Більше платити не будемо: Україна послала "привіт" Росії
Категорія
Економіка
Дата публікації

Більше платити не будемо: Україна послала "привіт" Росії

Більше платити не будемо: Україна послала "привіт" Росії
Джерело:  Еспресо

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик під час години запитань до уряду заявив, що з 2017 року Україна припиняє здійснювати оплату Росії за утилізацію ядерного палива.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Еспресо.TV.
"Ми запустили 5-й запорізький блок повністю на паливі Westinghouse. На сьогоднішній день розглядається програма, щоб 40% атомних блоків України працювали на ядерному паливі Westinghouse", - заявив Насалик.
Він також уточнив, що в Україні з'явиться сухе сховище відпрацьованого палива.
"Ми вирішили питання будівництва сухого сховища відпрацьованого ядерного палива, що диверсифікує повністю утилізацію. Щороку Україна платила 200 млн доларів за утилізацію відпрацьованого ядерного палива. Починаючи з 2017 року ці кошти ми платити не будемо, оскільки тепер маємо своє сховище", - заявив Насалик.
Міністр нагадав, що з весни рівень роботи атомної промисловості в Україні був критично низьким - влітку працювало тільки дев'ять енергоблоків АЕС.
"Це було обумовлено двома основними причинами. Перша об'єктивна причина: переведення і плановий ремонт з продовженням термінів експлуатації першого і другого запорізького блоку, які почалися в грудні-січні і затягнулися в роботі. Друга причина - це заблоковані рахунки "Енергоатома" і практично ніяку господарську діяльність вони здійснювати не могли. Ми відновили господарську діяльність, відновили ремонтні площадки", - сказав Насалик.
При цьому Насалик зазначив, що за утилізацію ядерного палива в Росії щорічно витрачалося $200 млн.
Як повідомляв ONLINE.UA, раніше російська сторона призупинила дію угод з США щодо спільних наукових досліджень, розробок в ядерній та енергетичній сферах, а також досліджень можливості конверсії дослідницьких реакторів РФ на використання низькозбагаченого уранового палива.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?