У Росії розповіли про несправжню перемогу Путіна
Категорія
Світ
Дата публікації

У Росії розповіли про несправжню перемогу Путіна

У Росії розповіли про несправжню перемогу Путіна
Джерело:  online.ua

Російський політолог, доктор історичних наук Лілія Шевцова впевнена, що легітимність Держдуми РФ, на останніх виборах в яку перемогла партія президента Володимира Путіна "Єдина Росія", сумнівна.
Про це вона розповіла в інтерв'ю ONLINE.UA.
"Пил після думських виборів влігся. Нова Дума представила себе світові. Російська влада, дивлячись з екранів телевізора, виглядала цілком задоволеною. Нові керівники Думи випромінювали впевненість. І дійсно: вперше за пострадянську історію Росія отримала фактично тоталітарний парламент, тобто парламент, в якому правляча партія має конституційну більшість - 343 місця з 450. Це означає, що правлячої "Єдиної Росії" зовсім не потрібно тепер йти на угоди і вмовляти свої партії-сателіти - комуністів, ЛДПР Жириновського і "Справедливу Росію", - сказала Шевцова.
"Але на ділі ситуація з "перемогою" виглядає неоднозначно. А якщо говорити відверто - то зовсім плачевно. Згідно математичного розбору, який провели відразу по слідах виборів незалежні дослідники, в першу чергу Сергій Шпількин і Дмитро Орєшкін, ми можемо побачити парадокс: "Єдро" отримало більше місць в Думі, але проголосувало за нього набагато менше народу. Шпількин переконливо довів, що за "Єдину Росію" проголосувало лише 15% (!) від загального числа виборців, і вкидання бюлетенів склало близько 12 млн. Словом, радіти владі нічому, і виникає питання: наскільки легітимна нова Дума в очах російського населення?", - продовжила вона.
"Для Кремля проблема легітимності стоїть дуже гостро. І це незабаром стане найбільшим викликом для російського самодержавства. Колись Руссо говорив: "Навіть у найсильнішого бракує сили, щоб завжди бути господарем. Якщо він не оберне силу на право, а покору - на обов'язок". Кремль в ситуації вичерпання внутрішніх ресурсів буде змушений відчайдушно шукати нові джерела легітимності", - зазначила політолог.
"Військовий патріотизм і "кримський консенсус", які були основою для легітимації російської влади, починаючи з 2014 року, поступово вивітрюються. А що може їх замінити? Навіть цілком лояльні до влади спостерігачі сьогодні роблять висновок про "неповну" легітимацію нової Думи. А якщо тільки 15% виборців підтримало партію Путіна, то яка може бути його реальна підтримка в ході майбутніх президентських виборів? Безперечно - Путін переможе. Але чого буде коштувати його перемога, і наскільки вона буде стійкою? Думаю, що ці питання - головний біль Кремля" , - резюмувала Лілія Шевцова.
Більше читайте в інтерв'ю на ONLINE.UA: У Кремля закінчуються ресурси, його остання "перемога" виглядає плачевно - політолог Лілія Шевцова.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?