У РФ чітко розвінчали важливу тезу "руського миру"
Категорія
Світ
Дата публікації

У РФ чітко розвінчали важливу тезу "руського миру"

У РФ чітко розвінчали важливу тезу "руського миру"
Джерело:  online.ua

Доктор історичних наук, російський учений і суспільно-політичний діяч Андрій Зубов розвінчав одну з головних тез прихильників так званого "руського миру", згідно з яким Русь - це східні слов'яни, спадкоємцями держави яких є Росія.
Про це він розповів в інтерв'ю ONLINE.UA.
"Чимало людей говорять дурні речі, але серед адекватних людей ніхто не ставив під сумнів статус Києва як "матері міст руських", як і того, що державність і православ'я пішли з Києва. Київ та Новгород - дві точки державності на Русі. Північний центр - Новгород, південний - Київ. Свого часу в Новгороді правили варяги, а хазари брали податки з Києва. Але потім варяги прогнали хазар і встановили єдину державу, з тих пір Київ став центром єдиної варязько-руської держави", - сказав учений.
Історик пояснив, чому слово Русь не має нічого спільного з сучасною назвою Росії.
"Русь - це слово, яке до слов'ян не мало ніякого відношення, руси - це варяги. "Руотсі" - назва шведів у фінів. Сучасні вчені-філологи виводять слово Русь з древнєскандинавського рогхрсменн (RóÞsmenn) - "веслярі, мореплавці". Це ім'я принесли нам нормани, скандинави. Так само, як вони дали назву Нормандія однієї з частин Франції. Так і тут. Тому суперечки між нинішніми українцями і росіянами іноді навіть смішні, тому що справжні росіяни - нормани, а ми всі - завойований ними народ, який після християнізації змішався з норманами, хазарами, угро-фінами, балтськими народами. Так і сформувався народ, який називається східнослов'янським або давньоруським", - зазначив Зубов.
Більше  читайте в інтерв'ю Андрія Зубова: Слова про "один народ" росіян і українців нагадують часи нацизму.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?