ЗМІ розповіли про бізнесмена з України, який застряг в єгипетській в'язниці
Категорія
Україна
Дата публікації

ЗМІ розповіли про бізнесмена з України, який застряг в єгипетській в'язниці

ЗМІ розповіли про бізнесмена з України, який застряг в єгипетській в'язниці

Засуджений під час революції 2011 року в Єгипті український бізнесмен Едвард Чікош до цього часу не може домогтися екстрадиції в Україну.
Про це йдеться в статті "За що українця тримають в єгипетській в'язниці", що вийшла недавно на сайті "Обозреватель".
"Він - уродженець Ужгорода, який очолював протягом п'яти років представництво в Африці і на Середньому Сході однієї з найбільших туристичних компаній. У країні пірамід і фараонів під його керівництвом будувалися готелі, а десятки екскурсійних автобусів перевозили з Єгипту охочих ступити на святу землю сучасних пілігримів. У березні 2011 року Чікош планував розширення підприємства, думав відкрити ще кілька 5-зіркових готелів в Єгипті", - пише автор статті.
Однак в середині 2011 року він був заарештований, а в березні 2012 року засуджений до 25 років ув'язнення. За даними суду, він замовив зброю у одного з ізраїльтян, однак кур'єра затримали митники. За версією українця, зброя належала пасажирові автобуса його турфірми. Кому і навіщо він її перевозив - Едвард Чікош не знає.
Як повідомляє журналіст Роман Бочкала, який вже кілька років займається цією справою, в той час в Єгипті діяв революційний суд, який не намагався розібратися у всіх деталях справи. "Судилище, організоване військовим трибуналом, спиралося не так на докази, а на бажання все забрати і поділити. Революційний дух того часу відповідав затії. Пригадую, як виносився вирок. Прокурор, зачитуючи обвинувальний висновок, цитував... Коран, а не кримінальний кодекс. А суддя просто потім повторив мантру з прокльонами. Слово в слово", - написав він у себе в Facebook.
Як відомо, в 2014 році Конституційний Суд Єгипту визнав всі судові рішення після революції 2011 року, де не застосовувалася стаття про пом'якшуючі обставини, у справах щодо зброї незаконними. Однак Едвард Чікош, як і раніше, залишається за гратами.
На думку Романа Бочкали, українська влада могла б домогтися екстрадиції свого громадянина на батьківщину - схожі прецеденти вже були.
"За час, поки Чікош сидить в Торі, своїх громадян за аналогічними вельми спірними статтями вдалося екстрадувати Канаді, США, Індії, Австралії, Катару. Навіть Південний Судан, і той повернув 120 (!) осіб", - пише Бочкала.
Однак, на думку журналіста, українські дипломати не дуже вже й намагаються добитися прогресу в цій справі. "З Україною (у Єгипту) ж ніби як дружба. Україна годує Єгипет зерном, цукром, заповнює курорти. Особливо наші туристи важливі зараз, коли росіян немає. А захистити свого громадянина не можемо. Якісь формальні кроки робляться. На рівні клерків - щоб по шапці не одержати за неробство. Хоча я точно знаю, що в курсі і Клімкін... Він навіть заявляв, що Едвард не винен. Та тільки дій нуль", - зазначає Роман Бочкала.
Дочка Едварда Ніколь впевнена, що тільки особисте втручання президента України може допомогти повернути її батька на Батьківщину.
"МЗС України наразі стежить за його утриманням в умовах більш і менш наближених до людських. Юрисдикції у них на території АРЄ немає. Я зв'язувалася з Міжнародною Амністією, але і вони не в силах будь-яким чином допомогти. Всі інші інстанції на листи не відповідали", - розповіла Ніколь.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?