Ярош розповів про добровольчу армію, яку створює в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

Ярош розповів про добровольчу армію, яку створює в Україні

Ярош розповів про добровольчу армію, яку створює в Україні
Джерело:  online.ua

Народний депутат  Дмитро Ярош  детально розповів про Українську добровольчу армію, законопроект про створення якої він подав до Верховної Ради, за його словами, добровольча армія повинна входити систему Міністерства оборони, служити опорою президенту і основою національної безпеки.


Про це Ярош розповів в інтерв'ю ONLINE.UA.


Відповідаючи на питання, як часто він їздить в зону АТО, Ярош сказав: «Постійно. Щонайменше - двічі на місяць. А якщо треба, то просто тут перебуваю деякий час. Це залежить від ситуації. Ось зараз є така потреба, то побуду пару тижнів тут ... Тут же комфортніше, ніж там».


«Коли війна тільки починалася, я тут місяцями перебував. До поранення (Дмитро Ярош був поранений в січні 2015 року, - ONLINE.UA) - взагалі практично весь час перебував. Потім ось півроку валявся по лікарнях: реабілітація, всі ці речі. А після того вже така позиційна війна почалася, лінія фронту... І зараз моя головна задача - це, звичайно, забезпечення наших підрозділів Української добровольчої армії: політичне забезпечення, фінансове, матеріальне, технічне і так далі», - додав Ярош.


«Воно вимотує. Тому що без допомоги держави утримувати збройні підрозділи дійсно досить важко. Але я знаю, що це не дарма. Тому що наші підрозділи - це така позитивна альтернатива тим недолікам, які є в Збройних Силах України. І приклад для ЗСУ, як можна збирати мотивованих людей, як можна підвищувати боєздатність - навіть не маючи матеріальних ресурсів, як це не дивно», - продовжив Ярош.


«Я намагаюся з бізнесом активно працювати, і спасибі багатьом людям, і продуктами допомагають, і формою, і взуттям - всім, що нам потрібно. Нам взагалі якісь чудеса вдається робити. Ось був побудований той же навчальний центр», - розповів Ярош.


«Зараз ще ліжка одержимо ... Ось це зараз - моя головна робота. Тому що, на моє глибоке переконання, така структура, як добровольча армія, тим більше, легалізована в державі - над цим ми теж працюємо - по типу швейцарських, естонських, фінських самооборонних структур - вона буде одним з найважливіших чинників національної безпеки і оборони», - продовжив народний депутат.


«Ми - козацький народ, це традиційно наше. Навіть естонці з Кайтселійту (добровільне воєнізоване формування в Естонії, яке нарівні зі Збройними силами країни входить до складу Сил оборони Естонії, - ONLINE.UA) розповідали, що коли вони тоді, ще в 1920-х роках, створювали це формування, брали за певний зразок українське козацтво», - сказав нардеп.


«Тому для нас це природно. І вільні озброєні люди - це запорука нормального сталого розвитку нашої нації і держави. Не тільки в протидії зовнішньої агресії. Це ще й внутрішній такий фактор для стабільності держави. Тоді не буде і такого рівня злочинності, який ми можемо зараз спостерігати, коли правоохоронна система рухнула, а люди не можуть себе захистити, тому що нічим, врешті-решт, і не структуровані. Тому що можна мати якийсь пістолет, автомат, але коли ти не в системі, коли немає таких ось самооборонних кущових відділів - звичайно, що це не буде діяти», - додав Ярош.


«Але ми будемо і далі в цьому напрямку працювати. Зрештою, крім того, що ви спостерігаєте на фронті, ми займаємося ще й розгортанням загонів тероборони по всій Україні. Це теж нелегка справа. Але є величезний потенціал, в першу чергу, завдяки тим атошникам, які повертаються додому і зацікавлені в тому, щоб навести в країні порядок. Маю на увазі тих, хто дійсно воював. Тому що у нас зараз "героїв" багато таких розвелося, які типу воювали - на блокпостах десь в тилу стояли, УБС поотримували...», - сказав Ярош.


«Вже кілька загонів таких створені, і там командують або офіцери ЗСУ, які відслужили і пішли у відставку, або просто грамотні люди, які можуть і не мати офіцерських звань, але при цьому вони ініціативні, відповідальні, знають, що таке військова справа, і мають авторитет серед громадськості», - продовжив Ярош.


