Українцям розповіли, коли вони отримають нову якість судів
Категорія
Україна
Дата публікації

Українцям розповіли, коли вони отримають нову якість судів

Українцям розповіли, коли вони отримають нову якість судів
Джерело:  online.ua

Міністр юстиції  Павло Петренко  в ході онлайн-конференції на сторінці в Facebook розповів про зміни в судовій системі України, які відбулися після початку судової реформи.


Про це повідомляє ONLINE.UA.


"Судова реформа не проводилась 25 років. І ні в кого не було зацікавленості щось міняти в судовій, в совковій судовій системі, яка потім стала дуже зручним для всієї влади способом впливу на державні інститути і на суспільство. Судова реформа тільки почала реалізовуватися з 30 вересня поточного року. Це не процес одного дня, і не одного місяця. Тому що змінити систему, яка будувалася 25 років, змінити 8 тисяч суддів за місяць - ну це був би просто популізм і неправда, якби я таке міг озвучити", - розповів міністр.


"Що змінилося з 30 вересня? По-перше, судді перестали бути кастою недоторканних. Раніше це була каста недоторканних, яка фактично, знаючи про свою безкарність, могла робити все що завгодно. Зараз, з 30 вересня, після вступу в силу змін до Конституції і змін до законодавства, які ми проводили в парламенті, суддя, якого затримано на місці скоєння злочину, відразу відправляється за ґрати. Може бути затриманий, і без будь-яких погоджень Верховної Ради, може початися проти нього кримінальне переслідування. Тобто, касти недоторканних, тих людей, які могли собі дозволити збивати на дорогах людей, або брати хабарі і коли їх фіксували, і потім ходити на роботу, тому що потрібна була згода Верховної Ради за поданням голови Верховного суду, це вже історія, це минуле. Я вважаю, що це перший серйозний успіх даної судової реформи. Так, можливо, він не настільки помітний. Але те, що судді, навіть ті старі судді, які зараз працюють в системі, по-іншому вже почали потроху мислити - це точно", - продовжив Петренко.


"Друге - це те, що фактично з початку листопада ми починаємо через публічний конкурс формувати Верховний Суд. І тут важливо, щоб на ці конкурси на суддів Верховного Суду прийшло багато професіоналів, які не працювали в системі. Я ще раз звертаюся до тих адвокатів і вчених, які працюють у вищих навчальних закладах: приходьте на цей конкурс, без вас не буде сформовано нове обличчя Верховного Суду. Відсидітися у себе вдома і критикувати через Facebook будь-які новації - це найпростіший шлях. А прийти на конкурс і пройти цей конкурс, стати суддею Верховного суду і змінити взагалі відношення людей до суду - це, можливо, виклик для кожного, але це шлях, який обирає сильний. Тому тільки ми самі з вами можемо змінити судову систему. Зараз для цього є всі можливості, - підкреслив міністр. - Перший крок - це новий Верховний Суд, який формується за абсолютно новими правилами, це абсолютно нові апеляційні суди по всій країні протягом наступних трьох років, і паралельно фактично всі нові місцеві суди. Це питання кількох років, але ми це повинні пройти раз і назавжди, щоб наші діти і наші онуки вже не знали, що таке нечесний суддя, який не знає закон і вимагає з вас неправомірну вигоду. Я в це вірю, я переконаний, що у нас є всі можливості, щоб ми були успішними і отримали абсолютно нову судову систему".


Також Павло Петренко пояснив, що в разі фіксування хабарництва серед суддів та притягнення їх до відповідальності, рішення судді буде переглянуто. "Але якщо ви говорите взагалі, в цілому, що судова система працювала не за принципом захисту прав людини, а за принципом захисту певних інтересів, то це той багаж і те минуле, які ми повинні однозначно скинути з себе, і щоб новий Верховний Суд і нові апеляційні суди будували абсолютно нову практику - коли людина є основою, захист її прав є основою будь-якого судового процесу. і тоді ми отримаємо нову якість рішення суду і нового суддю, який буде приймати рішення не за хабар, рішення буде приймати по совісті і по закону", - резюмував він.



Як повідомляв ONLINE.UA,  Петренко також розповів, де українці можуть отримати безкоштовну юридичну допомогу, і які категорії громадян можуть на неї розраховувати.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?