів космічної дурості".
"Перестрілка стає для одних приводом заявити, що в країні кримінальний хаос, для інших - позловтішатися, для третіх - зробити політичну заяву. Що ж відбулося насправді? На жаль, досить звичайний для багатьох країн світу епізод. Так, загибель людей, це завжди трагедія. І загибель поліцейських при виконанні - завжди гучний інформаційний привід. Але це, на жаль, відбувається на всіх континентах. Поліцейські регулярно гинуть в різних країнах - і злиденних, і багатих. Гинуть і молоді, і досвідчені. І нічого тут не поробиш. Специфіка їх роботи передбачає ці ризики", - написав він у Facebook.
За його словами, поки Україна залишатиметься бідною країною, рівень злочинності буде високим, незважаючи на будь-які законодавчі ініціативи.
"Подолати цей негатив неможливо прийняттям окремого дурного закону або посиленням існуючих. Тому що психів, на зразок Пугачова, це все одно не зупинить. Якщо людина готова вбивати поліцейських, значить йому взагалі на будь-які закони плювати в принципі".
Його підтримали і користувачі соцмережі:




Письменник, блогер і бізнесмен

Ян Валетов

порівняв поліцейських в США і в Україні і дав свою оцінку необхідності впровадження "презумпції правоти".


"Чи є у американських поліцейських презумпція правоти? Не знаю. Не впевнений. Зате є чітко прописана процедура, набір шаблонних статутних дій на кожну ситуацію. При відхиленні від шаблону коп має право застосувати силу. Захищаючи життя оточуючих або своє - право застосувати зброю. Мені здається, що сьогодні потрібно не боротися за презумпцію правоти - ми тут такого навиборюємо, що Врадіївка здасться раєм, а прописати процедури, змусити копів вивчити і свято дотримуватися плюс оповістити народ, що чекає особливо борзих".


За його словами, реформа правоохоронних органів повинна складатися не з розширення повноважень для непрофесіоналів, а з суворої регламентації продуманих повноважень для професіоналів.


"Не потрібно розширення повноважень. Не потрібна юридична безкарність, дана апріорі - далеко не кожен зможе нею гідно користуватися. Покрокова інструкція "дія-наслідки" - і все буде відмінно", - зазначив він в Facebook.


Судячи з коментарів в соцмережі, користувачі теж не схвалюють "презумпцію правоти" поліцейських.




Як повідомляв ONLINE.UA, глава МВС Арсен Аваков заявив, що вбивство двох патрульних поліцейських в Дніпрі, яке сталося 25 вересня, має навчити українців підкорятися поліції заради власної безпеки.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?