«І це буде головний шар людей, які стануть тим стрижнем в державі, на який можна буде спиратися. Адже ми знаємо, що на ті бізнес-еліти, на так звані політичні еліти спиратися нічого, тому що це - продажні гади, які за пачку доларів можуть що завгодно продати. Їм інтереси нації і держави - так-сяк ...», - додав Ярош.


Відповідаючи на питання, чи повинна буде Українська добровольча армія замінити Збройні Сили, Ярош сказав: «Замінити? Ні в якому разі! Вона навіть за законопроектом повинна діяти практично в системі Міністерства оборони».


«Адже ми розуміємо, що не можна допускати анархії в сфері національної безпеки і оборони. Все чітко має бути структуроване, підпорядковане. Але, кажу ж, це певною мірою позитивна альтернатива. Вільні озброєні люди, які на місцях проходять постійні вишколи. Вони займаються тим, чим вони займаються. Ось Богема у мене - режисер театру. І він не хоче підписувати контракт з ЗСУ, наприклад. Так і інші люди. У Запоріжжі у нас є людина, яка в аеропорту воювала. Він - старший науковий співробітник заповідника "Хортиця". Він теж не піде в ЗСУ», - пояснив Ярош.


«При всьому, це люди, які захищають свою батьківщину. Чому б не побудувати з них таку систему, яка б доповнювала Збройні Сили України або могла б використовуватися іншими силовими структурами, в залежності від тієї чи іншої ситуації?», - додав народний депутат.


«Наприклад, якщо б у нас проводилась справжня антитерористична операція, СБУ могла б задіяти певні підрозділи, які б допомогли їм у вирішенні того чи іншого конфлікту. Департамент з питань надзвичайних ситуацій у разі виникнення лісової пожежі або, не дай Бог, якогось стихійного лиха, теж може залучати такі підрозділи», - пояснив Ярош.


«Насправді, це європейська і американська практика, там національна гвардія задіюється для всяких таких речей. МВС могло б отримати підтримку для забезпечення порядку в місті або, знову ж таки, при якихось надзвичайних ситуаціях ...», - продовжив Ярош.


«Тобто, це досить гнучка така структура повинна була бути, і її могли б використовувати для того, щоб в тому чи іншому регіоні, в тому чи іншому місті був порядок, був спокій, і щоб люди нормально себе жили. Ну і, зрозуміло, в разі зовнішньої агресії, як ми зараз спостерігаємо, ці люди теж беруть в руки зброю і вже в складі злагоджених підрозділів можуть, відповідно, протистояти зовнішній агресії. Тобто, така багатофункціональна структура повинна бути», - додав народний депутат.


Відповідаючи на питання, чи знайде підтримку в сесійній залі законопроект Яроша про створення Української добровольчої армії, депутат сказав: «На даний момент я бачу бажання, - точніше, не тільки бажання бачу, але і розмови провів відповідні».


«Самопоміч» мобуть підтримує, "Батьківщина" підтримує, радикали Ляшко підтримують, частина "Народного фронту" і навіть частина БПП. З (головою Верховної Ради, - ONLINE.UA) Парубієм розмовляв - в принципі, він теж не противник цього законопроекту», - пояснив Ярош.


«Єдине, що мені залишилося (і у мене є про це домовленість) - це розмова з президентом щодо цього законопроекту. Принаймні, він почав слухати. Це вже мені подобається. Тому що раніше і чути не хотів про це. А зараз - почав слухати», - розповів депутат.


«Створення такої добровольчої армії президенту вигідно однозначно. Його звинувачують зараз в тому, що він знищує добровольчий рух і так далі. А якщо він дасть українському народові можливість оформити свою самооборону - це гвардія президента буде. Якщо він, звичайно, не буде зраджувати національні інтереси. Один вже пробував змінювати - і де він? Далеко!», - оозповів Ярош.


«Якщо я переконаю Порошенка - Господь мені сил дасть - буде у нас ця армія. І я думаю, що протягом двох років її абсолютно реально розгорнути, як таку потужну досить структуру», - додав народний депутат.


Більше  читайте в інтерв'ю Дмитра Яроша на ONLINE.UA: Народ на Донбасі може повстати, а банди ми там розгромимо швидко.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?